Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se chovat při nehodě

Od: conconi® odpovědí: 14 změna:

Tento týden jsem vyjela z podzemní garáže a jak se napojují jízdní pruhy, tak na šrafování stála ukrajinka, která se ve chvíli, kdy jsem ji míjela rozjela a prdla to do mě. Škoda nic moc, odřené pravé zadní dveře a blatník, ale já zastavila... a vůbec jsem nevěděla co mám dělat. Matně si pamatuju, že policajti se mají volat až od nějaké sumy škody, ale jak já to mám posoudit. Ta holčina z toho byla vykulená víc než já, nakonec jsme se dohodly, ale ten pocit bezmoci mě docela zalarmoval. Víte někdo jak přesně postupovat v případě nehody? Telefon s foťákem nemám.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sunset*
hodnocení

3x

Máte mít v autě (není to povinné, ale je to velmi vhodné) papír " Záznam o dopravní/..." , tam to sepíšete, hlavně aby tam bylo, kdo je viník a kdo poškozený a podpisy obou stran.

Jinak můžete něco podobného napsat i na kus papíru, hlavní je, aby vám viník písemně uznal svou vinu.

účastníci dopravní nehody jsou povinni v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků.

doplněno 01.09.15 00:23:

POZOR - policii voláme i v případě malé škody, pokud je auto osoby třetí = auto patří např. zaměstnavateli nebo třeba otci.

layborr*

Jak do mě strefí kdokoliv , volám PČR ,

mám podezření že je nalitý nebo zfetovaný ,

pojištovna raději plní když je záznam o nehodě o Policie

Taky mi bylo receno, ze je lepsi mit v ruce policejni protokol.
trtr

Zdravím, ano, policie to možná vyšetří, ale mohou být pěkně protivní a v případě toho, že z Vaší strany nebylo vše OK si můžete pěkně zavařit. Musíte si být naprosto jistí, že jste nic neopomenuli a vše bylo dle zákona (včetně toho slavného předvídání).

Jinak po nehodě zastavit na bezpečném místě (zapnout výstražné zařízení a dle předpisu si obléci vestu a umístit trojúhelník), prokázat si navzájem totožnost, zhodnotit výši škody. Pokud je to vlasový škrábanec, který lze vyřešit tím, že si vyměníte údaje o vozech, telefonní čísla a domluvíte se, kdo to udělal, tak to můžete třeba vyřešit i hotově na místě (důležitý je ale odhad škody a pořídit si fotodokumentaci a ideálně mít svědka-nejlépe třeba tři, protiže tři už se nedomluví tak, aby případně škodili).

Při větších škodách už je záznam nutností (při menších je také dobré ho mít). Vyplňuje se přesně dle pokynů.

Při velkých škodách, zranění osoby (byť nejmenšího charakteru či šoku), poškození věci třetí osoby či například ohnutí značky (veřejně prospěšné zařízení), možnému poškození životního prostředí-únik oleje a paliva, či pokud se nedohodnete, policii voláme hned, případně i hasiče (olej, benzín, nafta, nebezpečný náklad dle ADR) a zdravotníky. Přitom se zdržíme jednání, které by nám přitížilo a ideálně neměníme pozici vozidel. Pokud ji změnit musíte (obnovení dopravy a zabezpečení bezpečnosti na místě), vyznačte stopy a postavení vozidel (nehodový sprej, křída, písek,...; značí se poloha po nehodě-obrysy vozidel a další případné úlomky vozidel na místě). Teoreticky se to píše hezky, ale na místě bude zmatek, tak pěkně v klidu a hlavně bezpečně pro sebe i ostatní.

cecek
Zavarit? V jakem slova smyslu, tady se bavi o tukanci na parkovisti. Samozrejme jste to moc hezky napsal ale pro tazatelku naprosto zbytecna vec jen si v rom udela gulas kdyz nevi ani zaklady co delat v dane situaci.v pripade nutnosti staci zavolat na pcr nebo 112 a ne tam a tam a tam a este onam. To oni vse zajistí a vetsinou se hned ptaji je potreba zachranka jsou potreba hasici atd. Jakoze mate naprostou pravdu ve vsem co pisete ale prijde mi pro takovou banalitu zbytecne zachazet az do takove hloubky veci. V pripade tezke nehody se o tyhle veci vetsinou staraji ti co zastavi a pomahaji. Ja s mym otcem jsme nejednou tahali lidi z aut ze skarpy, a ti dotycni byvaji vetsinou v takovem soku ze ani nevi pomalu jak se jmenuji.
hodnocení

No, tak to jsem třeba vůbec nevěděla, auto je psané na manžela.

zzzlatokopka*

Na manžela není problém, pokud máte společný majetek.

hodnocení

1x

Povinností řidiče je oznámit policii takovou dopravní nehodu, při které dojde:
- k usmrcení nebo zranění osoby
- k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000,- korun
- k poškození pozemní komunikace, ke škodě na obecně prospěšném zařízení, životním prostředí nebo k hmotné škodě na majetku třetí osoby, s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě (v tomto případě již tedy není rozhodující, zda je vlastníkem vozidla řidič či jiná fyzická či právnická osoba – leasingová společnost, zaměstnavatel apod.)
- pokud účastníci dopravní nehody nemohou sami bez vynaložení nepřiměřeného úsilí zabezpečit obnovení plynulosti provozu na pozemních komunikacích
Policisté doporučují oznámit i takovou dopravní nehodu, při které vznikne podezření na požití alkoholických nápojů či jiné návykové látky u některého z účastníků této události.

K hmotné škodě na majetku třetí osoby je velmi složitá věc. Může to být poškrábaná fasáda domku, odřený sloupek v garáži..

uska*
hodnocení

0x

Máte mít v autě (není to povinné, ale je to velmi vhodné) papír " Záznam o dopravní/...

Do mě vpálila ženská na parkovišti (zapomněla točit volantem). I když byla škoda malá., volala jsem Policii. Já prázdný Záznam o dopravní nehodě měla v kastlíku s mou poznámkou - vozit s sebou, nevím proč. Paní tento záznam neměla a policajti jí říkali, že jí to připočítají k pokutě. Takže asi je to povinné.

sunset*

Policajti vám lhali, běžná věc. Přímo na stránkách ministerstva dopravy:

V současné době neexistuje žádný závazně platný právní předpis, který by nařizoval povinnost vozit předlohu záznamu o dopravní nehodě ve vozidle a forma této předlohy rovněž v současné době není stanovena právním předpisem. Přesto lze doporučit tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, který současně doporučujeme všem řidičům vozit v autě s sebou.

mdcr.cz/...

buss

Takže asi je to povinné. A víte, kde je ta povinnost stanovena? V povinné výbavě? Víte, co je v 361čce?

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

Ukrajinka? Pokud nemá české občanství policii bych volala, pak může tvrdit, že nerozumí česky.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
papír s názvem "Z/..., ale všude zdůrazňují, aby ho řidiči v autě vozili. Takže ho s sebou taky raději vozím, včetně přiložené propisky.

franta009
hodnocení

0x

Je jedno jaká je škoda pokud si nejste jistá volejte PČR .. ta přijede vše nafotí, zhodnotí a hlavně správně zdokumentuje pro pojištovnu - kdysi dávno se mi stalo že do mě bouchl borec sepsali jsme záznam o nehodě a pak najednou otočil začal se vymlouvat - tenkrát jsem policii nevolal a když jsem později s policistem mluvil řekl že je vždy lepší zavolat že většinou je volají k těm malím ťukancům že se předejde problémům - takže asi tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]