Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lístek za špatné parkování od Městské policie

Od: zralok* odpovědí: 14 změna:

Jsem z Ostravy a jsme na návštěvě v Brně a manželka dnes vyrazila na nákup. Bylo tam parkoviště (stání kolmo k vozovce) vybetonované a to bylo plné a vedle toho byly ještě dvě místa s takovou štěrkovou plochou. Jedno bylo volné tak to tam nechala. Po příchodu za stěračem lístek Městské policie, že je nutné se dostavit v Po-Pá na služebnu MP v Brně k projednání podezření ze spáchání přestupku. A pokud se nedostavím tak že to předají správnímu orgánu. Důvod byl vypsán zábor VP 4 kola. Jednak je pro mne naprosto bez šance v pracovním týdnu jet do Brna a pak mne zajímá jestli vůbec ten lístek má nějakou právní hodnotu a mám se jím zabývat. Popř. jestli jim napsat dopis že se jedná o osobu blízkou a že prostě do Brna nemůžu. Nebo co radíte?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Uplně přesně je to jen pozvání. Ale bez právního dokázání. Nikdo nemůže dokázat, že jste lístek našla za stěračem. Pokud nebudete dělat nic, může (ale nemusí) příjít majiteli doporučený dopis. Bude vyzván, aby se dostavil k podání vysvětlení, nebo "napráskal" osobu, která tam udělala přestupek. (Nepíšete jaký) Vy jim nesmíte ale sděli, že nevíte kdo vozidlo řídil, ale oznámíte, že v souladu s právními předpisy odmítáte vypovídat. To Vám zákon umožňuje. Pak bude případ odložen.

ICQ 55180641

dusatka*
hodnocení

0x

Já jsem znala jednoho, co všechny lístky házel do koše a ostatním se smál. Pak potřeboval potvrzení o bezdlužnosti a smích ho přešel. To už je dávno; dneska je to ještě ostřejší, můžete se dočkat i návštěvy exekutora, proto vřele doporučuji to řešit. Ono to nemusí být tak zlé, jak to třeba vypadá. Pro začátek bych tam zavolala a projevila snahu se domluvit, jak pokutu zaplatit.

P.S. Brno je doslova prošpikované bonzujícími důchodci, kteří mají přivolávání MP jako svou životní náplň... Stalo se mi něco podobného (zaparkování na ploše vedle parkoviště, potmě opravdu nebylo poznat, že to k parkovišti nepatří), dali mi botu, ale po přivolání se div neomlouvali, že oni to prostě řešit musí, když už jim to někdo oznámil - a pokuta žádná...

jarda2*
hodnocení

0x

Tak jsou 2 moznosti - vykaslat se na to a cekat, jestli prijde nejake predvolani od spravniho organu - do te doby nejaka pokuta nebo exekuce urcite nehrozi. Nebo to resit s MP (coz muze byt banda nevzdelanych zbojniku se sklony k buzeraci).

Kazdopadne pokud tam byla sterkova plocha bez nejakych znacek, tak nevim, za co by chteli dat pokutu, kazdopadne pro priste by bylo dobre poridit pro vsechny pripady fotodokumentaci mista cinu (ale MP ji maji urcite taky).

furtnic*
hodnocení

0x

Osobně bych to řešil,protože ti cajti jsou vždycky u tohohle dva ,takže si to dosvědčí,že ho tam dali.A z vlastní zkušenosti vím,že není jednoduché se s nima dohadovat.Tady bych volil ,že ze slušností nejdál dojdeš,i když to zní divně.

Já zase vím, že to klidně mohl odcizit někdo. Zkrátka tak je právní předpis, že Vám to proakzatelně musí doručit, proto to posílají dopisem a doporučeně. Že se může stát klidně, že Vám to někdo ze štěrače sundá, zmokne to, zachumelí, stane se nečitelný papírek...

Ano slušnost velí, postavte se k tomu čelem, přiznejte se a zaplaťte. Souhlas. (Ale dotaz byl na něco jiného)

doplněno 02.08.09 21:49: z jiného dotazu radí právník:
"Máte to vyfocené? Pokud nebylo označení dopravní značky v souladu se zákonem (datum psané rukou nebo vytištěné na papíře nesprávným fontem), pak označení nebylo sjednáno platně. Lístek za stěrač ale můžete zatím ignorovat, to není platné předvolání k projednání přestupku."

zralok*
hodnocení

0x

Já bych na tu služebnu klidně šel jenže je pro mne největší problém že to mám z ruky a prostě jet do Brna z Ostravy v pracovní den nemám šanci. Zvažuji že bych poslal na služebnu dopis, že jsem půjčil o víkendu auto osobě blízké a následně zjistil že je za stěračem lístek. Vzhledem ke vzdálenosti je pro mne problém se na služebnu dostavit a chci se tímto omluvit , k čemuž mám podle zákona o obecní policii nárok a dále že sděluji že vzhledem k okolnosti že se jedná o osobu blízkou bych stejně odmítl vypovídat, k čemuž mám také ze zákona nárok. Jinak lístek je takovýto: Nahoře Statutární město Brno, Městská policie Brno Datum: dopsané prupiskou, hodina: taky prupiskou č.j. taky prupiskou pak nadpis UPOZORNĚNÍ a text: Městská policie Brno Vás upozorňuje, že jste podezřelý(á) z přestupku, který byl způsoben stáním níže uvedeného vozidla dle § 22(§§46,47) zákona č. 200/1990 Sb. ve znění pozdějších předpisů. pak jsou prupiskou vyplněny kolonky V Brně na ulici, RZ vozidla, Typ vozidla, Popis přest. jednání (ten je vypsán Zábor VP, 4kola (asi veřejného prostranství)). Pak text: K projednání přestupku se dostavte do pěti pracovních dnů na služebnu MP Brno, Křenová 4. Současně Vás upozorňujeme, že pokud nebude přestupce (opravdu přestupce - to není můj překlep) Městskou policií Brno projednán, bude celá věc oznámena příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Pak je tam razítko: ÚŘEDNÍ HODINY Jednotky projednávání přestupků, Křenová 4, 602 00 Brno Po-Pá 7:00 - 19:00 a prupiskou ident. č. a podpis strážníka.

zralok*
hodnocení

0x

Nemám rád nevyřešené věci a hodit lístek do koše a čekat co se stane se mi nechce, takže jsem zatím vytvořil tohle, což jim chci poslat :

Vážení,

na základě Vašeho upozornění k podezření z přestupku a výzvy k dostavení se do 5-ti pracovních dnů na služebnu MP, Vám vzhledem k velké vzdálenosti mého bydliště a pracovnímu vytížení přes pracovní týden zasílám písemné stanovisko, čímž zároveň řádně omlouvám nedostavení se na Vaši služebnu.
Tímto prohlašuji, že jsem majitel uvedeného vozidla r.z..., typ: ..., ale zároveň využívám svého práva ve smyslu § 11, odst.4, zákona č. 553/1991 Sb. o obecní policii v platném znění.

V případě, že by to nestačilo a znova mne předvolali tak hodlám využít svého práva na náhradu nutných výdajů a ušlé mzdy, podle paragrafu 11 odst. 7. protože se tam nedostavím ve svém zájmu ani v důsledku mého protiprávního jednání. Původně jsem to tam chtěl napsat taky ale pak jsem si řekl že je raději víc dráždit nebudu.

žraloku, samozřejmě tam mužete napsat co chcete, ale já bych nic nedělal a čekal bych až se to projeví. Páč nic na Vás nemají, je to o právním vzděláni, čímž se nechci nikoho dotknout. Ten text je bez právní opory, páč oni oslovují přestupce, ale tím vy nejste. Jiné MP mají jiný text a stejně nelze podle papírku za stěračem někoho postihovat.

Jen tak na okraj, jakou všechnu náhradu by jste po nich chtěl?

Jaké podklady jim dáte?

zralok*

No asi bych tam jel vlakem a k úhradě jim dal lístek na vlak. V zákonu je že je potřeba nárok uplatnit do 7 dnů tak bych po příjezdu zpět přiložil lístky a poslal to s tím že žádám náhradu.

a co náhrada dalších nutných nákladů, třeba mzda?

hodnocení

0x

kdo nevěří mě, tak zkuste číst právní radu.

zdroj: autoweb, JUDr. Beran

Dotaz:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak mohu reagovat na dopis, který jsem dostal od městské policie po devíti měsících, kdy se přestupek stal. V obci mi bylo naměřeno 73 km/h. Jedná se o diskutovaný radar v polích v Mor. Buď. Přišla mi fotka, kde jsem jakžtakž poznat a formulář s tím, abych jej vyplnil a tím se vlastně přiznal k přestupku. Mohu napsat, že vozidlo řídila osoba blízká a tím se vyhnout stíhání? Někde jsem četl, že foto nemůže být použito jako důkaz, když není pořízeno státní policií? Děkuji za radu. S pozdravem Václav

Václav, 28. červenec 2009, 21:05
Odpověděl: , včera, 20:49

No, podstatné je, že nemusíte vypovídat sám proti sobě. Pokud jste to řídil Vy a víte to, tak prostě odmítněte vypovídat.

a ješte jeden autoweb:

Není ten šofer blbec?

Dotaz:

Dobrý den, mám dotaz ohledně stanovení výše pokuty.

Dostal jsem za stěrač lístek od městské policie ve kterém jsem obdržel pokutu 600Kč za parkovaní na zelené ploše. Text přeposlaný od MP ve Zlíně: "Jste podezřelý ze spáchání přestupku dle § 46 odst. 1 zák. č. 200/1990 Sb. kterého jste se dopustil tím, že v rozporu s článkem 1 odst. 2 nařízení města o stání vozidel ve městě č.1/N/2003 jste stál osobním motorovým vozidlem na zelených plochách".

Přijel jsem na městskou policii a sdělil jsem jim důvody parkování. Bylo mi navržena pokuta 300Kč na místě. Odmítl jsem a přestupek tedy bude řešit ve správním řízení orgán magistrátu. Citace mailu od MP ve Zlíne: "Vy jako řidič předmětného vozidla jste se následně dostavil na služebnu MP Zlín, kde došlo k ztotožnění a dalšímu řešení s čímž jste nesouhlasil.

Strážník je podle přestupkového zákona oprávněn projednat přestupek v blokovém řízení. Pokud podezřelý s přestupkem nesouhlasí, nedošlo k naplnění základní podmínky pro vyřešení věci v blokovém řízení. Hlídka MP Zlín proto následně správně umožnila Vám, aby jste se k celé věci vyjádřil na zadní stranu tiskopisu. Vaše vyjádření je pak společně s další fotodokumentací oznámeno dle § 10 odst. 2 zák. č. 553/1991 Sb. věcně a místně příslušnému správnímu orgánu, který jej projedná v přestupkovém řízení dle zák. č. 200/1990 Sb. Žádné potvrzení přitom hlídka MP Zlín podezřelému nevystavuje, další řešení věci již kompletně prování příslušný správní orgán magistrátu"

Mám dotaz na kolik korun se může udělená pokuta 600,-Kč řešená ve správním řízení vyšplhat.

Děkuji za radu

Petr Horák, 27. červenec 2009, 17:04
Odpověděl: , včera, 20:47

Až na 2 500 Kč + 1 000 Kč náklady řízení.

ridic*
hodnocení

0x

Vtip je rovnez v tom, ze pokud ma MP hodne podobnych prestupku, nezvlada jejich reseni do lhuty 1 rok. Mestska policie pak nema pristup do celostatnich databazi a musi se obracet bud na republikovou policii, nebo na sve kolegy z mesta podezreleho. Pokud jste z Ostravy a udalost se stala v Brne, asi bych se nestresoval a rozhodne bych cekal v klidu na dopis. Pokud vam neprijde do jednoho roku (a je velka sance, ze neprijde) pak jste vyvazl. Reagovat bych ovsem doporucoval pokud prijde dopis s pruhem. Tam uz hrozi projednani ve vasi nepritomnosti. Ja naposledy zvolil vyckavaci taktiku nakonec jsem zasel na MP a po asi hodinovem marnem tahani rozumu z me osoby mladou hezkou policistkou, kdy jsme oba evidentne vedeli, ktera bije, mi dotycna rekla, ze to vzdava a ze to musi postoupit mestskemu odboru dopravy, kde probehme zhruba asi stejny rozhovor a nejspis vyvaznu, pro nedostatek dukazu a svedku. Pri predstave toho promrhaneho casu jsem se ji zeptal, jakou by mi za to vlastne dala pokutu, kdybych to byl ja ten prestupce. Rekla, ze 50 Kc a domluva a je to definitivne smetene se stolu. Dal jsem ji 50 Kc podekoval za mile a slusne jednani a sel dom. Jinde a jindy samozrejme muzou dat pokutu vetsi, ale vyhnuti se takovych zdlouhavych martyrii s dojizdenim nekam k vyslechu mi za nejakou tu stovku stoji.

Městská policie to dál něřeší a předá to na obecní uřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]