Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost v jízdě

Od: redyssen odpovědí: 15 změna:

Zdravím, mám takový dotaz na dopravní situaci.

Mějme křižovatku ve tvaru T, dle přiloženého obrázku. Stojím v místě A a odbočuji vlevo. Na místě B stojí automobil, který vyjíží od domu (z pole, z parkoviště). Pokud odbočuji vlevo, dávám mu přednost?

Jde mi o případy kdy auto v místě B nestojí na silnici, ale třeba vyjíždí ze dvora, z pole, z chodníku a co já vím odkud. Díky za rady

Přednost v jízdě

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nedáváte mu přednost, páč on vyjíždí z místa ležícího mimo silnici a on dává přednost.

doplněno 25.08.15 18:28:

...Někde je ale těžké posoudit jestli se jedná o místo ležicí mimo silnici nebo ne...

časem poznáte, že to není tak těžké.

redyssen
hodnocení

Díky za reakci. Někde je ale těžké posoudit jestli se jedná o místo ležicí mimo silnici nebo ne.

nedáváte - sám jste si dobře definoval místo mimo silnici - od domu, z parkoviště, z pole ;)

Pokud je to místo ležící mimo silnici, tak není na výjezdu z tohoto místa umístěna dopravní značka.

Což má tu vadu, že se ten, kdo tudy jede může domnívat, že jde o křižovatku s předností zprava.

Zdravím, pane Milane. ...časem poznáte, že to není tak těžké... Vzal bych Vás k nám na chalupu. Na silnici zde ústí tři typy "cest". Místní komunikace, účelové komunikace a potom výjezdy ze soukromých pozemků. Garantuji Vám, že bez znalosti místních poměrů nepoznáte, kdy jde o místní, účelovou komunikaci nebo výjezd z pozemku nikde neuvedený (tedy z místa ležícího mimo silnici). Tedy tak tomu bylo až do jara. Nyní obec získala dotaci na dopravní značení a tak je konečně vše jasné (na místní komunikace osadili klasické značky, účelové dostaly červené patníky a výjezdy jsou bez výbavy). Byť to stálo nemalý peníz, který by se dal jistě využít lépe.

doplněno 25.08.15 22:38:

Třeba tady.

Vezmete-li to od jihu, první zleva není oficiální cesta, další dvě jsou účelovky. Je v tom takový zmatek, že v územním plánu jsou účelovky nebo minimálně jedna z nich vedeny jako místní komunikace (což je blbost). Tedy i úřad zjevně chvílemi pochybuje. Netvrdím, že v tomto případě je problém s určením přednosti. Jen je problém rozlišit, co je komunikace a co výjezd, zvlášť z jedoucího auta... Přepnete-li na obecnou mapu, google znázorňuje vše jako komunikaci. Mapy.cz jsou přesnější.

I Vás zdravím pane kolego ampére.

Děkuji za pozvání. Nevím, zda občas nejedu kolem Vás. Ale když dáte přesné GPS, nebo obrázek, snad bych dal i za pravdu...

fidonet*
hodnocení

2x

Opravdu NIKDY nepochopím otazky " já jedu a ...", protože předpokládám, že takový člověk už má řidičské zkoušky hotové. VSEM doporucuji jeden zákon umět perfektně a to 361 ! Pak nebude nikdo přemýšlet nad 100% jasnými odpověďmi.

.. pokud někdo jede z prostoru MIMO vozovku NIKDY nemá přednost. Ve zkouškách bývala i TRAM, ta také NEMA přednost.

UFF tohle mě rozpaluje. Držíte v ruce svůj život, život lidí v autě a životy ostatních a vy se ted staráte o to zda jste měl při jízdě dát nebo nedát přednost?

Ten zákon byl původně jako předpis, vyhláška, nyní jako zákon a stejně ho málokdo zná .. je to k pláči !

Vím že v 90% je to chyba autoškol .. ty dnešní rychlokvašky jsou hrozná věc.

doplněno 25.08.15 20:24:

K odpovědím pode mnou:

Nikdy mne nezajímá co je na mapách. Je nehoda, přijede policie, a otřískám mu tu situaci, která tu je DNES. Mne nezajímá, že tu včera byla hlavní a někdo ukradl značku. KAZDY musí resit krizovatku na kterou jede TED v tuto chvíli.

K situaci, kdy nepoznám, zda jsem mimo silnici: Vzdy se chovám, tak jak je pro me nejmeně pozitivní, tedy VZDY dávám přednost nejsem si li jist.

Se situaci MIMO silnici dle mne není velký problém. Chodník, jiný typ vozovky, ale neríkam ze to problém není.

Ale tazatel si zde jisty BYL.

doplněno 25.08.15 20:24:

.., ale neříkam, že tazatel něco způsobil, tedy nehodu .. vím, že se jen ptá .. Na druhé straně pro jeho PLUS, raději ted, než po nehodě :)

doplněno 25.08.15 20:59:

pro RA252:

já bohužel vím, ale je nutno k tomu tak přistupovat. I ten co z takového nejistého místa vyjíždí, i ten co kolem takového jede.

Sídlištní zkratky : Nejsem si jist TAK vzdy přednost zprava, a k nehodě nedojde, když jede ten co mi má dat přednost divně rychle, raději ho pustím.

Ale vím, těžko vše dát do jedne kupy.

Problém je v tom, že je-li místo "mimo" se většinou pozná pouze z příslušných map.

doplněno 25.08.15 20:42:

Pro fideneta nahoře:

Míst "mimo" je spousta v každém městě. Různé sídlištní zkratky, výjezdy od řadových garáží. Mnohokrát v lepší kvalitě a širší, než "komunikace sloužící ...".

A někdy ani to ne.

audinos*

Odkaz na ten zákon č.361 - jsou tam i obrázky :)

ibesip.cz/...

doplněno 25.08.15 20:27:

Potěší i odkazy na videa (youtube.com) :)

bambula*
hodnocení

0x

Občas je vhodné vzdát se přednosti a ztratit několik sekund, jak říká Krampol nikdo není dokonalý

buss
hodnocení

0x

Dotaz k ... Proč si myslíte že je to tvar T? Proč neuvádite, jak jsou tam osazeny dopravní značky? Znám taková místa značkami neosazené, podívejte se, zda je komunikace očíslovaná! Vyšší bere! A co tak uvědomit správce, vlastníka komunikace když se vám to nelíbí?

redyssen

A jaký by to měl být tvar křižovatky? Je snad jasné jaké tam jsou dopravní značky, když jedna ulice je hlavní ne? A byl to úplně obecný dotaz směřující především k těm situacím, kdy není jednoznačně poznat zda se jedná o místo mimo silnici v případě "B".

sanyo*

To je takový obecný dotaz tazatele, byť pravdivý, ale bez příslušných doplnění či osvětlení, takže nikdo se řádně nikdo nedozví, o co gou.., Myslím si však, že otázka je položena v mezích pochopení, takže, pokud vozidlo A parkuje kdesi mimo silnici na poli, lese, trávníku a podobně -tedy na místě ležící mimo silnici, vozidlům přijíždějícím po silnicích této křižovatky, silnici, při vjíždění řidič tohoto vozidla musí dát přednost a nesmí je o h r o z i t - viz např. také klauzule, kdy třeba tento řidič v obci parkuje na krajnici v křižovatce ve tvaru T a vyjíždí od krajnice ve stanoveném úseku křižovatky.. Z daného bude vyplývat, že řiidič , který vyjíždí z bodu A, musí dát přednost všem vozidlům, které jedou v prostoru této křižovatky. Myslím, že je zbytečné, zde hledat jakési mouchy, možnosti, případy tak či onak.., neb se akorát zamotáme. Řídíme se našim rozumem, a to úplně i v začátku stačí.. Hledání odpovědi je podbarveno složitostí podle typu položeného dotazu a doplněným nákresem.. Pokud nám tam někdo vjede a omezí nás, tak pouze rozšíří statistiku těchto případů, ale nic se nestalo. Pokud nás ale ohrozí, je situace už zcela jiná, a minimálně by měl dostat "štráf"a nebo třeba slušnou pěstí..;) .,. Na podobné případy se bude asi vztahovat obecně § 23 zákona ...

§ 23

Vjíždění na pozemní komunikaci

(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.

(2) Vyžadují-li to okolnosti, zejména nedostatečný rozhled, musí řidič zajistit bezpečné vjetí na pozemní komunikaci pomocí způsobilé a náležitě poučené osoby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]