Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Vlastním vůz, jehož provozní hmotnost je 1210kg. Jsem na rozpacích, jestli mám letos v zimě jezdit na 14kách jako loni nebo mám zkusit 16ky. Jezdím převážně město a kolem vesnic, ale občas se podívám i do podhorských oblastí.
Myslíte si, že se budu na 16kách klouzat nebo to nebude takový rozdíl?
14ky mám na mysli 195/65 R14 a 16ky mám na mysli 205/55 R16
Děkuju za komentáře
Zdravím,
vybrat si budete muset sám, mohu vám nabídnout pouze své zkušenosti s pneumatikami různé šíře (ne vaší šířky, to jsem na autě nikdy neměl, ale uzších) za zimních podmínek.
Konkrétně se jednalo o pneu 175/70 R13, 165/80 R13 a 155/70 R13, to vše na autě jedné značky a jednoho typu.
Pokud se jednalo o mokro, bylo to celkem jedno, všechy pneu se chovali zhruba stejně.
Pokud se jednalo o rozsolenou sněhovou břečku, svými vlastnostmi vyhrávaly 165/80 R13 - nijak zvlášť neklouzaly, vlastnosti nebyly horší než u 155/70 R13. Nejhůře se chovaly 175/70 R13, občas sem si myslel, že jedu na pekáči a ne s autem (neřiditelné, plavalo to po břečce jako při aquaplaningu i v relativně nízkých rychlostech).
Mírná vrstva sněhu neujetá (do 5cm) - totéž co sněhová břečka.
Větší vrstva sněhu - neujetá (cca 15cm) - jednoznačně vyhrávaly opět 165/80 R13 - prohrabal jsem se zcela bez problémů kam jsem potřeboval (včetně velkého stoupání 12%), drželo to stopu, neklouzalo to. Takřka stejně se (pouze o maličko hůř ve velkém stoupání - vyjet velký kopec už nebylo tak jednoduché) to bylo u 155/70 R13. Jako absolutně nepoužitelné (z mého pohledu) se ukázaly 175/70 R13 - pokud se mi podařilo se rozjet na ujetém, tak to ještě šlo, ale zastavit v hlubokém sněhu a pak se rozjet, nebo se např. v hlubokém sněhu třeba otáčet )tzn. že zadní nehnané kola nejdou ve vyjeté stopě od předních kol) prostě nešlo. Vždycky jsem si připadal jako když mne za ten zadek auta někdo drží. Někdy pomohlo tzv. rozhoupání auta, ale většinou jsem musel vytáhnout řetězy.
Možná bych mohl podotknout, že tyhle zkušenosti jsem nabyl na autě relativně lehkém (960kg), s lehkým motorem (a tím pádem tedy malou zátěží přední hnané nápravy. Dovolím si tvrdit, že tohle moje srovnání pneu je maximálně objektivní, protože ta auta (stejné značky a typu) jsem měl tehdy při testech 3 a každé bylo jinak obuté a testoval jsem to tak, že když nastaly určité podmínky (např. napadlo hodně sněhu), bral jsem jednou auto po druhém a zkoušel, ja se bude chovat, případně co jsem s ním schopný vyjet (ten kopec).
Musíš se podívat do velkého TP co je předepsáno a co dovoleno jako výjimka. Oni to někdy kontrolují cestou i policaiti. širší pneu lépe sedí
Ve velkém TP mám oba údaje zapsány.
Policista nikdy nemůže zjistit při kontrole, zda jsou gumy zapsány nebo ne.
A je pravda, že širší pneu lépe sedí, ale v zimě se právě naopak preferuje užší guma, aby lépe zapadla do sněhu.
Proto se můj dotaz zaměřuje, jestli je 195/65 r14 a 205/55 r16 takový rozdíl
rozdíl zanedbatelný ta 205 je 1cm širší a 1cm nižší.Větší rozdíl bude v ceně.JInak do sněhu je lepší užší a na led širší,takže šťastný výběr
ale kedare přesně naopak na tvrdý povrh(led)širší a na měkký voda sníh břečka užší testpneumatik.eu/...
1) PČR při kontrole má náhled do databází.. může chybný rozměr zjistit
2) Chybný rozměr ani tak nezajímá PČR jako pojišťovnu v případě nehody...
3) Záleží spíše na vašich financích - R14 JE JISTĚ LEVNĚJŠÍ
Obecně se říkává, že na sněhu je potřeba se více zaříznout... ale co náledí? Větší plocha by měla lépe držet... Ve vašem případě a pokud máte peněz na rozdávání bych šel do 16tek, pokud jsou opravdu kvalitní, značkové... Jestli si koupíte čínu-humus, pak vám to stejně bude k ničemu. To si raději kupte 14tky od dobrého výrobce
"Širší pneu, lépe sedí"? Nesmysl...
Ano... Ovšem v případě, že je vozovka pouze mokrá, nebo je tam jen břečka. (Tenká vrstva)
Pokud je fakt horší situace, pak budete šťastný za to, že máte úzké gumy a auto bude držet směr, jako ty saně.
Jinak to nedáte. Opravdu mě udivují lidé, kteří si na své auta pořizují na zimu brutálně široké pneu. Ti fakt asi neprošli základní školou, kde neměli Fyziku. Nebo to vnímají, jako EGO.!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.