Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Týká se povinného ručení a havarijního pojištění v této sitauci: koupím si zcela nové auto z prodejny, nebyla jsem nikdy pojištěna, nemám žádné bonusy ani malusy. Částka povinného ručení a havarijka je velmi vysoká. Proto, abych ušetřila... mohl by sepsat pojistnou smlouvu na mé auto někdo jiný - třeba příbuzný nebo kamarád? Tedy on by platil pojistku oficiálně, majitel a provozovatel auta zůstanu já. Když bych třeba bourala, způsobila nehodu atp., ovlivní to toho dotyčného nějak na jeho vlastním pojištění? - také má své auto, svou pojistnou smlouvu. Myslím, jestli by kvůli tomu, že já jsem způsobila nehodu ve svém autě (na které on platí POV a havarijko) měl pak on problém na jeho vlastní smlouvě týkající se jeho auta - myslím malusy, zvýšení pojistného? Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji za kvalifikované odpovědi.
Ze zákona může být pojistitel kdokoliv ,
pojištovna jedná s pojistitelem -
bonus se samozřejmě sníží pojistiteli , jak se s ním dále vyrovnáte je na domluvě mezi vámi .
doplněno 13.08.15 16:15:Jinak ale jezdit na bonusy kamaráda do smrti asi nepůjde , po první zaviněné nehodě bude po kamarádství jedna ,dvě .
A jestli že nemáte žádné bonusy tak jako nováček si kupovat nové auto nebude to pravé ořechové ,
kupte si ojetinu a zbude Vám i na pojistku , sbírat bonusy někdy je třeba začít.
doplněno 13.08.15 16:16:Každá pojištovna má své podmínky , stačí číst.
Máte zmatek v pojmech!
"pojistitel" = pojišťovna
takže sama sobě bonus nesníží.
Osoba, která uzavře s pojistitelem (pojišťovnou) pojistnou smlouvu je "pojistník".
Jenom bych doplnila, ptala jsem se v České pojišťovně a tam mi tvrdí právě opak - že by se tomu pojistiteli nic nesnižovalo, že jde o konkrétní auto, takže když bude moje a ne jeho, tak nic směrem k tomu jinému pojistiteli nebude, žádné malusy, max. že mě se zvýší pojistka (kterou on platí a já samozřejmě jemu).
ČP je vzhledem k PR extra případ!Tam bych šel jen s tím,že by platili oni mně jinak ne!Proč? Měl jsem auto-1351ccm a skrz ten jeden ccm jsem platil jako za 1800!když jsem pak odcházel,tak u jiné za auto 1905ccm (kategorie od 1850-2500ccm) a platil jsem u jiné míň než uČP /pro upřesnění-je to cca 10 možná 12? roků!/!
Na "hubu" Vám řejnou že malusy za pojistitelem (kamarád přítel otec...) nepůjdou,ale ve skutečnost se vůbec nebudou rozmýšlet a seberou bonusy!
POZOR! ale zaleží (nevím jak u ČP!) na výši škody hrazené z PR!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.