Nejste přihlášen/a.
Prosím vás, dnes jsem jel u Jičína na této silnici:
Zde se v jednom směru dva pruhy sbíhají v jeden. Byla zde kolona a vozidla stála v obou pruzích, já jsem byl v levém - ,,rychlém". Když jsme měli na konci končícího levého pruhu zipovat, auta v pravém pruhu nás vůbec nechtěla pustit - ne jen mě, ale i vozy předemnou.
Domnívám se správně, že zde platí ZIP?
A teď mi povězte, když by se v okamžiku ZIPování, kdy řidič jedoucí v pravém pruhu na toto nereagoval, stala nehoda, byl by viník on?
Děkuji.
Ciitace z prispevku vyse...když jedu po dálnici v levém a dopravní značení oznamuje že po 500 m se sbíhá levý do pravého, nešlapu na plyn jako většina z vás, ale uberu a plynule se snažím zařadit do pravého...zkuste to tak dělat všichni a bude to fungovat...
Toto je prave to spatne, ze se radis 500 m pred zuzenim,nebo ukoncenim pruhu z leveho do praveho.Kdyz to takhle udelaji vsichni,tak je pravej ucpanej a levej prazdnej.nechapes vubec funkci zipu jako mnoho dalsich!
všichni to neudělaljí protože jezdí rychle jako prasata a místo zpomalení a snahy plynule se zařadit šlápnou na plyn ve snaze všechny předjet a vecpat se tam na poslení chvíli
psal jsem PLYNULE
Zdravím,
pokud stála (jela, popojížděla) kolona v obou jízdních pruzích, pak se na konci těchto aut řadí vozy podle pravidla zipu, protože se jedná o souběžnou jízdu.
Pokud ale je kolona jen v jednom (většinou průběžném) pruhu a jeden řidič (osamocené auto) předjede celou kolonu pruhem, který končí a konci tohoto pruhu si myslí, že se nacpe dopředu a že má přednost, mýlí se - nemá přednost a neplatí pravidlo zipu, protože se nejedná o souběžnou jízdu (dva či více souvislých proudů vozidel), ale klasické přejíždění z pruhu do pruhu a zde má přednost auto v pruhu průběžném!
Citace ze zákona je tady v příspěvku výše a co je souběžná jízda př/.... Oblíbená česká vyčůranost, která je ostatně vidět i příspěvcích výše (předjedu kolonu levým - sám - a oni mne musí vepředu pustit, protože ZIP) je zneužívání zákona a pokud se řidiči v průběžném pruhu podaří prokázat (na to stačí mít v autě kameru, lépe 2 - přední a zadní), že nešlo o souběžnou jízdu (tzn. že to auto v končícím pruhu jelo osamoceně a ne v druhé (X-té) souběžně jedoucí koloně, pak je viníkem případné nehody ten řidič, jehož pruh končí, protože tento řidič nedal přednost při přejíždění z pruhu do pruhu zrovna tak, jako když auto vyjíždějící ze stoupacího pruhu do pruhu průběžného by mělo mít přednost před autem v průběžném pruhu, protože ZIP V tomto případě je zajímavé, že tady si nikdo ZIP nevynucuje, ale když předjíždí kolonu, tak si ji vynucuje.
ronyx - jsi mimo normálně nebo jenom dnes?
Že se blbci řadí do jednoho pruhu nesmyslně 500 metrů před zůžením je jejich věc , zipuje se až před zůžením i když je ve druhém pruhu prázdno.
Když jedu sám ve druhém pruhu jde již o souběžnou jízdu.
Odpověď máte výše - viz citace souběžné jízdy z článku, na který sám odkazujete Takže nevím, kdo je mimo, případně neumí číst
To je jak v Libni, když chce člověk odbočit z K Žižkovu na Poděbranskou.. na Poděbradské jsou dva pruhy, kolona v pravém až ke křižovatce, že už málem není kam odbočit a levý (který později končí) je úplně volný. Už je mi jasné, proč se nikomu do toho volného nechce.. má strach, že bude sám a na konci ho nikdo nepustí.. A když už se tři auta odváží, dvě ucpou ten volný pruh v polovině ve snaze zařadit se do toho pravého a nakonec i ten třetí, protože by zůstal sám - místo toho, aby všichni dojeli nakonec Myslím, že to s tím osamoceným autem v končícím pruhu, je poněkud nedomyšlené a nešťastné. Ale ono to vždycky nějak dopadne..
Pravidlo zipu platí všude, kde nemůžeme jet dál v našem jízdním pruhu.
Vozidlo z pruhu, který končí, tedy má právo na zařazení mezi první dvě vozidla, která jsou vedle něho v průběžném pruhu a pokud by ten druhý odmítl vozidlo nechat zařadit, a došlo by k nehodě, byl by viníkem řidič vozidla, který nepustil. Samozřejmě v reálu mohou vznikat spory o to, jestli dané vozidlo je ještě to první (které nepouští) anebo už to druhé, co pustit musí, ale obecně lze říci, že to vozidlo, které je dojeto vozidlem z ukončovaného pruhu před skončením svého pruhu jako první, to má ještě přednost, to druhé už ne bez ohledu na to, jak moc si ta dvě vozidla v průběžném pruhu "visí"na nárazníku.
Je třeba rozlišovat právo na zařazení a přednost. Prakticky ve většině případů bude vždy za nehodu moci řidič, který přejel do jiného pruhu a tam se střetl s jiným vozidlem. (četl jsem to i v metodickém pokynu od nejvyššího státního zastupitelství pro státní zastupitele pro trestní činy v dopravě)
Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu. Tam, kde se dva jízdní pruhy sbíhají v jeden, aniž by bylo zřejmé, který z nich je průběžný, nesmí řidič jedoucí v levém jízdním pruhu ohrozit řidiče jedoucího v pravém jízdním pruhu.
V každém případě nesmím ohrozit řidiče, který jede v průběžném pruhu a já se chci do něj "zipem" připojit. Když mě tam nepustí, tak s tím nic neudělám. Když mu to tam "pošlu" , tak je to pouze má chyba. To že on porušuje jeden paragraf neznamená, že já mohu porušit jiný. Třeba jako když vyjede z jednosměrky proti auto a já mu nedám přednost, protože jsem nečekal, že tam vyjede. On tam sice neměl co dělat, ale já jsem mu měl dát přednost.
Pro lepší pochopení to vysvětlím na něčem podobném, co platí pro řidiče hromadné dopravy
Řidiči autobusu hromadné dopravy osob nebo trolejbusu musí v obci řidiči ostatních vozidel umožnit vyjetí ze zastávky nebo ze zastávkového pruhu, a to snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla; řidič autobusu nebo trolejbusu přitom nesmí ohrozit zejména řidiče vozidel jedoucích stejným směrem.
To je asi zažité více. Pokud řidič autobusu v obci hodí "blinkr" , tak stejně musí čekat tak dlouho, dokud ho někdo nepustí a nebo nikoho neohrozí. Nemůže si vynucovat, že mu mají ostatní účastníci umožnit vyjetí a nebo na to dokonce spoléhat. V případě že by vyjel a narazilo by do něj vozidlo, tak zde budou 2 přestupky. Řidič vozidla, který mu neumožnil vyjetí může dostat pokutu za tento přestupek a řidič autobusu dostane pokutu za způsobení nehody.
Špatná odpověď - když už odkazujete na ten článek na autowebu, tak si ho přečtěte pořádně a celý. Pravidlo zipu neplatí vždy, ale pouze při souběžné jízdě. A definice souběžné jízdy je v tom článku popsána také!
... definice souběžné jízdy:
" Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (dále jen "souběžná jízda"); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu."
citace z článku, na který vy sám odkazujute autoweb.cz/... ale budete se hádat že
Zakon: "Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu."
nedělej si iluze... ty samé problémy se zipováním mají i Slováci... žiju na SK desítky let, je to stejné...
už jsem přemýšlel, že si auto omotám nějakou kolejnicí..
dokonce se nejeden blbec vysune do polovičky druhého volného pruhu a brání tak jízdě těch rozumnějších. Na můj klakson dlouho nevydrží...
Na Slovensku je to horsie. Slovaci nevedia "zipovat" V CR som si vsimol, ze uz to ludia chapu a pochopili jednu vec "Dnes pustim ja a zajtra pustia mna" Mozno na vynimky. V CR sa mi jazdi lepsie, Slovensko je agresivnejsie a "kokosov" na cestach stretnete omnoho viac. To si myslim ja
Vilo
je to naopak, piloti v levém pruhu zpravidla nerespektují dopravní značení, nařizující spomalení na 80 a pak na 60 km, ale stodvacítkou letí levám pruhem až nadoraz, pak pochopitelně auta v obou pruzích musí zpravidla zastavit a zipuje se tak že se popojíždí na jedničku
když jedu po dálnici v levém a dopravní značení oznamuje že po 500 m se sbíhá levý do pravého, nešlapu na plyn jako většina z vás, ale uberu a plynule se snažím zařadit do pravého...zkuste to tak dělat všichni a bude to fungovat...
Pravidlo zipu je docela dobré pravidlo pro urychlení dopravy. A nejlepší možná možnost by byla, kdyby to co nejvíce řidičů pochopilo - prostě - když se zhušťuje doprava (z jakéhokoli důvodu) - JEDU VE VŠECH MOŽNÝCH PROUDECH - VE CHVÍLI, KDYŽ SE PRUHY SJÍŽDÍ - TAK SE AUTA STŘÍDAJÍ. Takže zaprvé - nedáváme si přednost půl kilometru předem, různě nenecháváme mezery (to se netýká profesionálů, ti to dělají tak přirozeně, že to každý pochopí). Když se pak auta potkávají, tak jedou jeden za druhým.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.