Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké rychlosti může dosáhnout?

Od: humbucker* odpovědí: 5 změna:

Ahoj. Mám pro tuhle rubriku tenhle technický dotaz. Bavili jsme se s chlapama u grilu. Jeden tvrdil, že když pojede náklaďák z kopce, tak dosáhne jen nějaké rychlosti, a dál ho už technika-převody nepustí. Limit prý je kolem 90ti km/hod. . Jeho soused zavolal známému, co tohle kdysi provozoval a u nákladní Škodovky, takhle dosáhli až 135 km/hod. . Já jsem tvrdil, že osobně vím, že např. u V3S, co se pustila z kopce na ,,5ku,, , došlo k roztržení předního kříže na předním uchycení kardanky k předku. To auto prý dosáhlo rychlosti asi 90 km, kardanka urvala takový ten zádržný plech a zaryla se do asfaltu silnice. Stalo se to na Doupově ve vojenském prostoru asi v roce 1981. Ten auťák se tou kardankou zapíchnul, až se na ní zvedl předek auta do vzduchu. Asi 150 cm. Auto jsme za zadek stáhli na zem, odšroubovali tu kardanku a mladej s tím pak dojel na útvar.

Tak že, je možné dosáhnout takové rychlosti, že auto už nepřidává pro odpor součástí? Nebo je to míň, protože na něm spíše něco ulítne?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

0x

Točivé části podvozku mají vyvažovací závaží. Kdyby byl kardan (poloosy a jiné točivé části podvozku) dobře vyvážené, vydržel by to, protože síly, které při vysoké rychlosti přenáší nejsou vyšší než např. při akceleraci v nízkých rychlostech. Rozpadl se vibracemi vlivem vysoké rychlosti. Určitě lze za určitých podmínek dosáhnout maxima, v principu je to auto jako každé jiné.

humbucker*
hodnocení

Ahoj. Jsem nějak schopen pobrat určité podmínky, ale kde končí ta ,,maxima,,?

doplněno 07.09.15 00:14:

Ale, ti chlapi říkali, že ten náklaďák jel bez motoru. Z vyřazeným kvaltem. Ta Vejtřaska taky. Psal jsem na ,,Pětku,, . To je neutrál.

doplněno 07.09.15 00:20:

Dusgere, mě moje auto, makalo klidně i 75. To je asi o 15 víc, než dávaly ostatní šunky z parku. Používali mě jako TIRáka pro cesty po vlastech českých. Na vojně.

hubas*

Maximálními otáčkami motoru na posledním rychlostním stupni, ale toho reálně nikdy v takovém stroji nedosáhnete :D

Defakto se rozpadne vlivem vibrací to, co není vyvážené a koná točivý pohyb nebo to, co koná pohyb vratný a točí se moc rychle (ojnice atd...)

dusger*
hodnocení

0x

Myslím, že ta "maxima" jsou určena jen tím, jak prudký je kopec a jak dobře má auto vyřešenou aerodynamiku a namazaný podvozek. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že z vhodného kopce není problém dosáhnout max. povolené rychlosti vozu. PV3S na uvolnění kardanu dost trpěla, proto byli všichni řidiči zvlášť na vojně důrazně upozorňováni na zákaz jízdy z kopce bez zařazené rychlosti.

hubas*

Maximum je tam, kde výkon motoru již nemůže překonat všechny síly, které auto při jízdě zpomalují. Při jízdě z kopce to bude jistě aerodynamický odpor, valivý odpor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]