Nejste přihlášen/a.
Dobry den ,
Vyskytl se mi problem na vozu Alfa Romeo 166 2.4 JTD 100kW r.v. 1999
Po vymene drazkoveho remene ,se z motoru zacal ozyvat divny zvuk ,pripominajici mixér nebo bych to prirovnal ke zvuku kdyz auto jede na zpatecku. Zvuk mixeru jde nejvic slyset kdyz je motor v otackach 1300-1400 ale mirne jde slyset i pri volnobeznych otackach, zajimave ze az zhruba 2s po nastartovani. Nejdriv jsem si myslel ze je to tim novym remen ,protoze je prilis moc napnuty ,a nekolik dni jsem s tim takhle jezdil ,nez jsem remen trosku povolil ,ale bohuzel zvuk mixeru zustal i po povoleni remene ,dokonce jsem zkousel dat i ten stary remen a napnuty presne jak byl a zvuk stale zustava.
Mam podezreni na klima kompresor ,ten zvuk jde nejspis z neho. Zapnuti nebo vypnuti klimy na to nema vliv ,klima je jinak prazdna. Je to divne ze za takovou chvili co byl remen vic napnuty ten kompresor odesel? Zkousel jsem vuli remenice bez remene a nejaka tam je.
Tady jeste video toho zvuku:
Dekuji za rady.
Pokud je klima prázdná, kompresor to vůbec nesepne, řemenice na komresoru se točí ne "volnoběh".
Nejčastěji odchází napínací kladka, je to ta spodní hned první od kompresoru. Je docela blízko u řemenice na klice, neškrtá ti to tam o sebe?
Jako druhá odchází ta zadní napínací, jak je na pružině a taky je tam mál místa mezi řemnicemi, pokud je řemen špatně napnutý tak řemenice o sebe mohou škrtat. Ještě to jednou projdi. Je lepší sundat kolo a plastové nedkolí, pak je tam krásný přístup a dobře vidět.
Ona ta kladka na "kompu" má nepatrnou vůli, ale kompresor se prostě točit nemůže. Je tam elektromgnetická spojka a pokud není v klimě tlak, tak jí to nedovolí sepnout.
No pokud ta excent. kladka "řechtala" tak to vypadá na ni. Je to docela ranec co za ní chtějí. Já jsem si ji vysoustružil a dal výměnné ložisko. Oprava místo za 2000 mě přišla na 100. Ta vyjetá kolej by ani tak nevadila, po té kladce jde hřbet řemenu a ten si tu drážku časem vyjede. Je to prostě jen plast.
Stejně se mi nezdá, že před výměnou to nedělao a po výměně jo. Ještě to jednou projdi jestli to opravdu někde neškrtá. Třeba i řemen o ten plastový kryt rozvodů.
ted fakt nevim ,jestli by ten pazvuk mohla delat remenice kompresoru nebo treba ta excentricka kladka. Ta kladka (zn. Maxgear) se da sehnat i docela levne za nejakych 315kc
tak bych ji zkusil vymenit ,jestli to treba fakt nedela ona. Nezda se mi zas ze by se neco mohlo stat s tou remenici kdyz jsem ten nadmerne napnuty remen tam nemel az takovou dlouho dobu ale fakt nevim no ,podle poslechu mi pripada ze to jde z te remenice kompresoru
Budeš to muset "poslechnout na šroubovák" jít kladaku po kladce a řemenici po řemenici. Tam se to pak jasně pozná.
Jinak k tomu Maxgearu (pl.), nemám s tímto označením výrobků dobré zkušenosti, stejně tak jako s Optimal a Starline. Prostě kvalita je ATE slušné a levnější pak Febi,INA,atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.