Nejste přihlášen/a.
Ano, tu nohu bych viděl jako problém. Ale kde jsi byl na tom, že na neschopence nesmíš řídit? Podle tebe tedy když budu marod s mykozou prstů, tak nebudu moci řídit auto?
Každý řidič by měl být zdravotně způsobilý k řízení vozidla. Pokud je mu způsobilosti snížena (např.sádra na noze, dlaha na ruce, atd.) měl by to lékař ohlásit.
doplněno 22.07.15 23:51:Diesel: Viz "trtr" o pár řádků níže.
Trtr: Děkuju za doplnění.
Radku z Čech a komu má lékař hlásit že mám sádru na noze?
Toto je snad odpovědnost každého z nás aby věděl když má sádru na noze že nesmí řídit MV.A to že pokud je schopen jen pohybu z francouzskou holí nevylučuje aby nemohl řídit.
Ne, nepletu. Reaguji pouze na větu, že v pracovní neschopnosti se nesmí řídit, což není pravda.
Zdravím, pokud je neschopnost způsobena zlomeninou či rehabilitací končetiny (snížená pohyblivost), očním úrazem (ztráta periferního vidění,...), tak se motorová vozidla řídit nesmí. Lékař ohlašuje pouze stavy nebezpečné a trvalého rázu a to obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností (v případě zdravotní způsobilosti s podmínkou či nezpůsobilosti), popřípadě ještě zaměstnavateli, viz zákon č. 361/2000Sb. v platné znění. Pokud jde ale o žáka AŠ není tento fakt, prakticky kam oznámit (není třeba záznam o řidiči). Navíc lékař, který toto nesplní, neriskuje žádnou pokutu či trest, i když povinnost je mu uložena.
Řidič nesmí řídit motorové vozidlo, jestliže je jeho způsobilost k řízení ovlivněna v důsledku jeho zdravotního stavu-viz zákl. ustanovení zákona 361.
Zdravím, pokud máte papír od doktora, že máte rehabilitaci, tj. laicky řečeno máte sníženou schopnost pohybu (tedy vlastně neschopnost), kterou je třeba napravit, tak auto řídit nesmíte. Pokud toto uděláte, autoškole to zamlčíte a způsobíte nějakou nehodu, vše půjde na Vaši hlavu a řidičák asi jen tak neuvidíte.
Krucinál znalost zákona u lidí co už mají několik let po autoškole často pokulhává. Ale aby pokulhávala i u člověka co by teoreticky měl být brzy absolventem autoškoly a držitelem řidičského oprávnění je hazard pro ostatní.
Zajímalo by mě kam by to až došlo při záverečné zkoušce, kdyby žák autoškoly přišel na jízdy o berlích-
Nesouhlasím, proč bych nemohla řídit, když chodím o fr. holi? Co postižení řidiči? Mně to také momentálně moc neběhá ( před 21 dny jsem absolvovola 20 cm umělé tepny v levé noze), střídám hůl s berlemi, ale ovládat pedály není problém.
To je divné, že žádného poldu mě nenapadlo pokutovat a to v autě jsou viditelně uložené berle. Včera mě probrali od rezervy až po lékárničku. Dokonce mi řekli, ať nevystupuji a obsloužili se sami.
doplněno 22.07.15 22:16:Jakou vyjímku myslíte? Nemám na mysli postižené řidiče bez noh.
Postižení lidé mají snad vyjímku.
doplněno 22.07.15 22:22:Ovládat pedály nohou, na kterou můžu pouze došlapovat, není to samé jako nohama bezproblému pedály sešlapovat.
Zdravím, no dobrá, ale reakční doba určitě není úplně ideální, takže pro Vás minimálně pravidlo 2 sekund neplatí, tak 3, možná 4. Člověk musí být soudný i sám, proto se v zákoně č. 361/2000Sb. definováno laicky, že pokud se řidič necítí úplně ok, tak nemá řídit. Případný pravník protistrany by Vám dal, stejně jako tomu pánovi co neuhlídal cizí dítě při couvání.
Chtěl bych vidět tu ženu, co ho v TV veřejně úplně znemožnila, jak vyjíždí např. od Kauflandu, když jede pro rohlíky, jestli každého extra obchází, že bude couvat. Ale to je jiný příběh.
P.S.: Dnešní žáci AŠ neví co je to zákon č.361/2000Sb.+související předpisy, znají pouze ty odpovědi na testové otázky, které když nejste jantar, trefíte kolikrát i když nic o řízení nevíte. Bohužel spousta ustanovení zákona, tak zůstane nepochopena a to je zdroj potenciálních pirátů silnic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.