Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překročení rychlosti firemního vozidla

Od: jenn* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, dnes nám přišlo předvolání od PČR k podání vysvětlení k překročení rychlosti jedním naším vozidlem. Knihy jízd nevedeme a já, jako jednatel, nejsem schopen sdělit, kdo s tím vozidlem cca. před třemi měsíci jezdil. Hrozí mě nebo firmě nějaký postih, když toto uvedu při podání vysvětlení? Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vy jako jednatel, to znamená provozovatel vozidla jste zodpovědný, že budete vědět vždy, kdo vozidlo řídil. Jinak Vám hrozí sankce až 10.000Kč, že jste svěřil vozidlo osobě, o které nic nevíte..

viz: 12bodu.cz/...

doplněno 20.07.15 20:22:

ju, mýlíte se, osoba blízká nezanikla a nemůže zaniknout. Stále platí..

doplněno 20.07.15 21:21:

zákon 361/2000, § 10, odst. 4 zní:

(4) Provozovatel vozidla a osoba, které provozovatel sveril vozidlo, s výjimkou, kdy provozovatelem
vozidla je zpravodajská služba, jsou povinni na výzvu policie, krajského úradu nebo obecního
úradu obce s rozšírenou pusobností sdelit skutecnosti potrebné k urcení totožnosti ridice vozidla
podezrelého z porušení ustanovení tohoto zákona; tímto ustanovením není dotceno ustanovení
zvláštního právního predpisu14d

Takto je to v zákoně, laicky se říká, že nesmíte vozidlo svěřit tomu, koho neznáte.

sankce:

12bodu.cz/...

Můžete mi Milane nebo někdo vysvětlit, jaký druh údajů potřebných k určení totožnosti osoby, které svěřuji řízení vozidla, mám znát?

albatros498022*

Údaje totožnosti tj. nacionále a personálie a ještě zda je osoba , které svěříte vozidlo zda má ŘP platyný a pro skupinu daného vozidla.

Podle jakých paragrafů jsem oprávněn nakládat s osobními údaji ve smyslu Zákona na ochranu osobních údajů, popřípadě jiných právních ustanovení? Nevím, tak se ptám. Rád bych se v tom vyznal.

nepleťte sem zákona na ochranu osobních údajů..

Zrovna tak jako nakládáte s osobními údaji svých blízkých, nebo nač se ptáte?

Ak niekomu zverujete vedenie vozidla,tak musíte vedieť či má všetky doklady k vedeniu toho vozidla potrebné a overiť si to a nesmiete jej ho zveriť ak ich nemá. Takže platný VP,ak je potreba,tak školenia,zdravotná prehliadka,psychotesty alebo profesný preukaz a na každom je uvedené meno,priezvisko a dátum narodenia ako aj na občianskom preukaze.Ďalej firemné vozidlo má mať knihu jázd,kde z jednej veci na zapisanie je meno vodiča.

doplněno 20.07.15 21:08:

ibesip.cz/...

albatros498022*

Ano osoba blízká stále platí, ale v trestním řízení.

mýlíte se..

body-pokuty.cz/...

doplněno 21.07.15 11:56:

osoba blízká nezanikla, ani nezanikne. Jen se za NĚKTERÉ přestupky nelze vymlouvat, pokud jsou zdokumentovány automatickým radarem.

danys*
Milane, jedná se zde o fyzickou osobu, z dotazu je patrné, že jde o firemní vozidlo, tudíž evidované na PO.
ju*

jj nezanikla ale jako výmluva mám dojem, už to neprojde, pokud nenabobzuje platí majitel / tak to bylo myšleno - omlouvám se za formulaci...

ju*
hodnocení

1x

pokud nedoložíte hodnověrně / je šumafuk jestli můžete či nemůžete/ kdo přestupek spáchal, zaplatí firma pokutu, body nebudou nikomu strženy, úřední šiml se nažere a život jde dál...co vám není dále jasné / myslel jste že když nedoložíte nebudete platit? Ha. Ha ...to už padlo tak jako osoba blízká, zaplatí majitel či provozovatel...ještě nějaká nejasnost? ÁÁÁÁ už to vidím pán si myslel že mu to projde...

Jasně, vohnoute. Je potřeba vzít majitele vozidla pořádně u držky. Kam bychom to došli, kdyby si každý dělal co chtěl. Zaplať, nebo napráskej. Chce se mi blít.

jenn*
hodnocení

Sklidni se chlapče ať ti nepraskne cévka! Já to rozhodně platit nebudu, při nejhorším to zaplatí firma *bzum*

Asi jsi mě nepochopil. Takže nevím, komu praskají cévky.

jenn*
hodnocení

ernie, neragoval jsem na vás..

nejde mi o to neplatit, ale nevím, kdo vozidlo řídil, tot vše..

repkin*
Kdyby ti prejel nekoho blizkeho ci pribuzneho, stale by jsi mel takovy pritroubly nazor?

je potřeba rozlišovat následky přestupku a trestného činu...

vlastně, v případě trestného činu můžete (bez hrozby sankce) proti osobě blízké (nebo i sobě) nevypovídat.

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj.

Na školení se mi dostal do ruky takový to papírek.

Potrvzuji, že naše organizace je provozovatelem Vámi uvedených vozidel a uznáváme porušení §10 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb. a jsme ochotni zaplatit sankci dle ustanovení § 125 h) odst. 1 téhož zákona.

hodnocení

1x

...knihu jízd by jste měli vést,myslím že to ukládá i nějaký předpis či zákon...a samozřejmě kontrolovat...teď by nebyl problém viníka dohledat...a teď si představte že by to nebylo jen překročení rychlosti ale něco mnohem závažnějšího...a o nějakém bonzování a práskání nemůže být řeč...a že to zaplatí firma jen tak stylem pokutka sem a pokutka tam a nikdo nebude pátrat či vyvozovat důsledky tomu nevěřím a pokud to tak u Vás funguje,tak to potěš koště...

webbiecz*
hodnocení

0x

Nevím jestli ti to pomůže, ale když jsem byla řešit přestupek spáchaný s jedním z našich firemních aut, tak nikoho řidič ani moc nezajímal. Ale je pravda, že se jednalo o přestupek zjištěný měšťákama, na služebnu jsme zajít nestihli, tak to automaticky přešlo na magistrát. Tam odtud nám přišel do datovky dopis o spáchání přestupku a rovnou stanovená pokuta. Kdo auto řídil se neřešilo, přestupek se řešil s provozovatelem, tedy s firmou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]