Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej zaniklého vozidla

Od: honzabrno odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

jsem vlastníkem vozidla, které bylo k 1.7.2015 v polopřevodu a tudíž administrativně zaniklo. Chci se zeptat, jestli musím dát auto k ekologické likvidaci (dostal bych cca 500 - 1000 Kč) nebo zda mohu auto v celku dál prodat na náhradní díly, přičemž bych za něj dostal cca 10 - 15 tisíc Kč. Jde mi o to, že jsem slyšel, že takto zaniklá auta se musí z hlediska zákona o odpoadech dát sešrotovat, ale to se mi finančně moc nevyplatí. Proto bych jej rád prodal na ND a ponechal si kupní smlouvu pro případ kontroly z úřadu. Je to reálné?

Díky za odpověď,
Honza

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Auto zaniklé (viz váš případ) má jednu výjimku od zaběhlé praxe (povinná ekolickvidace) a to že pro auta takto zaniklá povinná ekolikvidace neplatí. Takže máte auto a po zániku ho můžete legálně rozebrat a třeba rozprodat na díly (nebo díly použít pro vlastní potřebu).
Bylo o tom napsáno dost článků a právě absence ustanovení zákona (kde se o povinné ekolikvidaci nemluví) bylo trnem v oku a bylo napadáno ekology jako neekologické a chtěli to do zákona prosadit, ale naštěstí se jim to nepovedlo.

mzxy*
Ekolikvidaci resi zakon o odpadech, proto se o tom nepise nic v zakonu 56 resp. Jeho novele. Kdo si precte zakon o odpadech, predevsim neco o pojmech autovrak, kdy se z auta stava autovrak, co je to Vybrany autovrak, ten dospeje k zaveru, ze je tento zakon spatny.mimochodem novelizuje se nekolikrat rocne a porad to nestaci...zadna vykimka neexistuje, pokud zanikly soubor nahradnich dilu naplnuje definici autovraku, je nutne nalozit s nim podle zakona o odpadech.
virgill

muzete strucne srhnout tyto znaky? treba co vse je treba vymontovat a "prodat"? napriklad pokud odmotuji vsechny soucastky a prodam - zbyde mi skelet je to uz jen ciste kovosrot?

jabraka*
hodnocení

0x

Můj osobní názor je ten,že prodat mohu cokoliv.Zaniklé auto není silniční vozidlo,takže tato věc může být předmětem koupě a prodeje,stejně jako stará žehlička.Budoucí majitel si s tím už bude muset poradit.Označil bych to jako sešrotované auto.

JABRAKA

mzxy*
hodnocení

0x
Ja bych to oznacil jako soubor nahradnich dilu, pro jistotu bych odloupnul vyrobni stitky a vyriznul vin kod.znacky bych rozrezal na kousky.

buss
hodnocení

0x

Já bych zavolal na OdbDSA a poptal se, když jste mi vyřadili auto, co s ním mám dál dělat? Platíme si je z daní a vy se nebojte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]