Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodní kámen na autosklech

Od: radim3* odpovědí: 20 změna:

Prosím o radu,na sklech mi zůstali mapy neboli kroužky. Je to vodní kámen, vyzkoušel jsem kopec přípravků na vodní kámen , kyselinu citrónovou, ocet atd.Za Boha to nemůžu dostat z autoskel dolů. Máte, prosim,někdo radu, jak ten zasr. vodní kámen dostanu z auta dolů? (kromě rozbití skel. Děkuji za každou radu.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak víte, že je to vodní kámen?

to mi taky přijde divný, není vodní kámen, co by odolal octu; ovšem je velkej rozdíl mezi potřením a dlouhým působením - tj. přiložením namočenýho plátýnka např. (venku ještě přikrytýho igelitem, aby se to rychle nevypařilo)
(no, snad tazatel rozezná mapy na povrchu skla od nějakejch (barevnejch) ok vevnitř skla následkem mastnoty, a snad ví, od čeho ty mapy vznikly...)

radim3*
hodnocení

Nic jiného to není. Kromě plochy na čelním skle ,po ktere litaji stěrače je to na všech plochách. Nic jiného to byt nemůže. Je pravda, že po úmyti auta jsem se mnohokrát vykašlal na vysušení, ale opravdu kromě předních svetlometu a předního skla kde litaji stěrače jsou ty nepravidelne mapky o velikosti 1 cm na všech sklech.

no tak zkuste (třeba opravdu na zkoušku jen malej kousek, ostatně, protože mapy asi nejsou všude, stejně byste používal několik menších hadýrků) to plátýnko nasáklý neředěným octem připláclý na sklo (a přikrytý igelitem, aby ocet vydržel)

radim3*
hodnocení

Cele zadní sklo bylo tímto spusobem zakryto 2 noci po sobe. Zadna šance. Koukali se na to holky,ktere dělají u profi úklidový firmy,jednoznacne jsou to tečky - zbytky po zaschle tvrdé vodě, tudíž zaschly vodní kámen. Jejich rada byla jedina -když nepomůže ocet tak pak jedině kyselina solna.Ale to se bojim,respektive její agresivity na autosklo.

hm... (noc - venku, nebo ve vlhčí garáži? (za noc to může taky vyschnout 50x, i když třeba jste to měl i přikrytý tím igelitem?) i ta velká plocha najednou mi přijde trochu problematická - jde o to, aby to bylo opravdu připlácnutý (takže tenkej bavlněnech hadřík je podle mě např. lepší než nějaká složená cupanina))

radim3*
hodnocení

Garáž, navlhčeno, igelitem zatizeno. Proste jestli šla dolů jedna mapka z dvaceti tak to je moc. Nejvíc toho je na horním okně třetích -kufrovych dveří -c4 coupe,tam je to sklo téměř soubezne s vozovkou,takže těch kapek po myti nebo dešti tam zůstává nejvíc. Kyseliny solne se bojim . Opravdu ocet a různe čističe z drogerií -nechal jsem tam snad 1.500.--nemají účinek, přemýšlím o nějakém setrne leštící pastě na sklo,ale bez zkušeností jiných bych se do toho nerad pouštěl.

Larrin na vodní kámen (pozor, děsný dryák) odstranil cca dvoumilimetrovou souvislou stopu na vodní baterii - stačilo párkrát nalít a nechat stéct, mezitím otírat. Akorát nevím, jestli se dá použít na autoskla.

radim3*
hodnocení

Bojim,bojim.

radim3*
hodnocení

Pokusíme se ještě opatrne použít ten Larrin. Děkuji.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, no, vodní kámen to asi nebude, protože dešťová voda není tvrdá. Ale, já bych na to zkusil takovou tu škrabku na sklo, kterou používají akvaristé (nebo žiletku). Zdravím!

doplněno 18.07.15 18:16:

Jako akvaristu Vás nebudu poučovat. Já měl stěrku, kde byla z jedné strany kovová planžeta (na vodní kámen) a druhá strana byla jen ostrý plast (na řasu). A když se s ní pracuje jako s břitvou (tedy, nesmíte udělat pohyb stranou), tak by se sklo poškrábat nemělo.

doplněno 18.07.15 18:42:

Ještě mě napadlo - když jedete nehtem po tom skle, tak se o tu skvrnu zadrhnete? Je to povrchové? Protože, pokud je to vyžrané do skla (prohlubeň), tak to neodstraníte. Třeba to vyžrala nějaká chemikálie z té automyčky, která měla být včas opláchnutá.

doplněno 18.07.15 18:54:

radim3 - dejte si pozor na ruce a použijte gumové rukavice.

radim3*
hodnocení

Obávám se Vaše řada nepadla na úrodnou pudu. Jsem zhodou okolnosti také akvarista, ta stěrka je na odstraňování ras -což je proti vodnímu kameni nebe a dudy ,a navíc sklo neskutecne dokáže poskrabat. Spis bych upřednostnil chemickou cestu . Ale v každém případe Děkuji za nápad.

doplněno 18.07.15 18:08:

Od deště to zrejme nebude,máte pravdu,ale mnohokrát jsem myl auto v práci, vykašlal jsem se na vysušení hadrem a od Te doby se toho nemůžu zbavit.

radim3*
hodnocení

Je to povrchove, je to cítit i na polstarku prstu.Pokusim se o ten Larrin,ten jediny jsem nezkoušel, prý obsahuje 75 % kyseliny fosforecne, tak opatrne a uvidím co to vyvede.

radim3*
hodnocení

Děkuji za upozornění, počítám s tim dopředu.

jabraka*
hodnocení

0x

Stalo se mi minulý týden,zaparkoval jsem pod borovicí,spadly mi na sklo kapičky pryskyřice.Když jsem pustil stěrače,získal jsem rozmazané skvrny,které vodou nešly umýt.Pomohl líh s acetonem.Vodní kámen nevznikne zedne na den,vysušením jedné kapky tvrdé vody.Jakákoliv slabá kyselina ho ihned odstraní.I SAVO.Zaschlé kapky mohou být velmi rozličného původu.Zkus zlehka CIF.

radim3*
hodnocení

Cif i savo byly mezi prvními pokusy . Bez šance. První mapky se mi začali objevovat asi před 2 roky,odkdy jsem v práci začal umývat auto.Vsiml jsem si toho, ale prostě jsem se na to vysr. ..A další 2 roky taky.Ted je to vidět o to vic, protoze mi auťák vzadu dali do cerne fólie s 20 propustností a ted je to ale kurvy vidět. Já se te kys. solne bojim,ona je drijakova.

doplněno 18.07.15 18:24:

Sajrajt ze stromů jsem měl na skle taky,vím co to dokáže udělat, taky to šlo dolů tech . benzínem jako prd. Já mám prostě zaschly vodní kámen - a tvrdi to všichni co na to koukali, prostě jako když se sprchovací kout 2 nebo 3 roky necha bez odstranění vodního kamene. Pak si dokáže každý představit co za mapky - tečky na skle budou.Pokusim se zítra ještě o ten Larrin, opravdu jsem vyzkoušel snad vse co člověku nacpou v drogerii do ruky.

když nechám sprchovací kout 3 roky bez odstraňování kamene, tak to tím připláclým v octu namáčeným hadýrkem za pár hodin půjde dolů...

radim3*
hodnocení

Zítra koupím ještě poslední sajrajt co nemám ve zbirce -Larrin, zkusím to.Pak už nevím. Ocet opravdu nemá šanci. A ještě poznámka -nemusí to byt ani 2 ani 3 roky.Staci pul roku nemyt krycí sklo z akvária, pak pokud ho budete chtít umyt od vodního kamene pouze octem tak upřímnou soustrast.

gumid

rozmýchejte ocet a sůl. Ocet kupte ten kyselejší (bejvá v bílých flaškách) a nekupujte ten jablečný do jídel méně kyselý. Pak se solí vytvoříte něco jako cif na nádobí a houbičkou tou kobercovou stranou okno drhněte a namáčejte v octu.

Pokud je to kámen, tak sleze. Jiná chemie je zbytečně drahá. Záhadou je, co to je, protože deštová voda je vlastně něco jako destilka - měkká

Leda že by to nebyl kámen, ale barva. To pak kupte ředidlo C6000 nebo Aceton a půjde to dolů. Nesmí se ovšem dostat k laku a i guma to moc dlouhodobě nesnáší, ale nebojte se toho. Lepší než kupovat chemie za x tisíc!

ju*
hodnocení

0x

Pokud jste lil do ostřikovačů několik let obyčejnou vodu, bude to kámen, já to děůaů sajrajtem - jmenuje se to pulirapid...pozor na lak..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]