Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze nahradit vlakn.zarovka LEDkou? SPZ

Od: marazednicek odpovědí: 16 změna:

Krásný den přeji, jelikož tomu moc nerozumím, tak bych se chtěl zeptat, jestli jde nahradit vláknová žárovka (celosklo) 12V 5w5 za LEDku? Popř, jakou? Jedná se o osvětlení RZ.

Teď je tam tato: google.cz/...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Klidně, třeba

aliexpress.com/...

Teda jestli nemáte moc chytré auto, které pozná nižší spotřebu a bude hlásit chybu.

fiser22*

Přesně tak, nahradit lze, jen je nutné aby měly atest, jinak je třeba trošičku počítat s tím že pokud by jste chytl nějaké rýpavé policajty kteří by chtěli za každou cenu za něco nachytat tak vás na tomto chytnou. Ale svítit budou :)

marazednicek
hodnocení

Ok, děkuji :)

moto*

To je nesmysl, na žárovce nikdo nebude hledat atesty. Na vnějším zařízení jako je blinkr nebo parabola světlometu snad ano. Na žárovkách jsem v životě neslyšel a to jsem starý jako kamenné uhlí. Ostatně, k mnoha žárovkám není většina techniků schopna se málem dostat. A čím modernější auto, tím nedostupnější. *uf*

marazednicek
hodnocení

OK. Díky moc za odpoved! :)

doplněno 16.07.15 16:08:

Toho, ze by auto nebylo moc chytré se nebojím, je skoro 15 let staré. :)

marazednicek
hodnocení

Ještě jsem zapomněl dodat, že asi musí mít stejnou watáž, je to tak? Takže když tam byla vláknová 5w, tak jí asi nemůžu nahradit LED 1,2w? Taky musí být 5w, jestli tomu správně rozumím?

ar

"Toho, ze by auto nebylo moc chytré se nebojím, je skoro 15 let staré".

Jsou i mnohem starší auta kde led žárovičky hlasí chybu. Poprvé jsem se setkal s tímto problémem u Fiat Croma r.v.1987 a to už je dnes "veterán".

Takže jestli má váš vůz kontrolní panel kde hlasí poruchy osvětlení a otevřených dveří, může to hlasit chybu.

doplněno 16.07.15 16:24:

Watáž nemusí být stejná. To by pak celé ledky nedávaly význam. Takže klidně ty 1,2W tam dejte.

marazednicek
hodnocení

Šla by třeba tato?

smdledzarovky.cz/...

hodnocení

0x
U těch žárovek záleží také na svítivosti, nebo svetelnem toku.
5W žárovka má odpor okolo 29 ohmů. Rezistor 30 ohmový může být 5W, ale svítit moc nebude.
Chtělo by to tabulky, najít svítivost té žárovky a přiřadit Led se stejnou svítivostí. Potom by splňovala požadavky na osvětlení RZ.
marazednicek
hodnocení

Děkuji za vysvětelní. :)

mzxy*

na stránkách www.aliexpress.com jsou potřebné ledky s požadovanou paticí např. T10 za pár korun s dopravou zdarma, v OBI stojí 2 ks několik desítek korun, doporučuji koupit žárovku s jednou LED diodou, já tam měl 4 ledky a vydrželo to asi rok, teď mám už tři roky žárovky s jednou diodou a svítí a svítí bez problémů

aliexpress.com/...

hubas*

Oficiálně to tam nedáte, pokud přesto chcete použít LED, zaměřte se na diodu s jedním světelným čipem v čočce a širokým světelným kuželem, aby byla RZ osvětlena co nejrovnoměrněji. Pokud nebude kužel široký, budete mít na RZ dva osvětlené úzké trojúhelníky a zbytek nebude osvětlený a hlavně tohle zaujme v případě kontroly!

marazednicek
hodnocení

Děkuji za odpověď, můžete mi prosím poradit přesný typ? Aby to svítilo co nejrovnoměrněji? Mám tam celosklo 12V 5W5.

Děkuji moc

marazednicek
hodnocení

šla by třeba tahle?

smdledzarovky.cz/...

hubas*

NE! Spíše něco takového: LED žárovka 12V W5W W2,1x9,5d čirá rozptylka 140°

marazednicek
hodnocení

OK! Díky moc!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]