Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technický úkon, lze se odvolat?

Od: honzag odpovědí: 16 změna:

Zdravím, mám dotaz.

V dubnu jsem měl zaparkované auto na Smíchově, parkuju tam docela často a nikdy žádný problém nebyl. Auto tam bylo až do začátku května, byl jsem pracovně pryč. Auto v pořádku, akorát bylo docela poškrabané na několika místech v oblasti dveří a předního blatníku. Není to žádný Bentley, je to Peugeot ročník 2001, sem tam nějakou tečku na laku měl a má, ale tohohle si nešlo nevšimnout, poškrabané to bylo. Pro jistotu jsem si to vyfotil a nic dalšího s tím nedělal, těžko hledat s odstupem viníka, to je jasné.

Pak mi přišlo před týdnem Oznámení o provedení technického úkonu. Z toho jsem zjistil, že v oblasti, kde jsem parkoval, proběhlo na konci dubna čištění komunikace. V době, kdy jsem tam zaparkoval, tam žádné značení nebylo, na autě nebo za stěračem jsem též po návratu k autu nic neměl. Poškrabání laku vzniklo evidentně při manipulaci s vozidlem.

Dotaz zní - má smysl se nějak odvolávat, rozporovat částku za technický úkon 1300 Kč a případně žádat kompenzaci za poškrábání laku? Nebo to mám zaplatit rovnou a žít s tím, že se mi povedlo být v nesprávnou chvíli na nesprávném místě? Nechci to hrotit, ale přijde mi to trochu nefér. Kdybych tušil, že čištění probíhá v tuhle dobu, tak tam samozřejmě nezaparkuju. Dozvěděl jsem se o tom až z toho dopisu.:(

Díky za názory. Honza

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mzxy*
hodnocení

0x

pokud objevíte právní úpravu, znemožňující odvolání , rozporování a požadování, pak nelze...v právním státě platí zásada - co není zákonem zakázáno, je dovoleno...

honzag
hodnocení

Hm, pěkné slovíčkaření, odvolat se lze třeba i kvůli počasí, zakázáno to nikde není...

Ptal jsem se, jestli to má smysl. Může to klidně dopadnout tak, že budu složitě něco dokládat, bude mě to stát spoustu času, bude k tomu potřeba znalce za 500 Kč, rozhodnutí bude trvat měsíce a nakonec mi sleví 100 Kč za lak.

Takže znovu - má to smysl se nějak odvolávat?

buss
hodnocení

0x

No podívejte, klidně jste to mohl už dávno zkusit, na to se nemusíte ptát, jen se rozhodnout. Ale úklid jarní se avizuje dost dlouho předem a víme že v tu dobu probíhá. Dokážete poškození? Moje rada - zapomeňte. Poslechnete?

doplněno 16.07.15 13:21:

Dyť je to jen a pouze na vás! Tady místní Zpravodaj měsíc předem nejméně avizuje i ulice a tak to mohu dát, kde se očista neprovádí, jedno dopoledne, klidně i brzy ráno. Žádejte to po radnici.

honzag
hodnocení

Vím to týden z dopisu, co mi přišel. Tak uvažuju, jestli to mám zkusit.

Úklid se avizuje značkama, to občas někde k vidění je. V době mého zaparkování tam nebylo nic. Jsem povinen si to dopředu někde hledat? Na internetu jsem nenašel nic, na Praze 5 a na technické zprávě komunikací po dlouhém hledání jsou jen kusé informace bez konkrétních ulic a datumů. Čekal bych, že tam bude něco ve smyslu "ulůice Horní, Dolní a Prostřední, čištění 20.7. 7:00-15:00"

Dokážu poškození? To nevím, něco na těch fotkách vidět je, ale oni budou mít asi svoje fotky...

Poslechnu? Klidně jo, je to "jen" 1300 Kč, nejde o život. Jen se ptám, od toho tu poradte je, ne?

asd1

Úklid se avizuje nejen značkama, ale i např. na úřední desce nebo stránkách města. Pokud jste tam zaparkoval před zveřejněním tak s částkou za úkon uspějete - nic jste neporušil. Pokud byly jen značky, tak opět zaparkovat před umístěním značek a uspějete. Obecné kecy bez názvu ulic a datumu - záleží na soudu jestli to vezme jako zveřejnění nebo ne. Podle mne to zveřejnění není, při sporu ale rozhoduje soud...

Poškrábání - musel by jste prokázat že to poškrábali oni. Pokud mají fotky před/ po tak by to na nich mělo být vidět, příp. by šla dokázat manipulace s fotkama - úprava datumů (oboje nafoceno ve stejný čas, tj. před i po nafoceno před). Nebo záznam kamery kde bude vidět že odvezli nepoškrábané a přivezli škráblé...

honzag
hodnocení

Díky za informace.

Pokud jsem zaparkoval před zveřejněním (značkama, protože zveřejnění jinde jsem nekontroloval a zpětně se stejně nedohledá), tak jak jim to dokážu? Na čestné prohlášení to asi nepůjde, to by se jim odvolával každý, koho odtáhli...

Našel jsem na internetu, že poškrábání nebo poškození pro technickou správu řeší nějaký externista, je potřeba mu poslat fotky a oni to případně předají pojišťovně.

mzxy*

Jaké slovíčkaření,. chtělo by to trochu rozhodnosti, a když to chete na rovinu...pokud jste hloupý a nevíte jak to napsat, tak to smysl nemá...a pokud víte, jak na tajemný dopis, tak DO TOHO

honzag
hodnocení

Skvělé, díky za hřejivá slova. Jsem hloupý, mám skočit z okna?

Naivně jsem si myslel, že někdo napíše něco ve smyslu "mám z technickým úkonem vlastní zkušenost, (ne)má to smysl zkoušet, protože to a to". Nechápu, proč někdo s nickem mzxy má potřebu přispívat do diskuze, když nic k tématu nemá. Já když něco vím, tak rád ve svém oboru poradím, o tom by poradny měly být.

buss

Vlastní zkušenost z jiné obce je k ničemu! Prostě se k tomu postaví jinde jinak! Zkuste to, nebáát se. Nepsat, zajít tam.
Proč se lidi bojí úředníků?

Třeba proto, že se jim pracovní doba kryje s úředními hodinami?

honzag
hodnocení

Skvělé, je to pouze na mě, to bych nebýt Vás nevěděl.:)

Můžeme tu řešit vše, co tomu předchází, můžu žádat radnice a chtít nástěnky s vypsanýma datumama a ulicema, můžeme řešit i vznik světa.

Tahle diskuze by měla řešit to, co UŽ NASTALO a nejde vrátit zpět. Naivně jsem si myslel, že někdo napíše něco ve smyslu "mám z technickým úkonem vlastní zkušenost, (ne)má to smysl zkoušet, protože to a to". Nechápu, proč buss má potřebu přispívat do diskuze, když nic k tématu nemá. Já když něco vím, tak rád ve svém oboru poradím, o tom by poradny měly být.

hodnocení

0x

Honzo, neřešte to.

Zapomeňte.

mzxy*
hodnocení

0x

místo vlečky plné hřejivé slovní vaty jste sem mohl naskenovat ten úřední dopis

evidentně máte energie dost, proto máte mé osobní svolení k tomu, aby jste striktně odmítl uhradit požadovanou částku a navíc požadoval sám 7990,- Kč za škodu způsobenopu poničením laku

honzag
hodnocení

Úřední dopis? A co třeba fotky auta, té úřednice a fotku Pluta ze sondy New Horizons?:)

Ten dopis je typizovaný, příslušná úřednice jen doplní SPZ vozu a datum, kdy k úkonu došlo, z toho moc nevykoukáte. Zkušenost a radu nemáte, takže děkuji za sebe a za lak na mém vozidle.

mzxy*

rádo se stalo

pak je to o to jednodušší, stačí napsat typizovanou odpověd a typizovanou výzvu k úhradě způsobené škody a čekat na platbu

tereza*
hodnocení

0x

Nechápu ty magory, co tu odpovídají, jen aby něco vyblili. Asi je to jediné uspokojení v životě. Honzo, nedostal jste pokutu, nejde o správní rozhodnutí, takže není možné žádné odvolání ani jiný opravný prostředek. Jedná se o výzvu k zaplacení občanskoprávní pohledávky. Pro vás už je to pasé, ale třeba se to bude hodit někomu jinému. Já to momentálně řeším. Hodlám napsat odpověď ve smyslu, že nařízení, na které se odkazuje, určuje pouze maximální možnou částku, kterou je za tento technický úkon možné účtovat. Maximum je právě těch 1300 Kč. Hodlám argumentovat tím, že žádným způsobem nevysvětlili, proč by mi měla být účtována maximální částka, že částka by měla odrážet skutečné náklad. A jelikož na místě v tu dobu byly desítky dalších aut, měly by se náklady na výjezd odtahového vozu a pracovníků rozložit mezi všechny. Práce se zvednutím jednoho auta je pak otázka 10 minut max? A za to je cena 1300 Kč neadekvátní. Nařízení tím, že stanovuje maxima, vede k výkladu, že ceny v konkrétních případech by měly být odstupňované.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]