Nejste přihlášen/a.
Dobrý den . Zajímalo by mi mezi kým právně vzniká polopřevod. Po 5letch jsem zjistil minulý týden, že auto mám vyřazené z evidence díky polopřevodu. Při koupi jsem udělal klasický převod na sebe na Rč. Za pár dní z Rč na ičo a vložil auto do podnikání. V roce 2010jsem ho vyndal z podnikání a přehlásil z iča na rč v době , kdy měla být TK , ale ta se provedla až o půl roku déle- nepojízdné auto -fin.důvody a čekání na ND. V papírech dodatek - stále stejný majitel i provozovatel. Přesto mi úřad tvrdí , že jsem mezi sebou samým nedoděl převod a jako stejný vlastník, provozovatel i majitel jsem měl auto v polopřevodu.Podle Občanského zákoníku to nejde , podle evidence ano. Co v našem státe vlastně platí? Děkuji Zdeněk a Romana
je jen 1 možnost - evidenční úkon nebyl dokončen
pokud sem naskenutete technický průkaz, odpovím Vám přesně, kdo udělal chybu
bez toho jsou jakékolkiv debaty o ničem
polopřevod popisuje stará vyhláška 243/2001 Sb. ve svém paragrafu 20, myslím že ve 3. odstavci, najděte si ní na google a nastudujte
u,šnsx z IČ ns RČ s tím nijsak nesouvidí, v polopřevodu je ani nešlo udělat, zákon to neumožňovalů
Dobrý den, děkuji. Bohužel ani s prostudováním paragrafu jsem se nic nedozvěděla a to mám střední školu. Asi málo. Naskenovala bych , ale nechci aby údaje TP byly zveřejněny.
nerozumím odpovědi -u,šnsx z IČ ns RČ s tím nijsak nesouvidí, v polopřevodu je ani nešlo udělat, zákon to neumožňovalů
děkuji Romana
změnu z IČ na rodné číslo a obráceně, jde jen o překlep
pak není co radit, protože odpověd je ve velkém TP
hodně štěstí
Paní Romano, to není o přečtení § a zákonů, ale o pochopení smyslu.
Vy jste převáděli vozidlo mezi firmou a osobou, tak dlouho, že jste zapomněli dokončit změnu vlastníka. Ve Vašem techničáku je na posledním místě (poslední razítko) v kolonce, "vozidlo převedeno odhlášeno na:"
Je to tak?
kdyby někoho z vašich příbuzných na přechodu pro chodce zabilo auto v polopřevodu, jedoucí vysokou rychlostí, a řidič by z místa nehody ujel, je moéžná že by nebyl nikdy vypátrán, kdyby bylo auto 10x přeprodáno a stát-PČR- by nebyl schopen zjistit skuzečného majitele, většina lidí by tady a na novinkách cz a tady nadávala na stát a na úřady
Jde jen o dodržování zákonů, zákon vyšel ve sbírce už v červnu 2013, s účinností od 1.1.2015. Kdo chtěl, auto doregistroval, a kdo nechtěl, ten se teďe může vymlouvat na pobyt v zahraničí nebo na nic nevypovívající úřední záznamy, které s polopřevodem nijak nesouvisí.
Bylo by dobré občas přiznat i vlastní chybu. A za chyby a za hloupost se platí.
Zděňku a Romano, dvě odpovědi od dobrých poradců Vám musí stačit, abyste pochopil, že jste udělal chybu a vozidlo zaniklo.
Vlastnictví řeší jiný zákon, evidence vozidla taky jiný zákon.
Vite co je nejvetsi legrace? Ze kdysi se na urade mohli pos*at, kdyz clovek nedokazal dolozit, co chce s autem udelat a proc ho vyradit. EKOLOGIE, EKOLOGIE. Dnes tady mame haldy zaniklych aut a kazdemu jsou putna, najednou je urady nevidi, nezajimaji je. Zmenou zakona se vyresil ekologicky problem. To je kocourkov.
To není kocourkov, ale dobro pro tisíce lidí, kteří takto vyřadí vozidlo z evidence. Páč většina takto vyřazených vozidel již mnoho let neexistují. Alespoň u mne to je asi 6 aut..
doplněno 16.07.15 15:02:Máte právo se vyjadřovta tak jak píšete, nadávat na zákony. Ale mýlíte se.
Říkáte za tučné peníze, ale proč, když jste mohl za normální poplatek dokončit změnu vlastníka. Pak ještě byla stříbrná známka, bezva věc, jak zdarma vyčistit registr. Jenže pak politická vůle, zavděčit se občanům, a v polovině se stříbrná známka ukončila..
To samozrejme ano, neco takoveho tu melo byt uz davno. Ale proc sakra, neni mozne, treba za tucny poplatek, si to auto dohlasit? Proc dneska nikoho nezajima, co s tim autem je? Ten zakon, jak je napsany, je proste paskvil. Resi jednu vec, ale komplikuje dalsi. To same pojisteni - 14 dnu bez pojisteni, auto nadobro zanika. To neni ochrana, to je perzekuce.
Zakony by mely lidem pomahat, chranit je, nikoliv je pripravovat o majetek kvuli malichernostem.
Proc se mylim? Jsou lide, kteri nemaji cas, behat po uradech, nebo jsou treba dlouhodobe mimo cr. Lidske byti zahrnuje mnoho ruznych cinnosti, behani po uradech ma vetsina lidi az nekde na konci. Chapu, ze je potreba, lidi nejak prinutit, zvednout zadek. Proto si myslim, ze poplatek treba 5-10 tisic kc by byl fer, ale kvuli takove banalite nekomu defakto zlikvidovat auto za treba pul milionu?
K cemu to vsechno povede? Zase se jenom zacnou vyrezavat a svarovat cisla, prodavat "papiry" k autum, pritom by stacilo tak malo, jenom trochu premyslet a udelat zakon pro LIDI. A chybovat je lidske.
Proc nezrusit trvale obcanstvi cloveku, ktery si vcas neobnovi svuj osobni doklad? Nezakazat mu nakladat s majetkem, atd. Vzdyt by to bylo v podobnem duchu.
Když si po sobě přečtete příspěvek, tak se mnou určitě budete souhlasit, že jen spekulujete..
Kdo má auto za půl mega a bude svařovat a prodávat papíry. mýlíte se v tom, že zákona je pskvil, Chyboval je lidské, ale nedotáhnout převod vozidla do konce je jasné neschopnost jedince. Víte kolika lidí se tento problém týká? Většina lidí je ráda, že vozidlo úředně vyřadilo.
Tohle (to s chodcem na přechodu) je zase trošku demagogie, auto se přece tzv. odhlašovalo na někoho, takže nový majitel v evidenci byl. Si myslím, že nebýt ekopoplatku, tolik vozů v polopřevodu nemuselo být. Takže "doporucte" má tak trošku pravdu, zdá se, že tenhle zákon nám lidem nic nepřinesl, zato spoustu věcí komplikuje. Tady, na zbytečně složitý systém, narazila i tazatelka. Další věc, která je zvláštní, je vyřazování vozidel. Ještě nedávno nebylo možné auto bez ekolikvidace zrušit a nechat si ho (třeba na náhradní díly, přestavbu na malotraktor atd). Najednou by se tu mělo objevit půl milionu aut bez papirů a úřednikům to nevadí.
napiště to svému poslanci
já to napsal, i panu ministru dopravy, pan ťok je už třetí ministr, kterému navrhuji radikální zjednodušení evidenčních úkonů
s panem Prachařem jsem o tom mluvil i osobně , ale ten nevydržel aby mohl něco zlepšit
otcem ekodaní je M.Bursík, prosadil je v parlamentu a nidko na něj nenadává, už vůbec ne ti, kterým stát zaplatil zateplení baráků z takto vybraných peněz
demagogií je tvrzení, že vybraní jedinci z různých důvodu nebudou dodržovat zákony
dusgere, mýlíte se v: odhlašovalo na někoho, takže nový majitel v evidenci byl.
Právě že nebyl a stát ho nemohl sehnat. Dříve mi stačilo sehnat něčí jméno bydliště a rodné číslo, na něj jsme odhlásil mnoho vozidel a nikdo je nedohledal. Další možnost, vozidlo jsem prodal, odhlásil na něj, on nedohlásil, vozidlo prodal dál, ten pak zase dál..
Již vidíte, že se mýlíte?
Přeji hezký víkend
doplněno 17.07.15 13:14:Zákon má velký nedostek informací a pravidel a možností, protože vůbec nedomyslel, co budou dělat lidi se stejným problémem.
Žádný zákon nemůže mylset na to, co se stane, když ho lidé nebudou dodržovat. Jelikož již od loňska probíhala velká informovanost v mediích , byl jsme přesvědčen, že nemůže být někdo, kdo opomene dokončit změnu vlastníka. Hluboce jsem se mýlil.
Přeji hezký víkend.
Čtu příspěvky . Musím říct, že ne každý občan spekuloval s auty. Zjistila jsem, že jsme vůbec nemuseli přehlašovat z iča na rč , ale jen vyřadit z účetnictví. Byla to naše dobrá vůle. O spekulacích s auty jsme vůbec nic nevěděli. Navíc auto jsme přehlašovali z důvody vážné nemoci v rodině, kdy jsem musela denně vozit matku na ozařování. Chtěla jsem příspěvek na dopravu, ale nedostala, protože manžel měl auto v podnikání. Nikoho nezajímalo, že musel přerušit práci, dát mi auto , já jela na půl dne na ozařování s matkou , vrátila se a on pokračoval jako živnostník v práci ,do které musel zase doject. Navíc se auto rozbilo, matka byla ve velice špatném stavu v době , kdy jsme asi zapomněli převect auto ze sebe na sebe - z iča na Rč - přitom nemůžu mezi sebe samým udělat kupní smlouvu, matka zemřela a řešili jsme spoustu dalších věcí. Nyní mi auto schází, protože řeším podobný problém s 87letým otcem. Zákon má velký nedostek informací a pravidel a možností, protože vůbec nedomyslel, co budou dělat lidi se stejným problémem. Když denně řešíte x věcí týkajících se uživení a přežití , lehce něco přehlédnete.
Žádný zákon nemůže mylset na to, co se stane, když ho lidé nebudou dodržovat.
Naopak, toto by melo byt nedilnou soucasti navrhu takoveho zakona. Je to stejne, jako kdyby programator nepremyslel nad tim, co se stane, kdyz misto zadani cisla uzivatel vepise pismena.
To, co pisete, je vsechno krasne a ja s vami souhlasim, ale jako argumentace je to zcela mimo misu. Ja nerikam, ze zakon je zcela spatny, ja tvrdim, ze meli vyresit, co s auty, ktere si lide nestihli, nebo ZE SVE VLASTNI LENOSTI neprisli dohlasit. Zrusit nekomu auto, ktere je zcela v poradku, je nejen idiotske, ale i neekologicke. To se ted ty auta jako sesrotuji, aby se vedle mohly vyrobit nove, ktere prihlasit pujdou? Neni to na palici?
Pritom ucel by splnilo uplne stejne, kdyby nove prihlaseni bylo zpoplatneno napr castkou 10.000 Kc. Kazdy by si rozmyslel, zda to zaplati a ti, kteri by si auta nedohlasili, by je meli vyrazene = zastavim s nim na ulici, zavbavit, sesrotovat / prodat v aukci. Ale ne imaginarne vymazat auta, ktera treba stoji v garazi, nebo na zahrade, pritom jsou zcela pojizdne, jen majitel ma jine starosti, nez behat po uradech,.
kdy se vozidlo stane autovrakem je uvedeno v zákoně o odpadech, jak má občan naložit s autovrakem nebo s nebezpečným odpadem, je uvedeno v zákoně o odpadech, proto nejsou nutné další zákony, a pokud si soubor náhradnoch dílů nechám v garáži nebo na soukromém dvorku, nic tím neporušuji
Bohužel český stát ( MDCR a poslanci) neumí "vyčistit" registr vozidel, vzpomínám si jak jsem před 13 lety musel s autem na evidenční kontrolu, pak s doklady a SPZ a protokolem z STK na úřad, do dvouhodinové fronty, kde mi za 30,- kč úřednice vylepila na SPZ jakousi registrarční samolepku, která měla znamenat asi tolik, že moje auto skutečně existuje a záznam v evidenci aut skutečně eviduje moje auto...
Takto měla být provedena kontrola všech aut evidovaných v ČR, a nadbytečné záznamy snad vymazány nebo vyřazeny...
Bohužel asi po půlroce byla právní úprava změněna a tato povinnost pro občany zrušena. Nakonec si ti poctiví řeknou že jsou hlupáci, stát je donutí zaplatit STK za protokol, úřadu 30 Kč, vzít si půlden dovolené a po půl roce zjisti, že ten kdo nikam nešel udělal nejlíp.
Podobně skončila i evidence Babet a jiných mopedů, stát zakotvil někdy v roce 2002 povinnost udělat s mopedem ervidenční kontrolu a s technickým osvědčením, s pojistkou nebo s kartičkou k Babetě tuto Babču přihlášit.
Poctivec který to udělal po půlroce zjsitil, že stát i tuto povinnost zrušil, takže opět je na tom nejlépe ten kdo má Babetu neregistrovanou, kdo si nechal přiděl SPZ, Babety se dnes evienčně nezbaví dokud nepřinese potvrzení o ekolikvidaci.
Podobně bezzubý je i zánik aut v polopřevodu, mnoho řidičů bude s auty jezdit do doby než jim propadne technická prohlídka, tato auta jsou už nabízena i v zahraničních autobazarech,nedávno jsem sledovat na slovenské TV Markíza reportáž o tom, že jsou na SK nabízena auta z česka, s neplatnými doklady...Mediální kampaň na SK - pozor na tato auta - je podle mého názoru masivnější než česká kampaň upozorňující sporadicky a nepřesně na zánik vozidel v polopřevodu...
Když SR vstoupila do EU, došlo k vyčištění SK registru tak, že stát nařídil plošnou výměnu SPZ s logem Matice slovenské za značka s EU logem.Kdo po 1.1., kdy skončila lhlůta k výměně s takouto značkou vyjel,. byl lehce odhalen, policií nebo kamerovými sytémy, především podle neplatných značek.
U nás budou tato auta jezdit ještě léta, zaměstnávat Policii a úřady, které řeší přestupky, pokud dojde k nehodám, tak i pojištovny a následně české soudy...
Můj osobní názor je ten, že český registr je zaplevelen také množstvím záznamů o vozidlech, které nejsou v polopřevodu, nejdou ani X let v depozitu a přesto neexistují, např,. po zesnulých po kterých neexistující auto logicky nidko nezdědil. nebo záznamy o autech, které někdo prodal a neodhlásil nebo rozebral a nevyřadil,. dočasně ani trvale...
Tyto záznamy zhoršují tzv. statistiky , o kterých nás média informují - masírují údaji o nadprůměrném stáří českého vozového parku...a lidé typu M. Bursíka pak mají důvod zavádět a zyvšovat tzv. ekodaně, pod záminkou "omlazení" vozového parku v ČR...Jsem zvědavý o kolik let český vozový park omládně po "zániku" vozidel, která jou dlouho !v depozitu".
Pokud má být český registr skutečně vyčištěn , je nutné udělat podoběšn radikální krok jako na SLOvensku, u nsá by mohlo dojít k plošné výměně registarčních dokaldů, která by se rozložila do doby ěnkolika let, kdy by především stasré knířky a novější formáty o délce 45 cm nahradil formát skladnější a přehlednější, nejlépe malá papírová nebo čipová kartička. K tomu by však musela být politické vůle...zánik aut v polopřevodu je z tohoto pohledu jen hodně slabým odvarem...
Léta jsem si říkal, že statut polopřevodu bude snad zrušen až po mezinárodním skandálu, kdy bude před bílým domem objevena dodávky plná trhavin, samozřejmě z ČR a ve statutu polopřevpdu, kdy nebude skutečný vlastník auta nidky vypátrán a ČR za to sklidí mezinárodní ostudu...nakonec to šlo i bez skandálu, ale trvalo to...
Jsem zvědavý jak bude v dalších letech pokračovat toto "čištění"...a také nechápu, proč mají v evidenci vozidel zapisovat tyto zániky úřednice a úředníci mechanicky, auto po autě, když mají systém za 27 milůionů, který staá do dnešného dne ( pořízení ě úprovoz) snad kolem 300 milionů (čerpám z veřejně přístupné odpovědi MDCR na dotaz občana - viz webové stránky MDCR.
Jak dlouhu se bude zapisovat zánik 100 000 aut, nebo 700 000 tisíc aut? Rok Dva? Nabetrou se kvůli tomu další úřednícici? odpoěveď nikdo nezná, kdyby bylo v Praze zaniklých 100 000 aut, a zápis jednoho zániku všetně vyřazení papírového spisu by trvalo 10-15 minut, lze si lehce spočítat kolůik času to zabere...V 21. století, v době elektronizace ...není to výsmech?
Mzxy, nevím proč, ale opět s Vámi musím souhlasit ve většině článku.
Známka o které píšete, byla stříbrná a zrušila se z politických důvodů. Škoda.
Protože jak správně píšete, po zemřelých nikdo nemůže vyčistit registr. Můj otec měl dvě auta, po jeho smrti jsme je dojezdili s kámešem, dali do šrotu. Stále jsou v registru a mnoho let tam budou, nežli přijde nový nápad..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.