Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Tak páni šoféři a šoférky. Nastíním modelovou situaci.
Jedete po dálnici. Je tma jak v ranci. Naproti jezdí taky auta a mezi vámi není žádná clona. Ani před Vámi nic samozřejmě nejede. Musíte jet na potkávačky. Jak moc, se má, v téhle situaci, jet rychle? Aby to bylo správně? 130 km/hod.? 90 km/hod.? Jinou rychlostí? Malinko jsme se o tom dohadovali. V sobotu se na to zeptám, rektora na školení k profesáku. Vaše nějaké názory? Díky. (Prosím, ponechat zde).
Zdravím, na dálnici a rychlostní silnici je povolen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž konstrukční rychlost není nižší než 80 km/h a tato rychlost musí být dosažena na rovině. Pro jízdu za snížené viditelnosti platí, že smíte jet tak rychle, na jakou vzdálenost vidíte (dosvit světlometů), aby při reakční době 1 sekunda a technické prodlevě brzd bylo zaručeno bezpečné zastavení. Konkrétní rychlost nepíšu záměrně, protože bude jiná pro AO či TIR. Profi řidič by se na toto ptát asi neměl, ale je to zase lepší, než to nevědět. Schválně napiště co školitel povídal.
samozřejmě je to nesmysl, že na dálnici bych neměl jet méně než 80 km/h ... on ten zákon říká něco jiného
To je absolutně, ale naprosto absolutně odvislé od toho, jak se konkrétní řidič cítí. Fakt je ten, že pomalá jízda na dálnici je skoro stejně nebezpečná jako rychlá. Možná i nebezpečnější. Podívejte se, já už jezdím asi 25 let, najel jsem asi tak 700 tis km bez nehody a jezdím tak jak cítím (je fakt, že rychlost beru spíše jako doporučenou - směrem nahoru i dolu). Pokut jsem platil minimálně. Pokud má ale někdo třeba po 5 letech řízení dvě nehody, tak by měl asi ubrat.
Kdo složil zkoušky (doopravdy) v autoškole, tak by toto měl znát. Neznalost zákona, vlastní výklad zákona... Mnoho nehod policie řeší jako nedodržení §18 - odstavec 1. Poté mnohdy u soudu není co řešit. V jedné debatě s Karlem Schwarzenbergem se ho ptali, jaký je rozdíl mezi řidiči u nás a v Němecu či Rakousku. Odpověď je "zajímavá"(!). Řekl toto: V Německu či Rakousku je pro řidiče zákon zákonem a většina ho dodržuje. Kdežto v Česku řidiči berou zákon jen jako doporučení...
Musíš jet podle viditelnosti, tj. pokud bude překážka (srna, chodec, guma z kamionu) tak abys stihl zareagovat a nenarazit. Ovšem pokud tohle dodržíš, tak pojedeš tak pomalu že do tebe brzy někdo napálí zezadu. Si vyber co je menší zlo...
Ale to je přece logické,že ten,kdo jede za mnou se musí řídit stejnými pravidly ,jako já,tedy jet takovou rychlostí,aby byl schopen bezpečně zastavit na vzdálenost,na kterou má dohled,takže jeho smůla,že nedodržel bezpečnou vzdálenost.
Ano jeho smůla, nedodržel vzdálenost, nedobrzdil a bude viník nehody. Ovšem naboří tebe, v lepším případě budeš bez auta a v horším mrtvej. Prostě jsou věci které sice jsou podle předpisů, ale je nesmysl to dělat. Jet pomalu po dálnici je jedna z nich - když pojedeš v noci po dálnici těch ca 50 abys dokázal bezpačně zastavit před neosvětlenou překážkou, tak neni otázka jestli do tebe někdo napálí ale za jak dlouho..
Prostě pokud na dálnici bude něco neosvětleného tak do toho napálíš. Jezdit pořád pomalu je ale výrazně rizikovější. Rozumný kompromis je jet tak 100 - 110, to se dá ještě něco dobrzdit/ vyhnout se a zároveň to není tak pomalu aby někdo přiletěl zezadu do kufru...
A jak podle tebe bych měl řešit situaci,kdy bude silnice třeba 2 kilometry ,plná zatáček,plná čára,pojedu 70-80,což bude tak maximum,jakým můžu bezpečně jet a zezadu se přiřítí šílenec,kterému se bude zdát,že ho zdržuji a bude se na mě lepit.Mám zrychlit,jet za hranou,riskovat,že se něco stane nebo čekat,až to nevydrží ,začne mě předjíždět zrovna se v protisměru objeví kamion,a smete nás oba?Přece se každý řidič musí řídit zákonem a hlavně rozumem!
Bavíme se o rychlosti na dálnici v noci s potkávačkama...
Nalepený na kufr - nejlepší je bliknout brzdama (nebrzdit), pokud nepomůže tak bliknout 2x, pokud ani to tak pomalu přibrzdit, když neni místo aby předjel tak zase zrychlit (vytvořit odstup), pokud se znova nalepí tak opakovat bliknutí atd., jak je volno na předjetí tak ho nechat předjet. Zrychlit je nesmysl - poklud je pro vás rozumná max. rychlost 80, tak je chyba zrychlit na 100. Navíc na 90% se na vás lepit bude furt... V téhle situaci např. srna = tutovka zepředu bum srna zezadu bum ten nalepenej.
Ahoj. Tak, nemusíme čekat až na sobotu. Potkal jsem toho kluka z autoškoly, co taky dělá ta školení. Tak za těch uvedených podmínek, které jsem nastínil, samozřejmě jasně platí par. 18. Jeho poslední věta. To o dohledu na vzdálenost. Na tý dálnici, za oněch konkrétních podmínek, byla spočítána soudním znalcem (pro rozhodování soudu, a soud tak rozhodnul) maximální rychlost 80km/hodinu. Cokoliv víc je už problém. Když jedu já, tak se snažím přifařit k někomu, co mě předjede a pokud neletí jako šílenej, tak se ho držím v povzdálí a řídím se jeho koncovými a brzdovými světly. Jen se musí furt dávat bacha, aby se nestalo to, jak o tom psali Hanzelka a Zikmund v jejich cestopisech Afrika snů a skutečností. Že tam nějakými horami, jela kolona náklaďáků za tmy a všichni se řídili těmi koncovými světly auta před sebou. První nějak nevybral dobře cestu a jako první sjel do nějaké strže. S 50ti aut tam napadalo skoro všechno. Nikdo nebliknul brzdama. Tak na to taky bacha. Ahoj.
doplněno 09.07.15 17:54:Ahoj ASD1. Jak jsi si už asi přečetl, tebou navržená rychlost není správná. Když já jedu kdekoliv a je nějaká snížená viditelnost, tak tomu dovedovi vzádu praventivně bliknu brzdovýma světlama. Dělám to i při stání na semaforech. Aby ten blikanec toho vzádu probral. Včas probral. Zatím to pomáhá.
doplněno 09.07.15 19:59:Ahoj. Adetouku. Je zvláštní, že všichni při situaci, kterou tu zmiňuješ, napadne začít šíleně ujíždět. Přece stačí spíš plynule brzdit a nechat toho šílence tvé auto objet a odjet pryč. Co je na tom složitého? Poněkud nechápu.
Něco od Besipu, ale brát s rezervou-nikdy nevíte, jak na tom vaše oči a světla jsou. ceskatelevize.cz/...
Ahoj ASD1. Jak jsi si už asi přečetl, tebou navržená rychlost není správná. Když já jedu kdekoliv a je nějaká snížená viditelnost, tak tomu dovedovi vzádu praventivně bliknu brzdovýma světlama. Dělám to i při stání na semaforech. Aby ten blikanec toho vzádu probral. Včas probral. Zatím to pomáhá.
Na dálnici v noci 80 - to je opravdu málo, budeš tam dělat špunt a výrazně zvyšovat riziko že do tebe napálí. A blikat brzdama bys musel furt, to na dálnici nejde nebo jen při minimálním provozu. To už bys rovnou mohl rozsvítit zadní mlhovku... Zkusi si to - bude kolem tebe svištět jedno auto za druhým včetně kamionů a je jen otázka času, kdy někdo nebude pořádně koukat před sebe a než mu dojde že jedeš 80 tak bude v kufru...
PS ten blikanec je dobrá věc a taky používám, případně výstražné.
Ahoj. Pro asd1. Pokud jedu na tý tmavý dálnici sám a jen v protisměru někdo jede, tak si dovolím tvrdit, že nebudu vytvářet nějaký špunt. Pokud zesílí provoz kolem mě, a budu mít před sebou nějakého tahouna, co mi bude rozrážet cestu tmou, tak můžu jet s odstupem i rychleji. Ale, pořád s maximální opatrností. Prý se stal případ, kdy někdo narazil do stojícího kamionu, označeného pouze trojúhelníkem. Tu maximální 80 vypočítal soudní znalec a potom rozhodl soud o vině. Neznamená, že jsou na dálnicích určeny nějaké mini i maxi rychlosti. Vždy se musí jet podle situace a zdravého rozumu. Vlastně, takhle by se mělo jezdit všude.
doplněno 10.07.15 21:12:Ahoj. No, nevím Milane. Kdyby jsi se náhodou dostal do podobné situace, soudní znalec něco spočítal a vyšlo by mu, že jsi jel, jak si rychleji a proto jsi zbořil zadek toho kamionu, ve tmě před sebou? To pak tomu soudci řekne dost. A pak to nějak akademicky nepůjde moc okecávat. Samozřejmě, že nikomu nepřeji, aby se na našich silnicích setkal s takovouhle příhodou. Hodně klidných kilometrů všem.
PS: Jedněm mladým lidem se tohle stalo na dálnici, při služební cestě. Že jim v cestě stál nějakej zhaslej trouba. Nabořili do něho, a než se vzpamatovali, tak jim odjel neznámo pryč. Problém tak zůstal u nich.
Aby to bylo správně, tak musí sdělit, ten co to bude posuzovat, jak bude vypočítávat dodané hodnoty různých auta a momentální situace.
Příklad (ne)naložené vozidlo vzadu a naklápění světel. Takže se délka vozovky osvítí více či méně, proto nelze stanovit výsledek, jaký očekáváte.
Chápu debatu jako akademickou, nic neříkající, a jen Ti, co se nemají rádi, bůdou na sebe útočit slovíčkařením...
Na Vaše možnosti "130 km/hod.? 90 km/hod.? Jinou rychlostí?" sděluji...
jinou rychlostí.
doplněno 13.07.15 06:48:Humbuckere, je to akademická debata,
podobně jako na normální silnici, na dálkových světlech jedete tak jak daleko vidíte, nejednou přepnete na krátká světla a rychlost je stále na dlouhé světla...
Ahoj. Ano Milane, a pak se stane nějaká chybka a soudce to už patřičně odsoudí. Je už na to tzv. Precedens. A za katrem se může akademicky dabatit až do alelujá.A jaký z téhle věci bude nějaký závěr? Závěr, o kterém bude jen tady, vědět pár lidí? Že pořád a všude platí to: Jedu tak rychle, abych stihnul zastavit na vzálenost, na kterou mám rozhled a dohled. A to ve dne i v noci.
doplněno 14.07.15 22:28:Jasně Milane. Ale, zkoušet to až do takovýhle ho extrému, to asi nebudeme. Že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.