Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Prosím zkušené praxí, jaké zimní pneu + disky si mám koupit na C4? Teď mám letní výbavu alu a pneumatiky Michelin 205/55 R 16. Na nějaké diskuzi psali, že na zimu jsou lepší menší a užší. Poradíte upřímně někdo důvěřivé ženě? Děkuji
Zdravím, ano na zimu jsou lepší kola uzší, ale důvěřivé ženě poradím to, aby si našla velký TP(technický průkaz) a tam se podívala na to, jaké pneu může použít. Rozhodovat bude také cena za daný rozměr vzhledem ke značce pneu a také to, jaký máte rozměr disků kol na zimu. Pozor též na nákup nějakých starých pneu. Stačí se při nákupu na internetu zeptat jaké je stáří pneu a při předání si to zkontrolovat. Pokud bude horší než sjednané, tak to prostě nepřevezmete.
P.S.: Také rozhoduje, zda jezdíte hodně či málo.
Dobrý den.
Nejsem fyzik sice, ale jinak přes fyziku to vysvětlit přeci jen nejde Čím máte větší kola, tím máte širší pneumatiky. A čímž máte širší pneumatiky, tím máte větší styčnou plochu vozidla s vozovkou. A čím více větší máte styčnou plochu vozidla, tím více je rozložena jeho váha a na 1cm čtvereční Vám připadá daleko menší váha, než tehdy, pokud máte na stejném vozidle obuta menší kola s užšími pneumatikami. To v praxi znamená, že když budete mít na autě velká kola, budete se více "klouzat" na sněhu a budete hůře vyjíždět do kopců a vyjedete jich méně, než když budete mít obuta kola menší, protože ty se Vám budou do sněhu daleko více tlačit. Úplně stejná fyzika ale platí samozřejmě i v létě a to tehdy, hovoříme-li o tzv.aquaplainingu.
Doufám, že jsem Vám nezamotal hlavu ještě více
Obecně do terénu (i do sněhu) jsou lepší úzká kola - vyšší měrný tlak, snáze se "proříznou" na tvrdý povrch. Dále užší pneu/ menší ráfek je levnější a to někdy výrazně. Vyšší profil míň drncá atd. Koukněte do techničáku jaké rozměry můžete použít a já osobně bych na běžné zimní ježdění použil to nejmenší dovolené. Doporučuju Continental TS 850, vozím je poslední dvě zimy a absolutní spokojenost, na lepší pneu jsem ještě nejel. Líbí se mi i GY ultragrip 9 a Michelin Alpin A5, na autě jsem je ale ještě neměl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.