Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké zimní pneu na C4

Od: maca* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer. Prosím zkušené praxí, jaké zimní pneu + disky si mám koupit na C4? Teď mám letní výbavu alu a pneumatiky Michelin 205/55 R 16. Na nějaké diskuzi psali, že na zimu jsou lepší menší a užší. Poradíte upřímně někdo důvěřivé ženě?:) Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wenzel
hodnocení

2x

V první řadě se musíte řídit tím, co máte předepsáno ve velkém TP.

trtr

Zdravím, ano na zimu jsou lepší kola uzší, ale důvěřivé ženě poradím to, aby si našla velký TP(technický průkaz) a tam se podívala na to, jaké pneu může použít. Rozhodovat bude také cena za daný rozměr vzhledem ke značce pneu a také to, jaký máte rozměr disků kol na zimu. Pozor též na nákup nějakých starých pneu. Stačí se při nákupu na internetu zeptat jaké je stáří pneu a při předání si to zkontrolovat. Pokud bude horší než sjednané, tak to prostě nepřevezmete.

P.S.: Také rozhoduje, zda jezdíte hodně či málo.

radekradeczech
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nejsem fyzik sice, ale jinak přes fyziku to vysvětlit přeci jen nejde :) Čím máte větší kola, tím máte širší pneumatiky. A čímž máte širší pneumatiky, tím máte větší styčnou plochu vozidla s vozovkou. A čím více větší máte styčnou plochu vozidla, tím více je rozložena jeho váha a na 1cm čtvereční Vám připadá daleko menší váha, než tehdy, pokud máte na stejném vozidle obuta menší kola s užšími pneumatikami. To v praxi znamená, že když budete mít na autě velká kola, budete se více "klouzat" na sněhu a budete hůře vyjíždět do kopců a vyjedete jich méně, než když budete mít obuta kola menší, protože ty se Vám budou do sněhu daleko více tlačit. Úplně stejná fyzika ale platí samozřejmě i v létě a to tehdy, hovoříme-li o tzv.aquaplainingu.

Doufám, že jsem Vám nezamotal hlavu ještě více ;)

osel59
hodnocení

0x

Neuvedl jsi, kde budeš jezdit. Za sebe - do velkoměsta 330 m.n.m. velké a široké. Na hory do sněhu - určitě úzké co dovolí TP vozidla.

mzxy*
hodnocení

0x
Presne tak kluci fyzikari, do snehu jsou nejlepsi galusky, a na suchy asfalt siroke sneznice.

asd1
hodnocení

0x

Obecně do terénu (i do sněhu) jsou lepší úzká kola - vyšší měrný tlak, snáze se "proříznou" na tvrdý povrch. Dále užší pneu/ menší ráfek je levnější a to někdy výrazně. Vyšší profil míň drncá atd. Koukněte do techničáku jaké rozměry můžete použít a já osobně bych na běžné zimní ježdění použil to nejmenší dovolené. Doporučuju Continental TS 850, vozím je poslední dvě zimy a absolutní spokojenost, na lepší pneu jsem ještě nejel. Líbí se mi i GY ultragrip 9 a Michelin Alpin A5, na autě jsem je ale ještě neměl.

trtr

Zdravím, ať se tazatelka pro klid duše podívá na pneu zádodních speciálů zimní rally. Tam mají všechna auta pěkné "galusky"(úzké pneu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]