Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po předjetí cyklisty

Od: miky* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,když jsem předjel cyklistu vlevo a hned chci odbočit doprava musím dát přednost cyklistovi který jede zamnou, a nebo cyklista jako řidic vozidla mě musí předjet zleva?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Já bych se zeptal jinak...

Proč proboha předjíždět cyklistu, když "hned" budete odbočovat doprava?

To už snad těch pár vteřin lze počkat, ne?

miky*
hodnocení

Ano já to beru ale ptám se jestli ten cyklista kterého jsem předjel jestli můžu odbočit vpravo,abych neohrozil toho cyklistu.

majsterjoe*

§17

/2)Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním. Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.
(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel.

Záleží na tom, kolik jste tam nechal místa, aby cyklista vůbec stihl zareagovat. Cyklista by kvůli Vám neměl šlapat na brzdu, aby stihl udělat úhybný manévrt. Příště nechat cyklistu přejet odbočku a začít odbočovat až za ním *ee*

hodnocení

4x

Napíšu ti, jaký je to z pohledu cyklisty:

Když mne někdo předjede před křižovatkou, a hned po předjetí začne brzdit a odbočuje doprava, tak si to zdůvodňuju, že se mu chce na záchod a aby se "neposral" tak musí udělat tak debilní manévr.

Já jako cyklista jsem už na silnicích zažil hodně, takže jsem i na hodně překvapení připravený, a raději ustoupím a přibrzdím, než bych se přetlačoval s autem.

Ideální je, když řidič auta ví, že bude odbočovat, zpomalí za cyklistou a nechá ho projet a pak odbočí.

Já osobně v autě nikdy neodbočuju doprava přes cyklistu. Buď si na cyklistu najedu náskok a nebo když ho dojedu před křižovatkou, kde chci odpbočit, tak zpomalím a jedu za cyklistou.

majsterjoe*
hodnocení

1x

No udělat to mi, abych musel musel brzdit tak ti načechrám peří. A jinak bych tě předjel z leva.

asd1
hodnocení

1x

Pokud budeš hned odbočovat, tak nemáš co předjíždět, ale máš zůstat za ním a odbočit bez ohrožení toho za tebou. Je to prasárna na úrovni úmyslného vybrždění. Pokud to uděláš opravdu natěsno, tak se nediv když ti cyklista ukopne zrcátko nebo vytáhne z auta a rozbije ti hubu. Na tom kole mu jde o život - auto ho "zavře" a nacpe do škarpy...

Předjet a hned odbočovat je prasárna, k vidění to je často, nejen u kol ale i u aut. Velice často neušetří ani vteřinu, jen prostě musí předjet za každou cenu.. Arogantní bezohledný blb.

Při předjíždění ho nesmíš ohrozit (tj nesmíš předjet a zalomit to do prava). Při odbočování vpravo tě nesmí podjet zprava.

= buď máš čas po předjetí si najet náskok na bezpečné odbočení (aby nemusel brzdit a vyhýbat se ti(, nebo nepředjížděj a počkej za nim.

Pozor v Německu, tam pokud je souběžně s hlavní cyklostezka a odbočuješ přes ní, tak cyklista na té cyklostezce má přednost.

mzxy*
hodnocení

1x

já podobné situace zažívám na silnici denně, jako řidič passatu 3C i jako řidič maxiskůtru s výkonem 29 kW a maximálkou 170 km/h...kdejaké bezohledné ho**do se na mne neustále lepí a snaží se předjet klidně před zatáčkou , a následně mi dát několikasekundovou prudkou "stopku", i když jedu autem podle předpisů i když jedu skůtrem a mám reflexní bundu kterou je vidět ve dne na kilometry...

jediným řešením je vše nahrávat na kameru a dávat podoblé hlupáky na youtube i za cenu dloholetého popotahování úřadem an ochranu osobních údajů a kopii záznamů zasílat obratem policii...

Styděl bych se sem napsat podobný dotaz

hodnocení

0x

Zrovna dneska tohle v Praze udělal autobus. Předjel cyklistu jedoucího v pruhu pro cyklisty a hned před ním dal blinkr v pravo a jel do zastávky. Cyklista si málem natloukl čuňu. Nutno podotknout, že autobusák nezačal hned odbočovat, protože si nemohl být jistý, jestli cyklista vůbec z boku vidí blinkr, předjel ho celou délkou, uzavřel čumákem napůl pruh a cyklista zmatený tedy zabrzdil a jal se ho objet zleva. Co mu zbývalo.*bzum*

hodnocení

0x

miky, jestliže odbočujete vpravo, nemusíte dávat cyklistovy přednost, pokud jede za vámi. On Vás předjede vlevo. Pokud ale položíte dotaz, tak, jak jste ho napsal vy, cítím tam porušení předpisuů od Vás. Záleží na slovíčkách "hned" a za "mnou"

miky*
hodnocení

Cyklistu co jsem předjel vlevo,tak jsem se po předjetí za něho zařadil a po 15-20 metrů následovala křižovatka ve tvaru T na které jsem odbočil doprava.Cyklista byl za mnou asi 10-15metrů.Takže jsem ho nemohl omezit ani ohrozit.Ale jak by to vypadalo kdybych chtěl odbočit doprava a cyklista by byl hned za mým "zadkem,nebo hned vedle mě.To by on musel mět ode mě správně odstup 2 sekundy, co bych odbočoval doprava, tak by mě prostě objel ne?

Cyklista je za vámi 10 - 15 metrů, takže jste ho nijak neohrozil? Co kdyby jste si občas sedl na kolo a během sezóny najel pár set kilometrů (ne není to žádná dřina) aby jste se vžil do role člověka, kterému jde často o holý žovot (vám o poškrábaný lak). Na rovince běžně jezdím 30 - 35 km/h. Na 10ti metrech sotva stačím sáhnout na páky brzd, natož to ubrzdil. Vy si především musíte v hlavě srovnat, že člověk na kole je velmi snadno zranitelný a následky jsou často fatání. Jsem i řidič, ale něco podobného by mě ani nenapadlo. A kupodivu, nemám s cyklisty na silnici nejmenší problém. Mě 10 - 15 vteřin nezabije. Jeho ano.

Miky, pokud je to tak jak píšete, že jste ho neohrozil ani neomezil, nic se nastalo. bohužel nejen já, ale i spousta kolegů Vám nevěří, že to bylo tak jak popisujete...

Pokud by byla situace podobná tomuto popisu "Ale jak by to vypadalo kdybych chtěl odbočit doprava a cyklista by byl hned za mým "zadkem,nebo hned vedle mě", tak jste se určitě dopustil přestupku..

Víte který § zákona 361 jste porušil?

hujer123*

Když odbočuješ do prava, dáváš přednost cyklistovi, pokračujícímu rovně, přednost v případě, že cyklista jede ve vyhrazeném pruhu pro cyklisty. Podobně jako tramvaji.

bambula*
hodnocení

0x

To jsou nejlepší piloti, předjedou a ihned odbočují, poněvadž získají drahocené 3-4 sekundy-

JJ souhlas s Bambulou!jeden takovej úžasnej řidič mne takhle málem sejmul na kruháči.Od té doby při jízdě na kole-najedu doprostřed a jedu tak aby mne nemohli předjet dokud z něj nesjíždím.Jedu-li autem a přede mnou cyklista-jedu za ním,neboť nevím kde bude sjíždět!

Coklit-být tím cyklistou tak asi toho řidiče busu na zastavce vytáhnu a proplesknu!Autobusák by měl být zodpovědný a zkušený a ne aby dělal taková ...

trtr

Zdravím, takovým řidičům se říká "dojiči sekund" a ve výsledku stojí na červené, nebo je vybere PČR a nebo se po pár km jízdy auto objeví v poli na střeše.

fjdthketzk
hodnocení

0x

Tohle udělat je prasárna!

Krom toho k čemu ti bude, že jsi byl v právu, když ten cyklista může potom být buď mrtvý, nebo dlouhodobě pracovně neschopný? Vsadím se, že policie by ti přišila minimálně spoluúčast na nehodě a možná i hrazení zdravotních výloh a ušlého výdělku.

repkin*
Plne souhlasim, jen ty naklady a lecebne vylohy neprisuzuje policie. I kdyz jsem na hlavni tak kolikrat radsi poustim rozjete auta, kamiony, autobusy ci tramvaje. Lepsi nez byt v lepsim pripade nabourany, v horsim zmrzaceny a nebo mrtvy a dohadovat se, ze ten blbec zapomel, ze neni na hlavni nebo ma dat prednost zprava. Ale iednou si na nekom zahojim predni naraznik, potrebuju novy :-D

buss
hodnocení

0x

On není tramway, že? Víte, co je za povinnost řidiče při Odbočování?

trtr

BESIP:

(toto je dle mě blbost)

hodnocení

0x

Ona je celkově nepochopitelná agresivita řidičů vůči ostatním účastníkům provozu. Na světlech mi jako cyklistovi z okénka vozu nadával řidič, co že jsem si to dovolil zastavit u levého okraje jízdního pruhu, neboť jsem pak na zelenou odbočoval vlevo. V pořádku podle něj bylo postavení druhého cyklisty, který stál zcela vpravo u obrubníku a na zelenou začal odbočovat vlevo. Kdyby nadávající řidič jel rovně, tak cyklistu vpravo smetl. Já bych s podobným dotazem na veřejnost raději vůbec ani nešel a byl rád, že mi někdo nerozbil ústa.

hodnocení

0x

ono co si budem povidat.. pokud je řeč o cyklistech, tak není málo situací na cestě, kdy by potřebovali vyfackat zrovna oni.. mě třeba docela dost iritují cyklisti na čtyřproudových silnicích.. já osobně bych tam měl strach vjet... ono v hustějším provozu ani nejsou kolikkrát vidět a v 90km/h to je celkem o držku... a to nemluvím o tom, když je na posledni chvili začne předjiždět kamion.. .. jinak bezesporu je prasarna vybrždovat cyklisty...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]