Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký olej Mondeo 1.8 2001

Od: milenak odpovědí: 5 změna:
Ahoj, jaký olej se dává do Mondea 2001 1.8 benzin 81 kw?
V servise mi tam dali 5w40, ale co když tam dám 10w40? Bude to nějak ubližovat motoru?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fik
hodnocení

0x

Záleží co je pro vaše auto předepsáno,pokud 5W-40 tak musíte dávat 5W-40,olej 10W-40 nemusí vyhovovat parametry(zatížitelnost,vizkozita atd) a pak se motor bude zbytečně a velice rychle opotřebovávat.

Udává se že opotřebení při běhu motoru když je studený je až 10ti násobné,když se k tomu přičte nevhodný jízdní styl(vytáčení za studena)a ještě špatný olej který tam nepatří(hustší později maže vršek motoru,než jej tam čerpadlo dopraví,to může mít fatální vliv na hydraulická zdvihátka nebo na vačku)...tak takový motor může odejít do kytek velice brzo

hodnocení

0x

Měl jsem Mondeo 1,8 TD, kde byl také předepsán olej 5W40. Motor měl najeto přes 200 tis. km a tak jsem tam dával olej 10W40 a bylo vše v pořádku.

milenak
hodnocení

Já mám předepsaný 5w40, a když tam prý dám 10w40, tak že se mi tam prej udělaj krystalky, který budou škodit motoru..?
Tenhle motor v 98 mondeu ma kamarad leta mu tam leju 10w40 a stale jezdi a stale jezdi :D
fik

Krystalky se tam určitě neudělaj,dnešní oleje mají snad úplně všechny detergenty a disperzenty že žádné úsady netvoří a ještě mají čistící schopnost...já bych se bál jen toho že ten olej nebude mít předepsané výkonostní parametry,přece jen 10W-40 se používá spíš u starších aut

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]