Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jeden známý mi svěřil do péče motocykl Yamasaki YM150 (vůbec nic jsem o něm na internetu nenašel, vypadá to jako Yuki Vista), který při startu dělá hrozné rány. Měl to různě po servisech, ale každý mu řekl něco jiného a prý že je to normální, a už s tím nikdo nechce nic mít. Někdo mu poradil, že to dělá volnoběžka na startéru, tak koupil novou asi za 1000,- Kč a ať mu to přehodím.
Po prvotním ozkoušení jsem dospěl k názoru, že tím to nebude, protože při vypnutém zapalování se motor přes startér točí úplně parádně a nic nenasvědčuje problému s volnoběžkou. Vidím to na moc velký předstih - jiskra zřejmě háže moc daleko před úvratí a tím pádem do kope zpětný chod, což jsou právě ty rány. Rozebral jsem to, ale není tam co seřídit - rotor se senzorem je na klínku na klice a čidlo napevno ve víku, takže otázka zní - co s tím? Má někdo podobné zkušenosti s nečím takovým?
Napadlo mě, že buď tam někdo dal jiný rotor, nebo je to chyba přímo z výroby a špatně to svrtali, a nebo je chyba v zapalovací jednotce. Prý to prošlo rukama více lidem a každý se na tom nějak podepsal, takže možné je všechno...
Předem díky za rady.
Ty motory občas dělám, s tím, že by bylo posunuté zapalování jsem se tedy nesetkal, přijde mi dost nepravděpodobné. V každém případě se to pozná jedině pomocí stroboskopu který by měli mít v lepších dílnách. Co se týká mechanického hluku při startování, na dálku nikdo neurčí čím může být. Každý má i jiné vnímání, někomu se zdají i běžné mechanické zvuky nadměrné, jinému zase motor rachotí a jezdí dokud se kola točí. Zrovna teď opravuji zubožený, prakticky stejný motor jen o obsahu 200 a ten měl vylámané zuby na mezikolu startovaní a částečně oholený pastorek startéru. Jezdilo se na tom až do trpkého konce. Ani jsem se nepokoušel v tomto stavu startovat. Zvuk při startovaní byl asi zajimavý.
V každém případě bych doporučil vyhledat nějakého mechanika motoráře a to s dobrými referencemi, třeba na fórech na motorkari.cz Také je dobré poradenství na motochina.cz
Nevím odkud jsi, znám třeba výborného motoráře v Pardubicích.
Dobrý den, díky moc za odpověď, ale musím to ještě upřesnit - je to myslím si téměř jistě předstihem a tedy tím, že motor při startu háže zpětný chod, což právě způsobuje ty tvrdé "rány", jak mi to ten známý popsal. Nedělá to ale jen při startování, ale třeba i při nízkém volnoběhu, když se motor už nestihne převalit a zastaví se úplně stejným způsobem, tedy tvrdým zpětným rázem. V otáčkách už jede celkem normálně, i když já nikdy na tak slabém stroji nejel, takže ani nepoznám, co je to u 150 ccm normální chod... Každopádně volnoběžku startétu jsem měl venku, kontroloval jsem to a vypadá v pořádku, a bez zapalování se motor přes startér točí úplně krásně jak má, takže v tom problém určitě nebude. Nevím jestli to popisuji srozumitelně, ale prostě při startování se motor tvrdou ranou zpětného chodu zastaví, a pak se roztočí znovu, a to se stane většinou několikrát za sebou než se uvede do chodu - nejhorší je to za studena.
Ještě k tomu ten známý dostal náhradní motor, který prý jezdil dobře, takže mě napadlo, že bych zkusil přehodit rotor alternátoru a mohlo by to pomoci, pokud by byla chyba přímo v tom díle. V zapalování ani v induční cívce to nejspíš nebude, protože to by nejelo ani s tím druhým motorem. No uvidí se, zatím díky za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.