Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Potřeboval bych poradit krok po kroku jak správně nechat přepsat motorku když jsme každý z jiného kraje. Prodávajíci je z Plzně, já kupující z Mladé Boleslavi.
1, jedu k prodávajicímu do Plzně, podepíšu kupní smlouvu, předám peníze, podepíšu plnou moc k zastupování při převodu? Nebo to není převod, ale jen to na mě přepíše a já budu muset v Mladé Boleslavi na STK, povinné ručení a magistrát pro přepsání? Značka zůstává? Jak je to?
2, naložím moto na vozík a jedu domů (pouze s kupní smlouvou)? Velký TP asi zůstává u prodávajícího?
3, doufat, že prodávající to přepíše a pošle mi to např. poštou (myslim že na to má 10 dní)?
Budu rád, když mi někdo popíšu tento můj případ bod po bodu. Prostě jednoduše a jasně, jak to máme udělat.
Děkuju
nejlépe je zajet za prodávajícím v úřední dny, koupit motorku, udělat evidenční kontrolu, udělat pojistku a zajít společně na odbor dopravy a rovnou přepsat.
Pokud to bude v neúřední den, zajet na ev. kontrolu, dát prodávajícímu svojí ověřenou plnou moc a 500kč na přepis a ať to přepíše sám a doklady pak pošle poštou.
Tady jsem našel, že se to nemusí přihlašovat v místě prodávajícího, ale že je to jedno. Co myslíte?
" Při koupi či prodeji staršího vozidla za současného stavu (2014) musí prodávající - nebo jeho zmocněnec - dojít na úřad vozidlo odhlásit a musí to udělat tam, kde je vozidlo přihlášeno. Kupující - opět, nebo jeho zmocněnec - pak ve lhůtě do deseti dnů musí dojít na úřad příslušný k místu svého bydliště (přesněji řečeno bydliště vlastníka nebo provozovatele) a vozidlo tam zaregistrovat. V případě, že vozidlo pochází z jiného kraje, úřad přidělí novou registrační značku a vydá tabulky s touto RZ.
Podle nové úpravy nebude odhlášení a přihlášení vozidla dvěma úkony, ale pouze jedním. De facto to znamená, že buď prodávající a kupující zajdou na úřad společně a vozidlo najednou odhlásí a hned přihlásí, nebo jeden zmocní druhého, nebo oba společně zmocní třetí osobu. Z toho vyplývá, že je možno vozidlo odhlásit i přihlásit jak v kraji, odkud vozidlo pochází, tak v kraji, kam je prodáváno; úřady si mezi sebou tuto informaci předají. Potud zjednodušení."
Špatně chápete článek.
Popsal jste to v otázce správně, jen si odpovězte, co se stane, když prodejce neudělá to, co slíbil. Doporučuji vše si zařídit sám v Plzni.
Ten kdo půjde v Plzni na úřad, musí mít evidenčku na moto, pojištění a ověřenou plnou moc toho druhého.
"úřady si mezi sebou tuto informaci předají"*****nepředají, páč na Vašem registru nevědí nic o Vašem vozidle
doplněno 23.06.15 14:17:Zkuste si přečíst radu Diesla. Klidně můžete mít motorku bez dokladů, klidně Vás bude vydírat příplatkem za něco...atd..
No to právě nevím co se stane kdyby to prodávající nepřepsal. Jaký by byl teoretický postup? Jaká by byla moje práva?
Dík
Boule-sdělte prosím ,jak chcete prodejce legálně donutit něco udělat když on nechce a Vy jste přes půl republiky? Telefon nebere,je nedostupný atd,mejla nemáte, adresa v KS uvedl falešnou?Jedině pak vzít partu rasíků s bejsbolkami a to není také legální!
Prostě dopředu nikdy nevíte kdo je prodejce,nakolik je solidní! Mohdy se říká :"Nevěřím sám sobě,natožpak cizímu!"
No co asi, můžeš odstoupit od smlouvy a vymáhat právní cestou. Což znamená že než to projde soudem, tak on bude mít prachy a ty motorku bez dokladů = budeš jí třeba dva roky muset leštit abys mu jí vrátil ve stavu jako byla při koupi, jinak to uvedení do původního stavu zatáhneš ze svýho.
= Pokud se na to vykašle, tak jsi hádej kde. Ano leštíš motorku v garáži.
boule, teoreticky můžete dělat spostu věcí, ale fyzicky ho nedonutíte dojít na úřad, snad jen násilím.
Třeba jen strašíme, ale na zdejší poradně bylo již od začátku roku mnoho problémů, někdy i neřešitelných. Třeba narazíte na slušného prodejce a vše bude OK. Přeji Vám klidný převod.
BOULE:
podívej na stránky www.psp.cz, najdi si tam email na poslance ODS pana Z.Stanjury a poděkuj mu za nadčasovoý zákon, který v PS prosadil...ON určitě rád poskytně vyčerpávající odpověď, v čem tento zákon zjednodušil evidenční úkony a jak se mý zachovat běžný občan v životní situaci do které ho tento zákon dostal...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.