Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění TPZOV

Od: krabulus odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

zajímá mě následující věc. Pokud řidič zaparkuje na místě, kde je to zakázané, popřípadě pokud si nekoupí parkovací lístek a MP (popř. PČR) mu nasadí TPZOV (botičku), řidič zavolá na linku uvedenou na botičce a přijede hlídka. Řidič se u MP odkáže na zákon č. 553/1991 Sb., §11 odst.4, neboli:

"Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichžújmu by právem pociťovala jako vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek."

(Obdobně u PČR)

Strážník přesto odmítne TPZOV sundat.

Zákon hovoří následovně: §17a odst.2 a 3,

(2) Technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla lze podle odstavce 1 použít, jen je-li zajištěna možnost jeho odstranění bez zbytečného odkladu.

(3) Technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla se odstraní bez zbytečných průtahů po projednání přestupku v blokovém řízení, po zjištění totožnosti osoby, která vozidlo na místě ponechala, po provedení úkonů nezbytných ke zjištění totožnosti takové osoby nebo po uhrazení nákladů provozovatelem podle odstavce 5.

U odst.3 je jasné jak "po projednání v blokovém řízení", tak "po zjištění totožnosti osoby, která vozidlo na místě ponechala", ale zajímá mě zejména část tohoto odstavce " po provedení úkonů nezbytných ke zjištění totožnosti takové osoby".

Jak si toto mám vyložit? Dle mého je toto naplněno, pokud řidič předá strážníkovi OP, odkáže se na výše uvedený §11 a tím to končí. Jak by to bylo v reálné situaci? Kdy dle zákona končí "provedení úkonů nezbytných ke zjištění totožnosti" a kdy se již jednání strážníka dá považovat za zneužití pravomoci úřední osoby?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

suchy*
hodnocení

0x

První a zásadní věc je,že o tom zda se jedná o zneužití pravomoci může rozhodnout jen soud.Ty nezbytné úkony záleží na možnostech MP v konkrétním městě,může se jednat např.o kontrolu kamerového záznamu pokud je v místě dostupný nebo o podání vysvětlení od možných svědků.Nelze zcela jednoznačně říct,že něco je již nadbytečné,záleží na konkrétních okolnostech.Chci upozornit ještě na to,že je možno vyžadovat uhrazení tzv.manipulačního poplatku má-li obec v tomto směru přijato nařízení obce a TPZOV se sejme po uhrazení poplatku majitelem nebo provozovatelem vozidla.Zpravidla by měl být TPZOV sejmut po zjištění totožnosti osoby jež požádala o sejmutí,uhrazení manipulačního poplatku a popř.sepsání oznámení o podezření ze spáchání přestupku.Případné další úkony lze provést již bez přítomnosti osoby jež požádala o sejmutí TPZOV,ale jak jsem již uvedl nikde není striktně uvedeno co jsou úkony nezbytné.

nu*
hodnocení

0x

já bych to řešil radikálně, pokud ěnkdo parkjuje na vávclaváku a nemá tym co dělat, dostal botičku a cuká se, auto se mu odebere, prodá se v dražbě a z výtěžku se uhradí manipulační poplatek...

jednoduché, rychlé a účinné...naše hra na demokracii je drahá, to množství zmatečných a různě vysvětlitelných paragrafů je rájem pro parazitující právníky, hajzlíky a břemenem pro soudy a tudíž i pro stát...

erikch*

my občané nemámo možnost ten bordel zde změnit-ta ryba smrdí od hlavy,a pokud je možnost,proč ji nevyužít...?!? Tohle nás naučil minulý režim(kličky,ojebávky apod.),který vbrzku možná bude i "budoucím" režimem (snad ne panebože)-takže je to jednoduchý,můžu-li cokoli,udělám to-morálku,slušné chovní-co jsme ještě jako národ měli za I.republiky,už dávno zadupali jednak soudruzi a pak i "modří ptáci" s "oranžovou růží"(nastřídačku-jak byli u kormidla)...

zabu

Ona ta věc má opět dvě stránky. Jednu tu správnou, tedy postih za parkování tam, kde auto překáží apod. Třeba i na tom Václaváku.

Ale pak je tu ta druhá, zcela nemorální záležitost. Když se odtahují auta z parkovišť, jen proto že si město udělalo z celého území claim na kterém může beztrestně odírat lidi, kteří si jdou nakoupit, do banky, k bankomatu, na poštu apod. tak naprosto souhlasím s každým, kdo jakkoliv obejde existující zákon. Dokud se města nebudou chovat morálně k lidem, budou se lidi chovat k městům stejně. Na hrubý pytel hrubá záplata. proč bych se já choval morálně k někomu, kdo se mě při každé příležitosti snaží okrást. Já si nezačal.

A aby bylo jasno. Nemyslím si, že by tento boj měl nějakého vítěze. Výsledek je jen čím dál větší morální rozvrat společnosti, a čím dál větší pocit marasmu ve kterém musí žít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]