Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím jaká je aktuální povinná výbava os. auta na Slovensku?
A co navigace - může být na skle?
Díky
St.
Čím jedete , auto - moto?
Povinná výbava na Slovensko
Helmy pro motocyklisty: Řidič i spolujezdec na motocyklu musí mít ochrannou přilbu.
Bezpečnostní pásy musí být používány na všech sedadlech, která jsou jimi vybavena. Děti do 12 let a osoby menší než 150 cm nesmí sedět při jízdě na předních sedadlech.
Všechna vozidla s více než 2 koly musí být vybavena varovným trojúhelníkem, který musí být v případě nouze umístěn nejméně 100 m za vozidlem na dálnici a 50 m na jiných silnicích. V obci je možno trojúhelník umístit blíže za vozidlo. Řidič může do doby, než umístí trojúhelník, použít varovná světla.
Lékárnička je součástí povinného vybavení.
Zimní pneumatiky /M+S/ jsou povinné pro vozidla do 3,5 t pokud je na silnicích sníh nebo led, pro vozidla nad 3,5 t jsou zimní pneumatiky povinné od 15.11. do 31.3. bez ohledu na stav silnic /schváleno od 1.2.09/
Celoročně musejí mít všechna vozidla zapnutá při jízdě tlumená světla nebo při nesnížené viditelnosti stačí světla pro denní svícení.
Reflexní vesta je povinná pro dvoustopá i pro jednostopá vozidla na pozemních komunikacích mimo obec. Osoby opuštející vozidlo v důsledku poruchy, defektu nebo nehody musejí mít oblečen reflexní oděv/vestu, jinak pokuta 50-150 €. Reflexní oděvy nebo vesty musejí splňovat standard EN 471.
Vozidla s provozní hmotností nad 400 kg mají v povinné výbavě vlečné lano nebo tyč.
Antiradary jsou zakázány (výjimkou jsou navigace GPS s funkcí POI).
Navigace jako u nás - nesmí být v zorném poli řidiče .
doplněno 11.06.15 23:10:+ žárovky
+ evropský formulář o nehodě
+ pojistky
doplněno 11.06.15 23:13:+ nahr. kolo ,klíč , hever - není potřeba při defekt spreji a runflatu
československo v miunulosti uznalo vídeňskou úmluvu o sislničním provozu, a podle títo úmluvy se vztahuje na auto regustrované v ČR povinná výbava podle CZ legislativy...
Pokud někdo v rakousku nebo chorvatsku požaduje od českého řidiče kedoudcího vozidle registrovaným v ČR reflexní vestu i po jednoleté dítě, měl by se do celé věci vložit ministr zahrtaničí a celá česká vláda včetně prezidenta, protže úmouvy se mají dodržovat a české občřany v zahraničí nemají buzerovat...
Bohužel jednodušší než prosazovat zájmy slušného občana je řešit lidská práva v tibetu nebo v číně, nebo "začleňování" cikánů...
LEJBR
já myslel, že tvá přirozená inteligence nebyla v narušena žádným studiem, když permanentně označuješ právní normy za teorii a bezpráví za praxi
co kdybys začal tím že oslovíš svého poslance?
Vídeňská konvence stále sice existuje, ale její vymahatelnost je mizivá. Náš poslanec těžko bude bojovat proti cizím zemím a jejich právní úpravě.Tady jde o blbou vestu či lékárničku.
Podívejme se na další mezinárodní úmluvy. Třeba Ženevskou. Každou chvilku jí někdo na světě poruší. A děje se něco. V 99% případech se nic nestane. A to umírají tisíce, statitisíce či milióny lidí a i když úmluva je stále platná, tak je to nezachrání.
Proto když mě zastaví policajt třeba na Ukrajině a bude po mě vyžadovat hasící přístroj, tak se ním nebudu hádat. Pokusím mu vysvětlit, že ho mít nemusím a když to nepochopí, tak prostě zaplatím. Já nejsem v pozici, že mohu bojovat proti celým státům. Na to nemáš čas a ani peníze.
mzxy - už pochop , ty tvoje právní normy nedodržijí ani úředníci na registru , a začni s nimi argumentovat v A když tě zastaví , pak si ty svoje fantasmagorie budeš vykládat tak akorát 2 dny v chládku v A zadržovačce ,
Tvoje diskuze v A budou na nic .
Laybore-máš smůlu že jsi asi vždy narazil na blba v uniformě a lituji Tě!
Nikdy jsem v přípohraničí s Rakouskými policisty neměl problém-nevadila jim jen jedna vesta a to ještě žlutá v autě se 4 pasažéry včetně řidiče!
Ale vždy je to o přístupu toho každého z nás-kdo je doma před kontrolou PČR připosraný,ten je připosraný i v "A" a kdekoliv jinde a raději dobrovolně platí pokutu i když je v právu!
Jedná se o auto registrované na Slovensku nebo v jiném státě?
doplněno 11.06.15 23:39:Na toto jste přišel sám, nebo poradili kamarádi z krčmy? Nějaký odkaz na platný předpis by se nenašel?
Auto musí splňať predpisy dané zákonom pre prevádzku po pozemných komunikáciach v danej krajine a nie kde je len registrované,ak niečo potrebujete v Rakúsku,tak to musíte tam mať,hoci napr.v Čechách to nie je povinné.
Slyšela jsem o nějakém dokumentu o poskytnutí první pomoci (text + obrázky) snad prý nějaká rozsáhlá věc - k lékárničce. Nebo je to hloupost?
Nie je to hlúposť,tá kartička je aj súčasťou autolekárničky,len neviem či to ešte platí,lebo niekedy sa dokupovali ku platnej lekárničke.
doplněno 12.06.15 01:27:V odkaze rádcu hore je to aj potvrdené,že tá karta je súčasťou lekárničky.
Potom se řídí předpisy platnými v ČR. Slovensko, jako jedna z mnoha zemí podepsalo "Vídeňskou úmluvu", tudíž musí akceptovat platné zákony ostatních členských států.
A řada státu, které podepsali "Vídeňskou úmluvu", tak jí obchází tím, že udělali povinou výbavu řidiče, který řídí vozidlo. A na to se již úmluva nevztahuje.
doplněno 12.06.15 07:40:Třeba reflexní vesty jsou povinné pro všechny pasažéry ve více státech.
doplněno 12.06.15 09:28:Napíšeš, že je to irelevantní, protože ti to moc nevadí. A následně napíšeš, že ti to vadí moc.
Jinak v Rakousku musí vesta splňovat normu EN 471. Takže nemusí být pouze oranžová.
doplněno 12.06.15 09:44:Dále třeba Španělsko. Řidič který používá dioptrické brýle musí mít v autě další náhradní.
Počet reflexních vest je "irelevantní" resp. ten by tolik nevadil..i v ČR vozím 4ks stále v autě.
Problém je, že v ČR mohou být "zelené" a v Rakousku musí být (co jsem slyšel) jen oranžové.
Nedokážu si představit, když pojedeu na dovolenou přes 4 státy, abych v autě vozil 4x4 vesty, každé 4ks v jiné barvě..
Plus další vybavení odlišné pro každý stát..To by nastala situace, kdy bude kufr auta plný "povinné výbavy" pro každý stát co projíždíte, a nic jiného do auta již nenaložíte.
Ještě by mohl někdo přijít např. s povinným defibrilátorem...atd.
doplněno 12.06.15 09:57:Nevadí mi počet vest, vadí mi případné rozdíly v barvě..to snad není těžké pochopit.
Brýle celkem chápu, jako "brýlatý" na dovolenou tak jako tak dvoje vozím.
Ale jak jsem psal, dovedeno ad absurdum, není problém projet za dovolenou 3-4 státy..a v trošku "horším" případě i více, a potom si opravdu reálně nedokážu představit vozit s sebou vše, co ten který (každý) stát vyžaduje.
To že si to nedokážeš představit je pouze tvůj problém. Toho policajta nebude zajímat, že cestuješ přes 3-4 státy. On tě zastavil ve svém státě a když nebudeš mít třeba ty vesty, tak ti může dát pokutu. A zrovna rakušáci jsou na ty vesty a na nás dost vysazený.
Kamarád dostal pokutu před cca měsícem, protože vestu měl v zavazadlovém prostoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.