Nejste přihlášen/a.
Milý rádcové, jak byste vyřešili tuto dopravní situaci, která skočila nehodou... Řidič předjíždí 4 auta a když je na úrovni prvního, to začne odbočovat vlevo na polní cestu. Došlo k dopravní nehodě, naštěstí jen plechy, ale škoda větší. Přijela policie, nic nevyřešili, řidiči se pohádali, kdo měl vidět... policajti nedali za pravdu žádnému, půjde to do správního řízení nebo k soudu? A jak se na to díváte? Já myslím, že na tom mají svůj díl oba.
doplněno 29.05.15 21:54:Rádcové radí a někdy i řeší pro doplnění - jedná se o okresní silnici, rozhled dobrý, bez pruhů, předjíždění dovoleno a odbočka byla na polní silnici. Druhý řidič vypověděl, že viděl, že první vozidlo mělo vyhozený blinkr, tak zpomalil. Já osobně bych na tom místě 4 auta nepředjížděla, ale každý jsme jiný, žejo? Jestli jsem některé svým dotazem popudila, tak se omlouvám
. Z událostí nemám nic společného a ani nikdo z mých blízkých, takže mě to netrápí, jen jsem chtěla slyšet názor
Nikdo z nás tam nebyl a neviděl to, ale chytnu se toho "předjíždí 4 auta". Klidně to mohlo být tak, že první vyhodil blinkr a zpomalil k odbočení, druhý, třetí a čtvrtý ho dojeli a ukázněně čekali až dokončí manévr, ale pak tam přijel král silnic a myslel si, že je všechny předjede --- toho prvního samozřejmě neviděl a nevěděl, co dělá, takže bum.
Nevím, jak to hodnotit podle zákona, ale podle zdravého rozumu je viník předjíždějící. Pokud je na silnici skupina vozidel, která bez zjevného důvodu jede pomalu nebo nejede, tak přece první reakce nemůže být okamžité bezhlavé předjíždění.
Dle mého soudu...odbočka nebyla označena dopr. značkou jako křižovatka a na silnici byla přerušovaná čára nebo vůbec žádná, nebyla tam ani značka zakazující předjíždění. Pak by měla vina být na straně odbočujícího řidiče, který nevěnoval pozornost dopravní situaci a přehlédl předjíždějící vozidlo. Roli by také mohla hrát nepřiměřená rychlost při předjíždění.
Rádci nic nikdy v takovém případě neřeší, na to je P ČR! Pokud se vám rozhodnutí nelíbí, podejte si stížnost. Jak policie nic nevyřešila, na to přece je, ne? Podivný popis situace. To znamená, že řidiči odmítli verdikt policie, ne? Proč k soudu, o jaký jde tr. čin? Nehodlám se na to dívat, názor zde je k ničemu, též co si myslíte. Nebyl jsem tam, nebyla jste tam, neviděla, popis... Nechte to na "orgánu".
doplněno 29.05.15 22:05:Rádcové radí a někdy i řeší .. No a já si naivně myslel, že jsou na to příslušné orgány. Netušil jsem, že jsou na to nějaké "občanské komise". Já bych klidně předjížděl i 10 aut, oni se předjíždějící mají dívat, zda nejsou přejížděni, že? Co víte o situaci? Bylo to v obci, mimo obec? Víte co je v § o předjíždění? Máte ŘP?
doplněno 30.05.15 14:04:Nevím, proč policie nerozhodla na místě, asi to nebylo jasné a půjde to ke správnímu řízení. Takže když policie neví, tak to hodí na správní orgán? My nevíme co s tím, tak to řešte? Jak potom tr. činnost dává k soudu? A když to nevyřeší oni? Názory jsou na to různé a co s tím? Nikdo na místě nebyl, neviděl... může se svědek vyjádřit kdo je vinný, ani znalec ne.
Pokud by rádcové neradili a neřešili, tak tato poradna nebude mít tolik otázek a odpovědí. Samozřejmě že vím, že to budou řešit příslušné orgány. Já ŘP mám a jak se má předjíždět vím, nikde jsem nepsala, že se to stalo mně.
Bylo to mimo obec, povolená 90, žádný prostor, aby si odbočující najel ke středu není. Je to normální okreska, jakých je v naší republice plno a je bez vyznačených pruhů.
Nevím, proč policie nerozhodla na místě, asi to nebylo jasné a půjde to ke správnímu řízení. Tyto info zatím nemám.
Dle mého názoru to není asi jednoznačné. Jedna věc je, předjíždět víc aut a druhá věc je, když odbočuji, podívám se do zpětného zrcátka, jestli mě něco nepředjíždí. Jezdí spousta svátečních řidičů, kteří se táhnou na rovné cestě 60 a za nimi se tvoří kolona, pak je otázka, jestli je předjet. Záleží na rozhledu. V této situaci byl rozhled dobrý a odbočující jel na polní cestu, kde odbočování málokdo očekává.
To jen na doplnění. Já jsem v klidu, mě se to nestalo, jen jsem chtěla slyšet názor.
Řešit se vždy musí konkrétní situace. Tedy jak přesně k nehodě došlo. Zda řidič předjíždějícího auta začal předjíždět v době, kdy řidič odbočujícího auta již blikal, nebo zda tomu bylo naopak. To je jedna věc. Druhá je pak fakt, že řidič odbočujícího auta musí dbát zvýšení opatrnosti při odbočování a musí se podívat do zrcátka. Což tedy asi neudělal a došlo ke střetu. Klidně tedy může být viníkem nehody předjíždějící řidič i odbočují řidič. Platí však, že i pokud bude jeden z nich označen za viníka nehody, může dostat pokutu i druhý řidič za to, že nesplnil některou z povinností, které měl.
Takže - vždy se řeší konkrétní situace v daném místě. Zda například odbočující při pohledu do zrcátka mohl předjíždějícího včas vidět, jak moc včas ho mohl vidět, zda předjíždějící viděl blinkr odbočujícího, atd, atd...
Také záleží šířka vozovky, postavení vozidel před nehodou, zda odbočujicí řidič dal včas směrovku rovněž zajel ke středu vozovky, tím jasně dal najevo svůj úmysl a neohrozil čtyří řidiče za ním slušně jedoucí, poté přílít pilot možná hogo-fogo a začal předjíždět. Policista jednal rozumně, poněvadž neví který pilot má větší měšec, případně není nadčlověk a podobný tvor v právním státě Česko. Pokud by tam odbočoval traktor s fůrou čerstvého hnoje měl to předjíždějící řidič i s patřičnou vůní.
vyhodit blinkr a začít odbočovat bez ohledu, jestli mne někdo předjíždí - to je asi blbost . Jenže dnes u nás platí, že přednost má větší nebo agresivnější. Včera jsemse zas přesvědčil, že mnohý nezná značku "Konec obytné zóny", která nahrazuje "Dej přednost" a že vlastně nákladní auto tam nemá co dělat.
Nejdřive si připomeňme úpravu vaší situace v zákoně č. 361/2000Sb., o provozu na PK.
"§ 21
Odbočování
(1) Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti."
a
§ 17
Předjíždění
(5) Řidič nesmí předjíždět
e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy."
Při řešení podobných nehod dává Policie a správní orgány nehodu za vinu řidiči odbočujícímu, ale zase se nesmí předjíždět, pokud dáváte blinkr. V takových situacích je pak rozhodující, kdy odbočující řidič začal dávat znamení o změně směru jízdy. Je samozřejmě těžké doložit, že jste skutečně blikala, případně že jste začala blikat v momentě, kdy ještě nepředjížděl, případně, zda mohl blinkry vidět (silné slunce zezadu atp.). Proto by nejspíš policie a správní orgán dal hlavní podíl na nehodě Vám, ale obecně je v těchto situacích hlavní důkazní tíha na svědcích. Ale v 90% případů je za nehodu zodpovědný odbočující řidič.
Tomibender®e,přečti si další písmena odstavce 5 par.17,zamysli se a vrať se do autoškoly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.