Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prodal jsem auto audi a6 r.v. 2005. borec přijel, nic ho skoro nezajímalo, na níic se neptal.. bylo mu řečeno, že nefunguje multifunkcní volant a že začíná škubat převodovka... Jelo se to s ním projet, on v tom jel.. ptal se na co vše je, vše se mu řeklo.. když jsme přijeli ze skušebni jízdy tak hned tahal prachy že to bere... já mu řikam a třeba na olej, vodu, víčko oleje, č. win , se podívat nechcete? a on no tak jo... podival se vše v pohode a odjel... así za 4-5 hodin volal, že ujel 250 km a zastavil na benzině. kdyžý znovu natocil tak rosvítila kontrolka hladiny vody... řekl jsem mu že se mi nestrecela což je pravda... ani jednou jsem nemusel dolivat fridex... volal asi za 2 dny, že to přestalo startobvat a ubejvá voda... chce zaplatit buď opravu, nebo vratit peníze... ma nárok na vravćení nebo penez na opravu ... posílam i smlouvu
Už jsem o tom tady psal :
Podle občanského zákoníku sice přechází nebezpečí škody na věci na kupujícího, ale pokud je vše podloženo smlouvou. Pokud by v kupní smlouvě bylo uvedeno, že na vozidle jsou takové a takové závady, pak kupující nemá nárok na odstoupení od smlouvy. Pokud ale v kupní smlouvě nic není, pak kupující má právo
a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,
b) na odstranění vady opravou věci,
c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.
Zákon v takovém případě mluví o "lstivém" či "úmyslném " jednání. Zkuste se dohodnout- na slevě či opravě. Jinak budete muset přistoupit na jeho podmínky. Podotýkám, že v tomto případě nejde o vztah prodávající - spotřebitel a o lhůty uvedené v OZ a v Zákoně o ochraně spotřebitele. Případný soud by bral v úvahu jakési odpovědnosti půl roku.
Upozornění na stav věci jen ústně není pro posouzení další odpovědnosti směrodatné. Můžete pochopitelně argumentovat tím, že už bylo najeto x kilometrů,popř. si sehnat znalce a soudit se-pokud to za to stojí,ale rozhodující je ta kupní smlouva.
Pokud máte ve smlouvě větu - Ve smlouve mam,ze kupujici byl seznamem se stavem vozidla a souhlasi s kupni cenou bez vyhrad,vuz se prodava ve stavu jak stoji a lezi - pak platí ustanovení občanského zákoníku
§ 2082
(1) Na kupujícího přechází nebezpečí škody na věci současně s nabytím vlastnického práva.
Jeho požadavek na odstoupení od smlouvy tak nemá opodstatnění v zákoně a klidně ho na toto ustanovení odkažte. Ať jedná on, pokud se mu to vyplatí.
Ve vztahu mezi dvěma občany neplatí Zákon na ochranu spotřebitele a ani příslušná ustanovení OZ o vztahu prodejce-spotřebitel.
Mícháš tu jabka a hrušky dohromady.
1. Nebezpečí škody a vada je něco jiného.
2. Prodej samotného vozu úhrnkem je neplatný. (jak stojí a leží) Existuje několik judikátů nejvyššího soudu či je toto rozebráno v odborné literatuře.
Existuje judiktura, že automobil se nedá prodávat v režimu "jak stojí a leží". Prodávají neodpovídá pouze za vady, na které prokazatelně kupujícího upozornil.
Ne nemá smůlu.Smůlu by měl po uplynutí 6 měsíců od koupě!.
Třeba si řekl-zkusil jsem jej oje... a nevyšlo to ,neskočil na lep!
doplněno 03.06.15 20:56:Dle zákoníku je na použité zboží zaruka na 6 měsíců na skryté závady.Záleží však jak je dobře ši ení popsán technický stav vozidla v příloze KS
Takže podle vás by 5 měsíců jezdil a pak by chtěl auto vrátit... No to určitě. Koupit ojeté auto se zárukou 4 let nebo 100000 km, že? Pěkná blbost.
Dobře já to beru.. ale co já jako prodávajíci můžu vědět co s tím autem dál... jstli cestou někde na louce nezkoušel 4x4 a nespařil to... kdyby ta voda mizela... nebo by zmizela po zkušební jizdě... neřeknu půl slova... ale jestli někde cestou foukl těsnění, nebo prdla hlava, že tomu daval do sraček a pak to chce vratit... Jako kde to jsme? ok.. takže já až pojedu na dovolenou, tak si vyberu na netu auto, zajedu si ho koupit, otocim chorvatsko a zase ho vratím když se něco posere.. nebo ho vezmu na okruh tam udělam motor a vratim ho že se mi to rozbilo? takhle to funguje?
"§ 618 OZ
Promlčí-li se právo zapsané ve veřejném seznamu
nebo v rejstříku zástav, vymaže z něj promlčené právo
ten, kdo veřejný seznam nebo rejstřík zástav vede, na
návrh osoby, která má na výmazu právní zájem."
Pokud bylo auto ve stejném stavu jako smlouva, pak se není čemu divit.
Jel 250km, než se něco pokazilo. Vy máte najeto 20tis km a pokažené nebylo - tu závadu si udělal po cestě sám, když jel jako prase.
Koupil ojetinu, 200km mu to nevadilo... je to vyčůránek a také bych ho poslal do řiti..
Kamarád jednou prodal (shodou okolností také A6) nějakému arabovi - tomu slevu dal a dvakrát - protože to prodával z domu a bál se, že ho někdo podřízne... - ale to nechci strašit, spíše varovat - já prodejce neviděl...
doplněno 27.05.15 14:00:To tak přijeli mlaďoši k jednomu pánovi na prohlídku vozu. Říkal jim jak je to krásný auto, ale že prý potřebuje udělat rozvody. Tak si kluci udělali zkušební jízdu - za studena tomu utnuli a roztrhli rozvody - motor v pr... přitom to auto mělo hodnotu právě kvůli tomu dobrému motoru.
Řekli, že to nechtějí a jeli domů - a prodejce brečel a brečel - prodal to pak na ND se ztrátou 80%.
Tomáši, klídek, kupec měl u Vás normálně reklamovat zboží a požadovat odstranění vad. Podle závažnosti vad se rozhodnete, co dále.
Stejně tak, jako když si koupíte něco v obchodě, tak to nenecáte opravit a pak nepožadujete peníze.
Já radím slušněji sdělit kupci, že neuznávám sdělené závady, nepředložil žárný relevantní důkaz o závadách, proto si musí vzniklou škodu uhradit sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.