Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
co je lepší si pořídit za první auto? Nafta nebo benzín? Co bude žrát míň?
Nafťák bude "žrát" méně..
Což ale nezmanená že pro Vás bude lepší (a levnější) než benzín..
Nenapsal jste vůbec žádné další údaje, které ovlivňují volbu benzín vs. nafta.
platí, benzín - město, nafta - dálky. Benzín má větší spotřebu, ale nevadí mu tolik časté studené krátké trasy, kde se nestačí ohřát... Nafta tímhle hodně trpí, ale zase má celkem o dost menší spotřebu, vyplatí se s ní jezdit jen dálky... Jízda po městě - věšinou se začne motor sr*t(hlavně turbo).
Tak tak - chcete-li jezdit MHD a platit servis za vůz, lze Alfu doporučit. Vůz je dělán na cca 100tis km, a pak se dává do šrotu - nebo si ho koupí někdo v ČR a platí drahý servis... Nicméně vypadá krásně a sedět v ní je pohodička.
doplněno 25.05.15 14:14:nejprve si musíte nastavit nějaké parametry:
- denní nájezd - tj. na jedno nastartování ujedu do/nad 20 km
- vůz pro jednoho, dva, psa, rodinný, ...
- cena - od do? Mám na běžný servis dostatek financí?
- servis - je v okolí někdo, kdo se zajímá o konkrétní značku vozů a té rozumí?
- co potřebuji za výbavu? klima, navigace, el. okénka, vyhřívané sedačky... komfort je pro mne důležitý?
- na jak dlouho tento první vůz chci? Na rok, 3, 5 a více?
a z mnoha dalších otázek poskládáte ten správný vůz.
doplněno 25.05.15 15:20:chce to:
1) benzín - nejlépe 3 dveře (pět není problém, ale nebral bych kombi)
2) v dané ceně zaplacená ekodaň - jinak se můžete dostat z 30ti na 35-40tis.
3) základní výbava - přední okna v elektrice, rádio a klima ... za tu cenu Francouz
= CLIO 1,4 , Peugeot 206/306 1,4 nebo citroen xsara 1,4i (55kW)
varuji před Opel Tigra, Ford a Alfa Romeo
doplněno 25.05.15 16:54:ale je jich dost.. sbazar.cz/...
Díky všem za rady. Asi bude lepší obejít pár bazarů a podívat se. Ale obecně nevím, po jaké značce koukat. Líbí se mi Oktávie, ale ty zase v této ceně mají zaježděno 190 tis km +, pak asi jedině Peugeot a nebo VW, ale ten mi už přijde okoukaný, ale určitě by nevadil. Když jsem ale jednou seděl v peugeotu 106 (vzadu), nebyl mi vůbec pohodlný, malý atp.
Tak tady shrnu nějaké mé požadavky:
- vzhledem k tomu, že jsem student, auto nebudu využívat každý den, ale určitě třeba na nákup, jízdy po městě apod,, což určitě více jak 20 km bude
- vůz by byl jen pro mě (osobní spotřeba), ale nevylučuji, že někdy povezu více lidí (třeba 2), ale to asi jen občasně
- cenu si představuji max. do 34 000 Kč
- v okolí je jeden server (dá se řící, že známí, který nám opravuje auta za "výhodné" ceny, taková domácí firma)
- komport zase tak důležitý není, ale jde o to, aby nějak vypadalo. Třeba za rádio bych byl rád, za el. okénka také, vyhřívané sedačky atp. nepotřebuji
- počítám s tím, že auto bude sloužit déle jak rok, než se postupem času vyjezdím a pořídím si nové.
Jakožto student upřednosťuji malou spotřebu a ne třeba 8.5l/100km.
Zdravím, stejně ty požadavky dodržet nelze. Koukejte někam směrem k Peugeotům, Renaultům a Citroenům + koncern (Seat raději ne), možná Fiat. Exoty jako Mazda, Alfa, Suzuki, Toyota, MB a podobně tam raději nechte. Čím méně elektriky v autě, tím lépe. Spotřebu cca 8 litrů je třeba zkousnout, krátzkou jízdou je málokdy u staré šunky dá snížit, po městě i celkem moderní kára může žrát 10 litrů.
Zdravím, nejprve obejděte známé, kamarády, jestli nemají nějaký vůz a pak obejděte bazary, ale tam to bude vždy s rizikem, takže mechanika a diagnostiku sebou. Vybrat auto je boj, pokud nespěcháte, tak počkejte, třeba se něco objeví, než za každou cenu koupit starou šunku a k tomu vrak.
Jakékoliv auto, které najdete, je staré = určeno k servisu. Počítejte s investicí do poplatků, ale i nutnou výměnu rozvodů a základní servis (brzdy, pneu, olej+filtry..)
Ze 30tis se dostanete na 40 první měsíc.
Na voze nesmí být shnilý práh, shnilá podlaha - mírná koroze u tak starého auta je v podstatě jasná... Hledejte ale raději pozinkované karoserie.
Auto musí jít nastartovat, musí umět brzdit a svítit a když píchnete, musíte ho dát na hever - to je základ v dané ceně. Ale jen tak vyhodit 30tis je lehká věc - vemte si s sebou někoho, kdo už pár vozů kupoval, nejlépe právě dané značky.
Před koupí najděte nějaký web - fórum - konkrétní značky. Pročtěte si základní informace a nejčastější závady daného typu. Na ty se pak při koupi zaměřte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.