Nejste přihlášen/a.
dobrý den,chtěl bych se zeptat na možnosti polopřevodu auta od noveho roku.Řekněme že chci koupit vůz kdy je auto v polopřevodu a majitelem je pan X.Ve velkém TP je ovšem auto odhlášeno na pana Z.já chci auto koupit a přihlásit z polopřevodu. Moje vize je následující,pan X se mnou podepíše kupní smlouvu a předá mi všechny potřebné dokumenty + musí mít plnou moc od pana Z (na kterého je auto odhlášeno ve velkém TP) s větičkou že je zplnomocněn zplnomocnit i třetí osobu ve všech bodech uvedenych tam.K tomu mi dá plnou moc od sebe,k přepisu auta a já půjdu na úřad s kupní smlouvou od pana X,malým TP(nastřižený rožek),velkým TP,kartou od emisí,plnou mocí od pana Z pro pana X a s plnou mocí od pana X pro mě. Je toto správný postup? Plná moc musí být úřadně ověřená teď už? Tj musí u jejího sepsání být přítomni jak zmocněnec tak zmocnitel?Nedá se toto nejak vyřešit pokud je vzdálenost velká¨?
Děkuji za odpovědi
Děkuji za reakci,proč neověřená? o ověření jsem se dočetl zde. povinne-ruceni-levne.cz/...
Takhle kdyz auto koupím a budu mít plnou moc smlouvu a vše co jsem vypsal,dojedu na evidenčku já u sebe a udělám ji a pak na uřadě přihlásím a uhradím eko ok?
KDyby nebylo nutné ji ověřovat,tak by toho dost odpadlo,ale pokud ano,co dělat když mezi majiteli je velká vzdálenost? u ověření musí být oba fyzicky?
Jinak je nutná plná moc z člověka který je ve velkém tp a na kterého je odhlášeno jako poslední nebo od člověka od kterého auto kupuju a ten by měl mít ještě tu od člověka který je v tp?
řeším to ted dodatečně,pán od kterého chci koupit auto je 2. majitel od doby toho na kterého je auto napsáno ve velkém TP.
kubaz, polopřevod se bude řešit podle starého zákona, před rokem 2015. Jen evidenční kontrola nesmí být starší 14 dnů.
Někdo začal uřední úkon změny majitele, vy ho dokončíte po starém postupu, pokud máte vše OK.
Je dobré mít "plnou moc" (neověřenou) od osoby naposledy zapsané v techničáku.
Na dokončení polopřevodu stačíte jen vy, emisní kartičku mít nemusíte, ale musíte mít občanku, platnou technickou, pojištění, oba techničáky.
doplněno 11.05.15 14:08:mzxy, ANO, máte naprostou pravdu. Dříve nebyla třeba plná moc, sám jsem taky říkal, čemu kdo a koho zmocní, jaký úkon bude ve smlouvě.
Ale většina úřadníků se snažila (ne)ulehčit práci a požadovali "plnou moc"...
Původní zákon žádnou "plnou moc " nevyžaduje, pokud jednáte sám za sebe, ale činnost některých úřadů je silně ovlivněna lidovou tvořivostí těch osob, které tam zrovna pracují, bez ohledu na základní zásady naší ústavy a platnou právní úpravu
Pokud splníte to, co vyžaduje zákon (a starý zákon taxativně vyjmenovával, co se přikládá k přihlášce k registraci) , správní orgán postupuje podle následujícího paragrarafu a povede úkony zde vyjmenované...tedy registraci...Je jedno kdo je zapsán v mezikolonce, navíc vyhláška 243 o registraci, která popisoval proces přeregistrace a samotnou odhlášku byla bez nájrady k dazu 31.12.2014 ZRUŠENA:
Rád bych věděl, na záklladě jaké právní normy budete loředkládal plnou moc.
Navíc neustáloe zjišťuji, že právní vědomí některých našich občanů, ale bohužel i úřednic je NULOVÉ...Plná moc je akt, který je podrobně popsán novým občanským zákoníkem
naštěstí polopřevody končí a skončí i tyto nikam nevedoucí debaty
Tak jsem byl na úřadě.Co po mě budou chtít je plná moc(neověřená) od člověka co je ve velkém TP na mě nebo všechny plné moci mezi jednotlivými majitely(tj v tomto případě další 2),dále samozřejmě doklady,evidenčku kupní smlouvu a kupní smlouvy mezi všemi majiteli od toho co je uveden ve velkém TP(na kterého je auto odhlášeno) až po mě.
Jde o svévolný výklad zákona. K tomuto konkrétnímu úkonu jsou 4 komplexní judikáty najvyššího soudu v Brně. Zeptal jste se na právní úpravu, podle které od Vás požadují zmocnění? Skutečrně to v žádném zákoně není.
Navíc jde ze strany úřadu o elementární neznalost občanského zákoníku, kde je jasně a srozumitelně definováno co je to zmocnění.
Navíc kupní smlouva může být i ústní, takže nepotřenujete ani plnpou moc, ani žádné smlouvy, jen to, co je traxatiovně vyjmenováno v zákoně.
Máte čas do 30.6.2015, pak Vám, auto zanikne.
Jsem zvědavý, kde a jak budete kvůli úřední svévoli shánět 3 lidi a přesvědčovat je k sepsáníi nějakého zmocnění.
Pokud máte k vozidlu oba registrační doklady, doporučuji Vám vznést dotaz ( stačí email, nebo datová schránka) na vedoucího oddělení nebo vedoucího odboru tohoto üřadu, podle jaké právní úpravy postupují úředníci tohoto úřadu.
Stanovisko pak dejte sem
ja rozhodně netvrdím že na to mají právo.Je mi jasné jak to myslíte s tím jiným výkladem,že auto zanikne vím.Ty smlouvy mi má dodat prodávající takže mě to až tak netrápí,pokud bude nějaký problém,tak dotaz určitě vznesu.Skoro se mi nechce věřit že by jim stačilo když přijdu s velkym a malym TP,evidenčkou a řeknu jim že jsem uzavřel ustně smlouvu s panem XXX ale věřím tomu že právně je to možné.
Jen projistotu,jde o to,že auto je odhlášeno na osobu které patřilo 2 majitele zpět(myslím že asi 4 roky).Já auto kupuju od člověka který v žádném TP vůbec nefiguruje.Přesto nepotřebuju žádnou plnou moc od něj?
Vždyť to bych mohl přece přijít na úřad kdybych někde šlohnul auto s velkym a malym TP napsat si fiktivní kupní smlouvu s někým kdo neni v tp a přihlasit si ho...
Každopadně děkuji za informace
já jsem akorát znechucen tím, jak si lidé na úřadehc bez elementárních znalostí zákona a bez právního vědomí tvoří vlastní pravidla a buzerují toho, komu mají sloužit...Podejte žádost bez plné moci,. trvejte na přijetí žádosti a schválně počkejte zda to rozhodnutím zamítnou...napíšu Vám odvolání, odvolací orgán Vám dá zapravdu a pak se můžete soudit o vzniklou škodu...
mzxy -
to je rada jak noha , když jsem potřeboval prodat vůz (a to hned a ne čekat rok až rozhodne soud ) v polopřevodu tak jsem si jakoukoliv PLNOU MOC napsal za 2 MINUTY , a nemusel se hádat z babiznama na MM,
tady bude podle tebe člověk čekat na soud 3 roky a vůz mezitím v červnu zanikne , a stejně nemůžeš předejímat rozhodnutí soudu ,
Radíš dobře ale zkušenosti s praktikami úřadu jdou mimo tvé vnímání .
mzxy,
já s Vámi souhlasím, že úředníci vymrzují, dělají si situaci pro sebe lehčeji. Před časem jsme rozesílal stejné dotazy po Čr, aby mi vysvětlili toto či tamto. to bylo různých odpovědí.
Třeba když jsem se ptal, podle jakého postupu, předpisu, manuálu, uředníci ustřihují roh malého techničáku... a podoběn.
Proto radím tazatelům, jít cestou nejmenšího odporu a udělat co úřad chce. Pokud ale chtějí něco, co se někomu nelíbí, ať jde do boje..
Jsem přesvědčen, že Vy určitě boj vyhrajete vždy, páč se vyznáte. Jako se vyznal pan "nespokojený úředník, později nu". Kdepak mu je konec..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.