Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od smlouvy

Od: phanomen odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.

V lednu 2015 jsem od známé dostal vůz s porouchaným motorem a plnou moc k prodeji. Náhodou jsem v inzerci našel,že někdo stejny motor má na prodej, tak jsem jej koupil a od znamého nechal namontovat do vozidla misto poškozeného (dal i novy olej). Když vozidlo bylo složené, absolboval jsem s ním cca 100km jízdy a jelikož se zdálo vše v pořádku, podal jsem na vůz inzerat k prodeji. V únoru 2015 jsem vozidlo prodal a převedl a nyní se mi nový majitel ozval, že vozidlo přestalo jet, potkal se motor a chce odstoupit od smlouvy. Kupujíciho jsem pred prodejem telefonicky upozornil, že ve vozidle je jiný motor, o kterem mi prodejce motoru tvrdil, že rozvody jsou cca 30,000km staré, tak že nevím zda to tak opravdu je a ze vice o historii motoru nevim. V kupní smlouvě k autu mam napsano, že se kupujíci seznamil se stavem vozu a v kolonce motor jsem zaškrtl, že je hlučný. Jak bych měl postupovat? Psal mi zatím jen sms, že pozítří pošle odstoupení od smlouvy. Ještě bych rád upozornil,že se jednalo o vozidlo z roku 1998 s prodejní cenou 12,000Kc. Dekuji :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fantom*
hodnocení

3x
Co chtěl za ty peníze nový auto nebo co
Automaticky když kupují ojetinu tak se dělají rozvody olej a náplně
Byl seznamměn se stavem tak co chce

hodnocení

2x
Ja bych ho slusne poslal k sipku a nereagoval bych

au1
hodnocení

2x
souhlas s predchozima prispevkama, jen jeste bych mu rek, kde bere tu drzost ozvat se po 3 mesicich kdy s tim autem mohl najet 30 tisic km nebo 3x dokola vymenit vsechny dily na aute/motoru.

phanomen
hodnocení

Ja to taky tak vidim,ze je bez sance,protoze tak jako tak,rozvody je vec,ktera podleha opotrebeni a nemuzu za ni rucit. Me spis zarazilo,ze jsem na netu cetl,ze pokud se automobil v 6 mesicich stane nepouzivatelnym,ma kupujici narok na odstopeni od smlouvy. Dle meho nazoru ale pouze v pripade,nastalo li znepojizdneni z duvodu skryte zavady... no je to sranda vam povim :)

phanomen
hodnocení

Napsal jsem mu tuto sms:
Dobry den. Je mi lito,ze vas potkala porucha motoru, ale bohuzel to nemohu uznat jako duvod k odstoupeni od smlouvy,tudiz ji budete nejspis posilat zbytecne. Rozvody jsou vec,ktera podleha provozem urcite mire opotrebeni a jako takova je pri provozu vozidla nutna jejich kontrola ci vymena,coz jste nejspis neudelal. Pokud mate nazor,ze mate narok na odstoupeni od smlouvy, sepiste ji a poslete a pokud vas duvod bude adekvatni, muzeme odstoupeni provest.
layborrr

No jestli jste mu nabulikoval že rozvody mají najeto 30 000 km , tak s tím kupující počítal a rozvody nemusel měnit , když se motor potkal , uvedl jste při prodeji mylnou informaci a musíte počítat s následky .

Pokud jste mu neřekl že je vůz po rozvodech - viz výše .

sos*
hodnocení

0x

Podle občanského zákoníku sice přechází nebezpečí škody na věci na kupujícího, ale pokud je vše podloženo smlouvou. Pokud by v kupní smlouvě bylo uvedeno, že ve vozidle je jiný motor o kterém nic nevíte, pak kupující nemá nárok na odstoupení od smlouvy. Pokud ale v kupní smlouvě nic není,pak jde o podstaté porušením smlouvy a kupující má právo

a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,
b) na odstranění vady opravou věci,
c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.

Zákon v takovém případě mluví o "lstivém" či "úmyslném " jednání. Zkuste se dohodnout- na slevě či opravě. Jinak budete muset přistoupit na jeho podmínky. Podotýkám, že v tomto případě nejde o vztah prodávající - spotřebitel a o lhůty uvedené v OZ a v Zákoně o ochraně spotřebitele. Případný soud by bral v úvahu jakési odpovědnosti půl roku.

doplněno 10.05.15 07:27:

Upozornění na stav věci jen ústně není pro posouzení další odpovědnosti směrodatné.Můžete pochopitelně argumentovat tím, že už bylo najeto x kilometrů,popř. si sehnat znalce a soudit se-pokud to za to stojí,ale rozhodující je ta kupní smlouva.

phanomen
hodnocení

Rekl jsem kupujicimu,ze motor je jiny a dle cloveka od ktereho jsem motor koupil,jsou tam 30.000km stare rozvody, jestli je ale informace pravdiva ci nikoliv,tak to ze nevim. Navic prece pocet km neni jedina vec pro interval vymeny rozvodove sady, myslim ze se meni priblizne po 90.000 km a nebo po 5 letech,podle toho,co nastane driv. Navic co ja vim co s autem delal,zda ho neroztlacoval atd nebo zda se motor nepotkal uplne z jineho duvodu. Navic motor pri prodeji byl hlucnejsi a netesny,coz jsem do smlouvy uvedl. Ve smlouve mam,ze \\\kupujici byl seznamem se stavem vozidla a souhlasi s kupni cenou bez vyhrad,vuz se prodava ve stavu jak stoji a lezi\\\
sos*

Pokud máte ve smlouvě onu větu - Ve smlouve mam,ze kupujici byl seznamem se stavem vozidla a souhlasi s kupni cenou bez vyhrad,vuz se prodava ve stavu jak stoji a lezi - pak platí ustanovení občanského zákoníku

§ 2082

(1) Na kupujícího přechází nebezpečí škody na věci současně s nabytím vlastnického práva.

Jeho požadavek na odstoupení od smlouvy tak nemá opodstatnění v zákoně a klidně ho na toto ustanovení odkažte. Ať jedná on, pokud se mu to vyplatí.

phanomen
hodnocení

Pan mi beztak pise, ze jako prodavajici mu davam pul roku zaruku na stav vozidla, coz je pry dany obcanskym zakonikem... :)

layborrr

A má pravdu

sos*

Pán nemá pravdu

1. OZ žádnou záruku půl roku vůbec nezná. Jen dva roky všeobecně a u bazarů možnost snížit na jeden rok. To, že dávají bazary půl roku, je jen jejich trikem, který pro uplatnění reklamace není vůbec podstatný.

2. Ale toto ustanovení OZ a následně Zákon na ochranu spotřebitele platí jen ve spotřebitelských vztazích, tedy mezi obchodem jako takovým a občanem jako spotřebitelem. Mezi dvěma občany jde o jiný vztah, žádná záruční doba není a platí jiná ustanovení OZ o koupi, které jsem Vám stručně napsal. Klidně jeho námitky odmítněte jako neopodstatněné.

Na těchto stránkách jsou některé relevantní informace blokovány. Většina názorů tady, jako "má pravdu" jsou jen a pouze domněnky typu "jedna paní povídala". Já spotřebitelské vztahy řeším,zdarma. Pokud chcete vice- jmhad@seznam.cz

phanomen
hodnocení

Děkuji. Myslel jsem si,že i já jako soukromý prodejce mu musím dát půl roku záruku , která se však nevztahuje na na věci podléhající opotřebení (gumy, desticky brzd atd). I tak jsem ale myslel,že rozvody spadají pod část podléhající optřebení.

layborrr

sos - chytrolíne

ad A. - Jako nepodnikatel si koupíte ojetý vůz od jiného nepodnikatele

Reklamovat můžete obecně vady, které vozidlo mělo již v době prodeje. Reklamovat máte ihned, nejpozději však do 6 měsíců od nákupu. Neexistuje proto nic jako dvouletá záruka, jak ji znáte z reklamace zboží v obchodě. Nebylo by ani spravedlivé chtít po nepodnikateli, aby ještě dva roky nesl odpovědnost za něco, co nemůže ovlivnit.

Prodejce proto odpovídá za to, že auto má vlastnosti výslovně vymíněné nebo obvyklé, že je možno jej použít podle povahy a účelu smlouvy nebo podle toho, co účastníci ujednali, a že věc nemá právní vady. Prodejce odpovídá za tzv. skryté vady. S tímto termínem sice zákon nepracuje, ale zjednodušeně řečeno jsou to vady, které prodávající nemohl s náležitou pozorností odhalit při koupi vozu.

Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou vás prodejce neupozornil, máte právo na přiměřenou slevu. Jestliže se navíc jedná o vadu, která činí auto neupotřebitelné, můžete od smlouvy odstoupit. Odstoupit můžete i v případech, kdy vás prodejce ujistil, že auto má určité vlastnosti a toto se ukázalo nepravdivým.

Proto je pro vás výhodné, abyste si co nejvíc vlastností vozu nechali garantovat písemně přímo ve smlouvě. Odpadne
vám pak řada starostí při dokazování.

phanomen
hodnocení

takze mi chcete rict, ze napr. shanim kombikovy auto, protoze stavim a chci neco odvezt. Otevru si tedy inzerci a zavolam na prvni pastiku co najdu, nic neresim, auto jede, tak ho koupim, zaplatim, prepisu a jedu domu. Doma si s autem par mesicu vozim bordel co se mi nechce tahat svym dlouhodobym nalestenym autem a kdyz mam po par mesicich postaveno a auto nechci, tak co, auto roztlacim auto z kopce, narvu tam jednicku, pustim spojku, cvak cvak a koukam jeje, ono to nejede, asi se to potkalo. No nic, postaveno mam a za zady obcansky zakonik, jdu tedy zavolat puvodnimu majiteli, kam mu to mam odtahnout a at si nachysta penizky... To snad ne...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]