Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi, přeji krásné dopoledne Rovnou přejdu k věci.. Udělal jsem si řidičák na auto, to je Béčko, a k němu dostanu AM a B1... A teď můj dotaz.. Lidi mi říkají, že když mám řidičák na auto, tak můžu jezdit na skůtru do 125cm3.. Snažím se to teď nějakou dobu zjisti taj to teda je, a pořád vidím všude jen skůtry do 45km/h... Můžete mi teda prosím objasnit jak to je? Taky si myslím že můžu řídit skůtru automat do 125cm3 ale nechci kvůli takové věci ihned přijít třeba o papíry :D Děkuji za odpovědi
1) vše, co potřebuješ najdeš v zákoně 361/2000 Sb. , konkrétně §80a, §81
ve stručnosti vlastními slovy - držitel skupiny B může řidit:
a) motorová vozidla do celkové hmotnosti 3500 kg s nejvýše 8 místy k sezení kromě řidiče
b) soupravu (auto s přívěsem) do celkové hmotnosti 3500 kg (přičemž musí dodržet podmínky spojování vozidel do souprav)
c) vozidla spadající do skupiny B1 --> což jsou mimojiné i motorové tříkolky spadající do skupiny A1 --> což jsou tříkolky do max. výkonu 15 kW
d) vozidla zařazena do skupiny A1 s automatickou převodovkou --> což jsou motocykly do objemu spalovacího motoru 125 ccm s automatickou převodovkou s max výkonem 11 kW nebo max poměru výkon/hmotnost 0.1 kW/kg
2) je divné, že to v tvoji autoškole evidentně neprobírali, jednak je to látka povinná a jednak člověk, který je odborně způsobilý a má řidičské oprávnění - musí vědět, co se svým řidičákem může řídit a jak rozeznat vozidlo, které může řídit - pokud se spleteš a budeš řídit motocykl na které se skupinou B oprávnění nemáš a chytí tě PČR, tak si 1-2 roky bez papíru, platíš 25 - 50 tisíc pokuty a dostaneš 5 bodů
Děkuji za vyčerpávající odpověď v autoškole jsme to určitě probírali, ale já na nějakých hodinách teorie už nebyl
S řidičákem B se dá řídit i A do 125 s automatickou převodovkou.
doplněno 08.05.15 12:42:Pro upřesnění doplňuji - 125 v automatu se smí řídit pouze v ČR, proto se to do toho řidičáku nepíše. Pokud bys osedlal 125 automat v zahraničí, byl by to problém Jinak abys měl jistotu, tak uvádím odkaz na zákon, ve kterém se to píše:
viz. §81 čl.1d a §80 čl. 80a 1b
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.