Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po studeném startu svítí kontrolka mazání

Od: punker* odpovědí: 13 změna:
Zdravím. U mýho focuse 1.8 tddi r.v.2000 najeto cca 267tis. km, trvá po studeném startu asi 1-2 sekundy než zhasne kontrolka mazání a přitom motor "ťuká" jakoby ventily, ťukání přestane zároveň se zhasnutím kontrolky. Když je motor zahřátý, tak kontrolka zhasne hned, nebo problikne, tak že to skoro není vidět. Můžu tím motoru ublížit, když s tím budu chvílu jezdit? Myslím si že před výměnou oleje a filtru zůstávala kontrolka svítit trochu dýl. Olej sem dal originál Ford formula 5w30 a filtr champion a nejel s tím cca 2tis km. Jinak se kontrolka nerozsvicuje ani při vyšších otáčkách a po ujetí těch cca 2000km neubila ani trocha oleje.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kontrolka signalizuje malý tlak oleje. Může to mít víc příčin, ale nejpravděpodobnější je nedostatek oleje v motoru Tomu by nasvědčovalo i to klepání. I když po 2 tisících by ho tam málo být nemělo. Kdy jste naposled olej kontroloval? V horším případě to může způsobovat vyběhané olejové čerpadlo, které studený (hustý) olej nedokáže pořádně natlakovat. Vadné čidlo bych vyloučil, to by motor neklepal. Rozhodně bych nedoporučoval s tím zbytečně jezdit. Každým takovým studeným startem motor poškozujete.

punker*
hodnocení

Olej jsem naposled kontroloval dnes a je přesně mezi ryskama, takže od výměny neubyl
trtr

Zdravím, nechte si změřit tlak oleje a zkontrolovat čidlo tlaku, aby se mohlo vyloučit načnuté olejové čerpadlo.

punker*
hodnocení

Blbý je že je zítra svátek a potom víkend a já potřebuju jezdit, ukáže tlak oleje i diagnostika? Nebo jak moc je to náročný? Někde jsem četl něco o klapce(kuličce) olejového kanálku, ale vůbec netuším kde to najít a jestli to může mít souvislost

hodnocení

1x

Nemyslím, že by to byla chyba... řekl bych, že máte hydraulické ventily - forum.fordclubs.org/...

obecně třeba tady..

auto.idnes.cz/...

To ťukání je zřejmě vůle ve ventilech - než to začne rachotit a ztrácet výkon, neřešil bych.

doplněno 07.05.15 21:03:

o víkendu si zajeďte, kam potřebujete, ale v týdnu se zastavte v servisu - já jsem přesvědčen, že jsou to ty ventily...a to je třeba řešit "neprodleně"

punker*
hodnocení

Ok, v týdnu to nechám zkontrolovat, díky za názory

hujer123*
hodnocení

1x

Já souhlasím, že klepání způsobují hydroštely na ventilech, ale nedomnívám se,že je to příčina, nýbrž důsledek nízkého tlaku oleje. Bude to chtít v první řadě změřit tlak. Zkontrolovat regulační ventil na čerpadle. Pokud už je nějaký nájezd na současný motorový olej, zkusil bych vyměnit a předevšám vyměnit olejový filtr za nějaký kvalitní,

Předně-cvakání ventilů=málo oleje nebo malý tlak.Změřit jaký dává tlak a dle toho postupovat!

doplněno 08.05.15 17:09:

Dobrá rada nad zlato! Tak místo 5W30 protože je řídší,tak sáme hustější 10W40! a až se cvakání zvýší tak doporučíme jaký olej?15W40 nebo raději opravu a nové "hydroštely nebo jiný motor za xtisíc kč než místo nynější identifikace závady a její odstranění?!Taky jsem ve svém motoristém "dětství" jednou poslechl takové "babské"rady a zadřel motor!

hodnocení

1x

Dal bych rozhodně jiný olej. 5W30 je řídký a patnáct let starý motor bude mít cosi natočeno a tedy i trochu větší vůle. Vůbec nic bys nezkazil olejem 10W40.

punker*
hodnocení

Přesně to sem si říkal taky, ale když už mám nové, tak tam dám aditiva "na zahuštění" :D snad to pomůže
cicko*

Nejlépe zahustit hladkou moukou nebo sáčkem kvalitní mleté kávy!

doplněno 08.05.15 16:30:

Já naprosto! jedna "povedená" rada se mezi těmi ostatními určitě ztratí. Jde o to, zda si chcete jen tak pokecat na dané téma nebo zda očekáváte kvalifikovanou radu a zda jste vůbec schopen rozeznat co má hlavu i patu.

punker*
hodnocení

A jinak seš v pohodě? :D

sds
hodnocení

0x

Třeba pomůže připojit místo čidla tlaku oleje manometr a změřit tlak oleje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]