Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
tak jsem dneska přemýšlela o svém řidičáku, který jsem perfektně zvládla v květnu 1973. Jenže roky utíkají a musím uvažovat, jak dál.
Zajímalo by mě, kdy se chodí na prohlídky kvůli ŘP. V šedesáti? A dál jak často? Zřejmě k obvodnímu a je to zpoplatněno.
Ale, pokud se musí v 60 letech, vadí, že mi bylo už před 3 měsíci? Nebo mohu kdykoliv během roku? Třeba měsíc před 61?
A další: pokud při silniční kontrole uvidí policista mou zchátralou tělesnou schránku a osvědčení nebudu mít, co mi za to hrozí? Pokuta?
Díky všem, kdo s tím mají zkušenosti a podělí se o ně. Zdraví Jaga.
dle tohoto vadí autoklub.cz/... "nejdříve 6 měsíců před dovršením, nejpozději v den dovršení"
dále se tam píše
Pokud řidič senior
nemá prohlídku
, hrozí mu pokuta 5 až 10 tisíc Kč ve správním řízení (blokově to
řešit nejde) a zákaz činnosti na 6 měsíců až 1 rok; body se za tento přestupek nezaznamenávají.
Podle § 89 zákona o silničním provozu
navíc platí, že p
ovinná osoba, která nemá platný posudek o
zdravotní způsobilosti, je zdravotně nezpůsobilá k řízení motorových vozidel
, což je důvodem
k
odnětí řidičského oprávnění
.
Pokud pouze
nemá doklad u sebe
(ale prohlídku má), může dostat blokovou
pokutu do 2 tisíc Kč,
ve správním řízení 1.500 až 2.500 Kč; body se za tento přestupek nezaznamenávají.
Když řidič senior nemá prohlídku (nejde o případ, kdy doklad nemá u sebe) a způsobí při řízení
vozidla někomu škodu, uhradí sice pojišťovna z
titulu z
ákonného pojištění řidiče způsobenou škodu,
současně však uplatní vůči řidiči tzv. právo regresu, tj. žádá na něm uhrazení částky, kterou za
viníka nehody poškozenému vyplatila
doplněno 05.05.15 17:18:omlouvám se, špatně se mi to skopírovalo, samozřejmě jak bylo správně napsáno první je v 65ti, ale zbytek platí stále
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.