Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlídka na ŘP po šedesátce

Od: babajaga® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

tak jsem dneska přemýšlela o svém řidičáku, který jsem perfektně zvládla v květnu 1973. Jenže roky utíkají a musím uvažovat, jak dál.

Zajímalo by mě, kdy se chodí na prohlídky kvůli ŘP. V šedesáti? A dál jak často? Zřejmě k obvodnímu a je to zpoplatněno.

Ale, pokud se musí v 60 letech, vadí, že mi bylo už před 3 měsíci? Nebo mohu kdykoliv během roku? Třeba měsíc před 61?

A další: pokud při silniční kontrole uvidí policista mou zchátralou tělesnou schránku a osvědčení nebudu mít, co mi za to hrozí? Pokuta?

Díky všem, kdo s tím mají zkušenosti a podělí se o ně. Zdraví Jaga.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

babojago,máte ještě 5 let čas:)

doplněno 05.05.15 17:12:

autoweb.cz/...

doplněno 05.05.15 17:14:

To jsem ráda,manžel si v ho v šedesáti vyřídil a do 2měsíců vyšel nový zákon:)

hodnocení

Jelito :-D tak, potěšila jste mě!

doplněno 05.05.15 17:28:

Díky vám oběma, to jsem zase přemýšlela s předstihem. Ale lepší dopředu, než pozdě!

repkin*
hodnocení

4x

dle tohoto vadí autoklub.cz/... "nejdříve 6 měsíců před dovršením, nejpozději v den dovršení"

dále se tam píše

Pokud řidič senior

nemá prohlídku

, hrozí mu pokuta 5 až 10 tisíc Kč ve správním řízení (blokově to

řešit nejde) a zákaz činnosti na 6 měsíců až 1 rok; body se za tento přestupek nezaznamenávají.

Podle § 89 zákona o silničním provozu

navíc platí, že p

ovinná osoba, která nemá platný posudek o

zdravotní způsobilosti, je zdravotně nezpůsobilá k řízení motorových vozidel

, což je důvodem

k

odnětí řidičského oprávnění

.

Pokud pouze

nemá doklad u sebe

(ale prohlídku má), může dostat blokovou

pokutu do 2 tisíc Kč,

ve správním řízení 1.500 až 2.500 Kč; body se za tento přestupek nezaznamenávají.

Když řidič senior nemá prohlídku (nejde o případ, kdy doklad nemá u sebe) a způsobí při řízení

vozidla někomu škodu, uhradí sice pojišťovna z

titulu z

ákonného pojištění řidiče způsobenou škodu,

současně však uplatní vůči řidiči tzv. právo regresu, tj. žádá na něm uhrazení částky, kterou za

viníka nehody poškozenému vyplatila

doplněno 05.05.15 17:18:

omlouvám se, špatně se mi to skopírovalo, samozřejmě jak bylo správně napsáno první je v 65ti, ale zbytek platí stále

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Potvrzení o prohlídce mám již 4 roky a ještě se mi nestalo,že by ho některý pomahač po mně chtěl.Možná je to tím,že většina z nich propadla z počtů a nedovedou si spočítat věk řidiče z údajů v ŘP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]