Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení CL zásuvky v kufru

Od: mann odpovědí: 11 změna:

Chtěl jsem se zeptat, chci v kufru udělat CL zásuvku na lednici, zasuvku jsem koupil, raději to potahnu přes pojistku (nevím jestli nožovou nebo "skleněnku" a kolika W?). Můj dotaz zní, mám vzadu antenu, která je motorová (el. výsuvná), je k ní přivedeno napájení (červený kablík), můžu na ten kabel připojit i zásuvku? Díky za přínosné rady

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

0x

Lednice mají odběr cca 10A. Doporučoval bych samostatný kabel od baterky a pojistku stejného typu, jako používáte v autě.

mann
hodnocení

Děkuji za odpověď, ten červený kabel nevím jestli vede od baterky, nebo je nekde jeste napojeny, musel bych rozebrat pulku vnitrku :)

yrena

Tak záleží na příkonu toho motoru k anténě. Podívejte se do pojistkové skříně, jakou hodnotu má pojistka, kterou je jištěn okruh, v němž je připojen pohon antény. Pokud to má více něž 10A, vodič klidně použít můžete. Případně můžete vyměnit pojistku tohoto okruhu za silnější, ale tam je riziko, že vodič se bude zahřívat - kolik má mm2?

mann
hodnocení

Vodič ma 2mm, na antenu pojistka není :/

hodnocení

0x

je více výrobců autoanten motorových, zapojení jsou podobná... Ovšem, jedná se o napětí stejnosměrné, teda na vy/zasouvání antény je potřebné přivádět na elektromotor jednou polaritu + a -, a podruhé polaritu - a +, teda otočenou. U některých typů to dělá elektronika automaticky při zapnutí/vypnutí rádia. U antén je více vodičů, většinou černá jako kostra, a na ovládání bývá červená a zelená, obě s pojistkami... Neudal jste typ motor-antény...

Většinou jsou vodiče dimenzované na předpokládaný odběr příslušného spotřebiče. (šetří se všude!)

Já bych doporučoval natáhnout nový dvoužilový kabel s průřezem aspoň 2,5 mm2 v mědi, a se samostatnou pojistkou. Dělají se pojistková pouzdra na kabel, vlastně na jednotlivý vodič, na trubičkové pojistky. Montáž pojistky co nejblíže k autoakumulátoru... Nikdy nevíte, co v budoucnosti na tu CL zásuvku ještě přibude, ať už vědomě, nebo nechtíc. A proudy při malém napětí 12 V jsou dost vysoké, dráty se hřejí... když jsou tenké... když se přehřejí, škoda myslet...

mann
hodnocení

Zapojení nebudu davat primo na antenu, je vyvedený zvlášt kabelovy svazek na antenu (modry, červený, černý), antenu mam napojenou na červený ( ), modrý (napojený do rádia jako pulsní napěti (impuls zasouvaní, vysouvaní)) a černý zem. Na modrý mám jeste napojen antenní zesilovač.

Mi šlo o to, jestli je možnost jeste před antenu zapojit CL zasuvku (bude se pouzivat výhradne na lednici, na ostatní mam CL v přístrojovce), samozřejmě na pojistku (objednal jsem vidlic. 10A).

Pokud by to bylo bejak komplikované, vyřešil bych to CL rozbočovačem ;)

většina těch autochladniček mívá příkon okolo 35 až 50 W, teda proud od 3 do 4 A. A protože autoanténa běží nahoru či dolu jen pár sekund, zatížení přívodu společně anténou a lednicí nebude těch pár sekund hraniční... Ten malý proud chladničky vodičům vadit nebude, a případný zkratový proud omezí pojistka. Takže není mnoho argumentů proti Vašemu řešení...

hodnocení

0x

na kablík z antény v žádným případě ! lednice má velký proudový odběr a tenhle kablík je většinou napájen z autorádia jehož výstup je pár miliampér takže by sis mohl taky zničit autorádio

nebud línej a natáhni si si zásuvku bud paralelně od stávající zásuvky a nebo ještě líp vem to z přívodu do pojistkové skříně-vetšinou silný červený drát pod stálím napětím -a dej si tam 20A pojistku abys to měl jištěný

mann

Paralelně by to šlo, zasuvku jsem koupil už z trubičkovou pojistkou 10A. Defakto stačí natáhnout jen červený kablík, černy je zem a ten mužu napojit libovolne, treba i na ukostreni antény pokud se nemýlím.

Když už budete tahat jeden vodič, natáhněte hned dva. Nebo tři. Je to jedna práce a budete mít rezervu pro strýčka Příhodu. Nikdy nevíte, co bude třeba nahradit nebo jaký další doplněk bude potřebovat vlastní přívod.

mann
hodnocení

0x

Ještě dotaz, mužu zapojit zásuvku na kabel vnitřního osvětlení kufru?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]