Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla bych prosím poradit ohledně odbočování - v autoškole jsem to ještě nepochopila a dělá mi to velké problémy. Když jedu v jízdním pruhu, jsem u semaforů a mám odbočovat vlevo a pak po odbočení mám 2 pruhy, tak učitel říkal, že někdy se můžu zařadit do jakého chci a někdy nesmím měnit pruh že v tom ve kterým jedu, tak v něm musím i odbočit. Že se to rozlišuje bud plným světlem na semaforu nebo šipkou, nebo kolik je odbočovacích pruhů a tomu nějak nerozumím... Kdy teda po odbočení se můžu zařadit kam chci a kdy při odbočování nesmím a musím se držet v tom jednom pruhu, jakto poznám?Děkuji za případné odpovědi... Nikola
Zdravím, to je jednoduché. Když máte k dispozici jeden odbočovací pruh a najíždíte do dvou pruhů, můžete si vybrat do kterého nejedete. Pokud máte k dispozici dva odbočovací pruhy musíte najet do toho ze kterého jste vyjela. (z levého do levého,z pravého do pravého). Ohledně těch semaforů - šipka známená můžete jet, nikomu nedáváte přednost, plné světlo znamená, že musite dát přednost protijedoucím vozidlům.
nika, nevím, zdali jsem Vás pochopil, ale odbočování v pruzích se neřídí semafory. Jedete stejně jako když nesvítí semafory.
Asi jsem nepochopil dotaz..Diego to popsal správně, pokud jste se ptala na toto.
doplněno 21.04.15 19:13:honzo, to snad nemyslíte vážně...tak mužu jet ale musim dat přednost.
Musíte to lépe rozepsat, jedu, ale musím dát přednost ...komu?
doplněno 21.04.15 21:08:Honzo, citace je správná.
"Doplňková zelená šipka
(umístěná vedle signálu s červeným světlem Stůj!) – svítí-li současně s červeným nebo žlutým světlem, umožňuje pokračovat v jízdě příslušným směrem. Řidič však musí dát přednost vozidlům ve volných směrech a nesmí omezit ani ohrozit přecházející chodce."
doplněno 21.04.15 21:07:Milane, pardon, nebyl jsem si tim jisty tak jsem to trochu blbě podal... raději jsem dohledal, jak to přesně je...
Když po odbočení za křižovatkou není informační cedule nebo nevisí nad jízdními pruhy dokonce kulaté příkazové značky, jakým směrem musí vozidlo v daném pruhu jet, tak se po odbočení řadíte do volného pruhu tak, abyste neohrozila vozidla v tom pruhu jedoucí.
Například odbočujete vlevo a po odbočení jsou dva pruhy. Můžete jet současně s vozidly protijedoucími, která se řadí do pravého pruhu a Vy se zařadíte do pruhu levého. Kdyby se však protijedoucí vozidlo řadilo po odbočení vpravo de levého pruhu, tak mu musíte dát přednost a zařadit se až za něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.