Nejste přihlášen/a.
Při nízkých otáčkách motoru se rozváděcí lopatky přivřou. Při zmenšení průřez kanálú se zvýší rychlost proudění spalin a tím se zvyšují otáčky turba. A naopak, při vysokých otáčkách motoru vzniká dostatečné množství spalin o dostatečné rychlosti. Rozvodné lopatky se otevřou, zvětší se průřez kanálů a sníží se rychlost proudění spalin. Výkon turba je dán jeho otáčkami a úkol regulace je udržet jeho otáčky pokud možno při všech režimech motoru. Největší výkon turbo samozřejmě dosahuje když je dostatek spalin o dostatečné rychlosti a regulace vlastně musí otáčky (výkon) turba omezit, aby nedošlo k pčekročení povoleného plnícího tlaku.
doplněno 18.04.15 14:31:Představ si to, jako vodní mlýnek, na který budeš stříkat vodu z hadice. Pustíš kohoutkem málo vody, mlýnek se otáčí nějakou rychlostí.Když chceš, aby se roztočil rychleji, buď víc otevřeš kohoutek, poteče víc vody. Nebo prstem hadici přiškrtíš, a rychlost vytékající vody se zvýší a tím se zvýší otáčky mlýnku.
doplněno 18.04.15 15:03:Při vypnutém motoru by mělo být předpětí 1 - 2 mm. Jestli máš přístup k té diagnostice, nařid to podle logu na nejvyšší plnící tlak při volnoběhu.
Děkuji, tak teď přímo k mému problému. Vytáhl jsem turbo z autau, 1.9 TDi VW, VNT15 turbo, má problém s plnícím tlakem v nízkých otáčkách, začíná pořádně plnit až před hranicí 3000 ot/min, dle diagnostiky je vešekará elektronika v pořádku, baňka na turbu drží tlak, chodí hezky, turbo jsem rozdělal, vyčistil a potřebuji teďka nastavit akuátor - baňku. Dle toho, co jsem pročítal na všech možných fórech by právě zkrácení tyčky baňky mělo pomoci. Jenže si nejsem jist, zda-li v mém případě musím táhlo zkrátit a nebo prodloužit a jak nastavit dorazový červík.
Po nastartování zajede táhlo zcela do baňky, lopatky směřují k vrtulce vrtulce. Při zvyšování otáček dojde ke zvýšení výfukových plynů, tudíž se turbína začína otáčet rychleji, podtlaková regulce začíná klopit lopatky blíž ke stěně, mezi lopatkami se zmenšuje mezera a tím dochází i ke zvýšení plnícího tlaku.
Takže já musím táhlo zkrátit, aby mezi lopatkami vznikla menší mezera a tím tedy začalo turbo dříve přeplňovat a dorazový červík musím vyšroubovat blíže k ovládání regulace, aby turbo mělo snahu plnit i v nízkých otáčkách a nedošlo tak k úplnému otevření lopatek.
Chápu to tak nějak dobře? No na to, že jsem automechanik žádná sláva :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.