Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení povinného ručení

Od: rack* odpovědí: 6 změna:
Zdravím rádci,tak sem nechal ekozlikvidovat favorita,kterého sem měl v polopřevodu. Na pojišťovnu sem šel s papírem,že je zlikvidované,to jim nestačilo,muselo to by být v TP zapsané. Tak jsem tady na poradte vyhledal,že by stačilo říct že jsem auto prodal přítelkyni,a uzavřeli sme mezi sebou ústní KS. To jim také nestačilo,furt chtěla doložit buď KS nebo velky TP s přepisem. Tak budu muset asi sepsat písemnou KS s přítelkyní a tu tam donést. A ted ma otazka,nebude mít z toho přítelkyně nějaké oplétačky s ČKP? Když to auto bude až do 30.6. než ofic zanikne bez pojištění. A také sem někde četl že Čkp od 12.1.2015 nema pravo vybírat pokuty za neplacení pojištění,pouze za škody způsobené vozidlem bez pojistky,je to pravda?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych šel cestou nejmenšího odporu.

Začal bych přečtením posledního příspěvku zde: a postupoval stejně. Nebo pojištění zanikne ze zákona 1.7.2015, s tím dojít na pojištovnu a vrátí Vám přeplatek.

doplněno 15.04.15 17:08:

racku,

Na to že mám ústní KS paní stále argumentovala,že to musí něčím doložit,že se to odesílá na ČKP. Tak nevím jestli se mi s ní tam chce hádat...
Proč hádat, tak to doložte třeba tímto.

zde si otevřete stránku:

ckp.cz/...

Pak si vytisknete toto:

Povinnosti při zániku pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla zaniká:

oznámením změny vlastníka pojišťovně

Změna vlastníka vozidla

Motoristé se často mylně domnívají, že k zániku pojištění odpovědnosti dochází změnou vlastníka při prodeji vozidla. Podle platné právní úpravy však k němu dochází až v okamžiku, kdy pojistník,jeho dědic,právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka tuto skutečnost oznámí své pojišťovně. Je tedy důležité, aby prodávající změnu vlastnictví vozidla ohlásil nejen příslušnému orgánu registrace vozidla, v jehož registru silničních vozidel je prodávané vozidlo registrováno, ale zároveň také své pojišťovně.

Nakonec paní sdělíte, že postupujete přesně dle zákona, pokynů čkp. Když jí sdělíte, že buď ukončí pojistnou smlouvu z důvodu oznámení zněny vlastníka, nebo ať zavolá vedoucího, který přinese předpis, kde je uvedeno něco jiného.

Popřípadě ať udělají záznam, že odmítají zrušit pojištění.

Když nezaplatíte, pojištění sice ukončí, ale budou po Vás požadovat právně částku od skončení zaplaceného pojištění, do doby ukončení pro neplacení..

Pane Milane, napadla mne taková věc k tomu zákonnému důvodu... - smlouva o pojištění je smlouvou dvou stran. A mimo zákon se dále smlouva může doplnit o podmínky akceptované oběma stranami. Já měl jednou ten samý problém s tím, že daná společnost ukazovala právě smluvně danou podmínku - v případě změny majitele je nutné doložit písemnou kupní smlouvu .

Tenkrát jsem to řešil tuším dohodou - vozidlo bylo pojištěno jinou spölečností a byla by duplicita v povinném ručení. Duplicita pojištění není důvodem k ukončení jedné pojistky, takže dohoda "ze známosti"...

doplněno 16.04.15 13:35:

Vím, mimo téma. Omlouvám se i tazateli... Ale částečně...

Jestli je nadřazen zákon nebo smluvní dodatky - asi bych to nechal soudu... Jsou prostě smluvně dané podmínky, které přes platnost zákona v případě akceptace (nikoli v nouzi a pod nátlakem) obou stran jsou prvořadé - doplňují zákon, neruší zákonné normy, ale upřesňují. Vše na základě právě vámi uvedených možností pojistníka dle § a zákona. Protože to někdo chtěl zneužít, uvedli si do podmínek smlouvy, že v případě...

Český človíček se dokáže prokousat a obejít snad vše - takže asi je to zbytečné řešit :)

jmlc, jdeme mimo debatu, ale domnívám se, že by takto nemohla být dohoda (smlouva) uzavřena, páč odporuje našim zákonům.

Přesně ji občanskému, a to konkrétně sjednání obchodu, prodeje, či jak to nazveme. Páč zákon umožňuje uzavřít kupní smlouvu ústně, ale Vámi navrhovaní smlouva to zakazuje. Takže co je nadřazeno, zákon nebo smlouva?

rack*
hodnocení

No mě to pojištění právě končí příští týden,tak se mi nechce platit další,když auto už neexistuje. Na to že mám ústní KS paní stále argumentovala,že to musí něčím doložit,že se to odesílá na ČKP. Tak nevím jestli se mi s ní tam chce hádat...

ono existuje i ukončení z důvodu neplacení pojistného ... můžete po výpovědi z jejich strany jen uhradit dané období - tj. viz. první info...

Na druhou stranu se to dá obejít - přepracováním pojištění. K tomu nepotřebujete vlastně nic. Požádáte pojišťovnu o přepojištění - vč. čelního skla. stará smlouva se ukončí k datu nové - přepracováním. Pak odstoupíte od smlouvy (nové) ve lhůtě 2 měsíců od sjednání.

Jestli máte dostatek peněz klidně se nehádejte či nedohadujte a plaťte,takové vozy (po ekolikvidaci s protokolem o tomto) má pojištovna nejraději-plynou peníze bez jakéhokoliv rizika že dané auto způsobí škodní událost a navíc těží z neznalosti lidí!

Prostě argumentujte s tím že dle OZ jste uzavřel ÚSTNÍ smlouvu o prodeji a že pokud ona toto neakceptuje,tak ať Vám zavolá nadřízeného,že mu doložíte její nekompetentnost díky neznalosti!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]