Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hasící přístroj do auta i na zahradu

Od: raflase odpovědí: 4 změna:

Kde si mám prosím koupit hasící přístroj do auta a zárověnˇbych ho použila v případě nutnosti kdyby se mi vymkl z rukou ohýnek na zahradě.Máme zahrady vedle sebe a ještě 2 řady naproti a mojí neteři se začal ohýnek plazit směrem k našemu pozemku,kdyby nezasáhl její přítel - hasič z povolání s hasičákem nevím...

Zahrady jsou v svahu a na dosti větrném místě.

Koukla jsem se do vyhledávače a co je vhodné do auta není vhodné na hobliny = klestí v mojem případě.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

2x

Rozhodně nedoporučuji mít jeden hasicí přístroj na všechno. Do auta stačí malý hasičák, kterým ale ohýnek na zahradě uhasit nemusíte. Je rozhodně lepší koupit si hasičák do auta kdekoliv je zrovna v akci, a dále na zahradu (do dílny, garáže, chatky) pořídit něco mnohem většího. Na zahradu stačí vodní.

o3ecim9gu
hodnocení

2x

V autě mám hasicí spray 500ml, který mám hned po ruce. Zde totiž hraje největší roli především rychlost uhašení. A dá se s tím uhasit docela hodně.

Doma mám 6kg práškový. Není čas přemýšlet co budu hasit. Proto tento univerzální.

scv®
hodnocení

2x

Kde koupit - hasicí spreje a malé hasičáky (1-2 kg) na internetu, v hobbymarketech, v autodoplňcích. Větší hasicí přístroje různých typů spíše ve specializovaných obchodech, eshopech a servisech hasicích přístrojů.

Co použít na zahradě - ideální je mít k dispozici buď přívod vody zahradní hadicí nebo nějakou menší nádrž či starou vanu na dešťovou vodu a k tomu kyblík. Bylo by to možná účinnější než hasičák - záleží na velikosti a povaze zahrady. Pokud není voda k dispozici, můžete volit mezi vodním a práškovým hasicím přístrojem.

Vodní vs. práškový - vodní hasicí přístroj je vhodný na hašení dřeva, uhlí, sena, papíru, textilu. Vyrábí se přístroje mrazuvzdorné do -20°C, ale i přístroje pouze do 0°C. Za "standardní" velikost se považuje přístroj s náplní o objemu 9 l, zřídka se objevují také 6 l. 9 l vodní HP je větší, těžší a dražší, než práškový 6 kg. Doba činnosti bývá kolem 30 s, takže na uhašení začínajícího požáru suché trávy by mohl být ideální - pokud nebude vítr rychlejší než Vy. Práškový hasicí přístroj je co se použití týče celkem univerzální - pevné látky (dřevo, guma, plasty, ..), hořlavé kapaliny, elektrická zařízení. Standardní velikost je s náplní 6 kg hasicího prášku, do osobních aut by mohl být dostačující 2 kg - i ten bývá problém v autě umístit. Doba činnosti 6 kg práškového bývá kolem 15 s (u 2 kg to bývá 6-8 s), což je sice méně než u vodního, ale je to vyváženo univerzálností a vyšší účinností hasiva. Pokud bychom brali v úvahu něco jiného, než zrovna suchou trávu, může být 6 kg práškový HP 2x-3x účinnější než 9 l vodní.

Sprej vs. hasičák - v poslední době jsou mezi lidmi oblíbené jednorázové hasicí spreje. Jsou levnější a menší než hasičáky a najdete je ve spoustě obchodů. Hasičák má oproti spreji delší životnost, vyšší účinnost a po použití se dá znovu naplnit.

Osobně bych Vám doporučil do auta 2 kg práškový hasicí přístroj, který si případně můžete vzít i na zahradu. Jen je třeba počítat s celkem krátkou dobou činnosti a s tím, že nemusí na rychle se rozšiřující požár stačit. Pokud máte v autě dost místa a nevadí Vám investovat více, 4 kg nebo 6 kg práškový HP bude podle mne lepší než vodní HP nebo sprej(e). Případně se dá kombinovat - malý HP nebo sprej do auta, větší HP domů/na zahradu.

dam®

Sprej pyrocool dokáže uhasit rozhořenou zadní pneu z traktoru - do auta a domů ideální, má obrovskou chladící schopnost a je universální. Ano prášek dokáže hasit A,B,C třídy (sálavé, kapalné, plynné, elektrika), ale taky se mu říká "hasičova pomsta", proč? V podstatě neukliditelný bordel, jasně - co je to proti následným škodám. Sněhový hasičák je hlavně pro B,C třídy a na doma by měl bohatě stačit, nutno dodat že RHP je prvo zásahová pomůcka jenž nemusí stačit na likvidaci a rozhodně raději stěhovat a malovat než vyhořet. Za mne sprej i dva...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]