Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistka a depozit

Od: patrik199 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit. Před 14 dny, jsem prodal auto. Prodal jsem ho tak, že jsem novému majitely nechal jak velký techničák tak malý, a k tomu mu dal plnou moc. auto jsem mu prodal jako by nepojízdný, protože tam vytékal olej s motoru, tak jsme se dohodly že auto odhlásí až auto bude spravený. dnes jsem mu volal, jak to vypadá řekl mi že pořád opravuje. ale hlavně bych se chtěl zeptat ohledně pojistky, protože jsem dnes volal na pojistku a řekli mi že po mě budou chtít plnou moc kopii a smlouvu. to jim zašlu, ale chci se zeptat jestli já nebudu mít problémy s autem že nebude pojištené? protože je napsané na mě. nový majitel mi řekl, že auto dal do depozite ale že je napsané pořád na mě je to možné?. mohl bys te mi někdo poradit?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Patriku, kde je úplná pravda?

Ano, je to možné, že Vaším jménem dal vozidlo do dočasného vyřazení. Pokud jste vozidlo prodal, musíte zařídit převod. Pokud je kupec seriozní, tak od něj vezměte techničák a zkontrolujte, zdali je v depozitu. Pak zrušíte pojistku.

doplněno 07.04.15 19:00:

Patriku bude to složitější, z depozita to musíte vyzvednout vy, s pojištěním, platnou technickou atd.

Taky můžete udělat technickou na jeho jméno a při vyzvednutí udělat změnu vlastníka..

doplněno 07.04.15 19:03:

Ano, musíte zařídit převod vy, páč sankce půjdou za Vámi.

doplněno 07.04.15 20:55:

Ronyx Vám dlouze popsal postup, ale já se zeptám, kolik a jaké plné moci jste mu dal?
První na vložení vozidla do depozitu? Druhou na převod vlastnických práv?

Ok, ale co uděláte, až zjistíte, že to vozidlo nezměnil na sebe? Jak pak budete běhat po úřadech a hledat řešení. Od nového roku již bylo tolik podvodů, že prodejce neměl auto, ale stále bylo na něj napsané a kupec nechtěl jít na registr..

Nechci strašit, ale co uděláte, až on neudělá nic?

patrik199
hodnocení

Já sem sním domluvený že mi zítra zašle kopii té plné moci, a to by mělo stačit pro pojistku, teda jak mi bylo řečeno, jen mi nejde do hlavy to, že když já zruším tu pojistku, a ten nový majitel si jí neuděla, tak kdo stoho může mít problém?. ještě bych se chtěl zeptat, když on dá auto do depozite, tak už pojistku mít nemusí že? a když by chtěl auto pak dát s depozite pryč, tak musí mít pojistku? jinak by mu to nezrušili to depozite že?

patrik199
hodnocení

Ještě bych se chtěl zeptat, jak musím zařidit převod? Já ho donutit nemohu. Do smlouvy jsme daly, že až opravý vadu, tak auto přepíše. takže kdyby on dal auto do depozite a už ho nepřihlásil co by se stalo?

patrik199
hodnocení

Jak se napsal že z depozita to musím vyzvednout já, když jsem mu dal plnou moc, tak může i on ne? ale bude muset mít pojištění a technická tam byla do roku 2016, teď nevím, když dá auto do depozite, tak jestli to stk zůstaavá platná? jinak bych se chtěl zeptat jaké miohou nastat sankce?

ronyx*

Děláte v tom chaos a zmatek.
Auto je v depozitu - celkem jedno kdo je vlastníkem. Auto v depozitu lze prodat - převést na nového majitele. Ekodaň se v tom případě bude platit také. Z depozitu může majitel auto vyzvednout kdykoli - podmínkou je platná TK + platné pojištění. Takže pokud auto má platnou TK třeba do 20/07/2016, tak do tohoto data můžete vyzvednotu auto s tím, že jen musíte od toho data mít uzavřenou pojistku (PR). Pokud to datum prošvihnete, musíte s autem nejdřív na TK, uzavřít pojistku a pak tepreve vyzvednout auto.
Pokud auto prodáváte (převádíte), musíte na evidenční prohlídku - POZOR, to platí i když je auto v depozitu. takže i rezebrané nepojízdné auto musíte na provedení evidenční prohlídky nějak dopravit - třeba v dílech na vleku. Přítomny musí být součásti , na nichž je WIN (motor, karoserie,...) - to, co je zapsané v v technickém průkazu. - to že kontrolované auto třeba nebrzdí, teče z něj olej, nemá dveře a pod nikoho nezajímá.
Důležitá věc - u auta uloženého v depozitu musí vlastník do 31.12.2015 ohlásit na registru vozidel, kde je auto zaparkované - podáte žádost o zápis změny a na registru to zapíší do technického průkazu (poplatek za zápis je 50,-Kč). Pokud tohle neuděláte, po 1.1.2016 vám vozidlo trvale (!) vyřadí z evidence (tzn. že už to auto nikdy do evidence znova nedostanete). Navíc za nedodržení tohoto nařízení je pokuta 50.000,-Kč.
Poznámka na závěr. U ohlášky, kde je auto (uložené v depozitu) zaparkované prostě uvedete adresu. Podle zákona dočasně vyřazené vozidlo musí být uložené na soukromém pozemku, ne na veřejné komunikaci. Nelze doporučit si adresu uložení dočasně vyřezeného vozidla vymyslet - úředníci mají ze zákona právo si uložené vozidlo jít fyzicky zkontrolovat na udanou adresu. Ale zajímavý postřeh z praxe - nikoho nezajímá, jestli pozemek, kde je auto uložené, je váš nebo někoho jiného. A kupodivu nikoho ani nezajímá, jestli třeba na ten pozemek máte nějakou nájemní smlouvu nebo třeba jen obyčejný souhlas majtele pozemku. Absolvoval jsem tohle před měsícem - auto "dočasně vyřazené" (čili v depozitu) mám odstavené na pronajatém pozemku. Takže jsem vypsal žádanku o změnu v TP, napsal tam adresu uložní vozidla, vybavil se nájemní smlouvou, výpisem z katastru (abych doložil, že skutečně mám nájemní smlouvu s majitelem pozemku) a ještě sem si pro sichr vzal i písemný souhlas majitele s uložením vozidla na jeho pozemku. Nikdo nic vidět nechtěl - opsali adresu ze žádanky do TP, zaplatil jsem 50,-Kč a odchod.

mzxy*

niovelizovaný zákon z dílny pana Stanjury odporuje tomu, co neustále hlásá předseda této modré strany...že stát nepříměřeně zasahuje do života občanů a neustále se je snaží nějak regulovat...v tomto případě zbytečně tahat na úřady...

Oznamovací povinnost se měla vztahovat jen na vozidla která jsou v depozitu déle než 18 měsíců a měla platit jen do konce roku 2015...Lidé budou stejně dál rozebírat auta "vyřazená z provozu" a ve skladech úřadů se budou dál hromadit uložené značky...

ronyx*

Máte pravdu v tom, že ta oznamovací povinnost pro auta v depozitu se vztahuje na auta uložená už déle než 18 měsícú a že tato povinnost je do konce roku 2015 - pak při nepslnění následuje pokuta 50.000,-Kč. Na tohle zapomněl a po pravdě ani to moc nestudoval, protože pro mne to bylo jasné - udělat to musím, protože jedno z aut mám v depozitu už 6let a asi ho letos ještě vytáhnout nestihnu, takže tam bude i v roce 2016.
Dík za doplnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]