Nejste přihlášen/a.
Zdravím
u nového auta je hever a klíč na kola v základu nebo ne?
Pokud ne, jaký hever koupit? Postačí panenkový kolem 500 Kč?
Klíč na kola i hever je součástí povinné výbavy, tudíž tam být musí (až na vyjímky). I když, kdysi se prodávaly Favority bez rezervy a lékárničky Použitelnost dodaných komponent je ovšem diskutabilní. V zimě jsem za tmy, v nerovném terénu měnil kolo na Fabii II na origo heveru a byl to adrenalin. Měl jsem pocit, že auto sletí jen to foukne...Z důvodu malého rozměru a nepřítomnosti oleje bych možná volil hever nůžkový, byť co do stability a spolehlivosti nad panenku není (jste si jistý, že ji dostanete pod auto, až budete stát na ráfku?)
Zdravím, co takový ten vak na výfuk? nezkoušel to někdo? Důležité je, aby jste vůbec povolil kolo, což je mnohdy problém.
Povolit kolo je problém u toho kdo si to nechá dotáhnout v servisu nebo u jopudů co ještě při utahování šroubů-matic dupo či skáčou po klíči.Když se dotáhne normálně rukou,de i normálně povolit!
Do auta tento (mnoho má takový v povinné výbavě z výroby) obr.1, nebo jeho obdobu jako obr 2,
Osobně poři poráci používám pojízdný hydraulický ,viz obr 3.V autě vozím viz 1 . Klasická panenka udělá taky práci ale je nutno změřit zda se vejde pod auto!
Vím že je to mimo téma, ale pokud mi někdo přezouvá pneumatiky a vím že je přetahuje nebo jakkoliv jinak prasí, tak se tam neukážu - je to hovádko a majiteli auta to je asi jedno, nejenom že mi prasí disk a natahuje štefty či kur... matice, nebál bych se říct, že mi usiluje o zdraví - ten kdo nedotahuje kola normálně a pak je neprocvakne momenťákem je hajzl a ne mechanik...nic divného v dnešní době kdy dělá kdekdo kdeco.
Vybavené ho můžete mít čímkoliv, podstatné je, jestli to schválil výrobce.
doplněno 05.04.15 17:48:Za sebe mám originál škodovácký, dá se sehnat bazarově za 200-500,-Kč, panenka si myslím není moc vhodná, alespoň mne by nevyhovovala. V "nově" koupeném autě být nemusí, u fung nových je za příplatek i vzduch uvnitř auta a u ojetých je to o tom, co si vzal majitel nebo autobazar, popř. zda to někdo vůbec při/po prodeji kontroloval.
Jaký hever - toť otázka. Záleží, co o autě víte - pokud víte, kde jsou opěrné body pro zvedák, poslouží jakýkoli hever - nůžkový i panenka. Pokud jste pouze "momentální řidič"a o auech nic nevíte, je jakýkoli hever v autě pro vás pouze zbytečná zátěž a dekorace.
Rozhodující je minimální výška auta, když stojí na ráfku. Podle toho vybírejte hever, abyste ho pod auto vůbec dostal. Pak už je to jedno - pro nouzové zvednutí poslouží cokoli. Základ je před zvedáním auto pořádně zajisti proti popojetí (něco pod kola - cihly, kameny, klíny), zatáhnout ruční brzdu, zařadit rychlost - pak vám z heveru nemůže spadnout vůbec nic. Veškeré silové věci dělat, dokud je auto na zemi (povolování a dotahování kol).
Něco z praxe.
Klíč na kola - za léta zkušeností nejvíc osvědčil tento teleskopický klíč - na povolování ho vysunu (větší síla), při dotahování ho zasunu (menší síla). Ale pozor - pokud si necháte dotahovat kola v pneuservisu, může se vám stát, že ani s tím to klíčem kolo nepovolíte(!) protože servisy kola pro jistotu raději přetahují. Kdysi totiž platilo, že nově namontované kolo se musí po ujetí cca 100km přetáhnout. Dnes to nikdo z řidičů nedělá a pneuservisy se tak jistí proti upadnutí kola. Já osobně to po jedné zkušenosti, kdy jsem kolo normálně nemohl povolit (pomohla až 2m lešeňová trubka a gola sada) to dělám tak, že když už musím do servisu nechat měnit kola, tak je to nechám utáhnout jen "na sladko"(aby kolo jen taktak drželo), a po vyjetí ze servisu si kolo dotáhnu pode svého citu.
K heverům - mám jak několik nůžkových, tak několik různých panenek. Zásadně ale s sebou autě vozím 2 prkýnka (kousek fošny cca 20x20cm silné cca 3cm a špalíček 20x5x2cm). Ty mi slouží k ustavení heveru jak na terén (to ten větší - hever tak získá větší stabilitu i třeba na trávě - váha se rozloží na větší plochu), tak proti sesmeknutí auta z heveru (ten menší - dávám ho mezi hever a auto - zamezí odření barvy na autě a zároveň styku kov na kov, což po sobě normálně klouže - dřevo má větší smykové tření).
Pamatuju na zákazníka, který se chlubil hydraulickým heverem který právě zakoupil, než mu došel humor ve chvíli kdy při výměně kola zjistil, že má zdvih jen 12 cm...
To se týká i některých nůžkových zvedáků, některá auta mají prostě prahy výš nad silnicí a smůla
Zkrátka, není nad originální zvedák
Ahoj. Já mám ve starém autě to 2Tunové hydraulické vozítko a křížák. Jako drobný doplněk, mi na dně kufru leží asimetrická (metrová) trubka lešeňovka. Zatím jsem ji použil už několikrát pro pomoc druhým motoristům. V novějším Nisanu, byl hever z originální výbavy. Vlastně, jsem ho nikdy neviděl. Nebyl potřeba. Hever stavím pod ramena a tak zvedá dostatečně vysoko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.