Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zimní vs. letní pneu v tomto aprilovem pocasi

Od: jarda007 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.

Měl bych jeden dotázek:

Zimní pneumatiky jsou povinny do konce března, od dubna již mohou být letní.

A teď otázka:

1) když by mne zastavila ke kontrole hlídka PČR v tomto aprílovém počasí na zcela zasněžené komunikaci na letních pneu, tak mi již pokutu dát nemůže, že?

2) když by mne stejně tak zastavila ke kontrole hlídka PČR na úseku, kde je v zimním období značka povinné zimní výbavy, také na zcela zasněžené komunikaci, ale na letních pneu, tak jelikož je již duben, tak mi také pokutu dát nemůže?

3) když bych v tomto období ( sníh na silnici a duben ) způsobil autonehodu, pojišťovna by již nemohla krátit plnění s odůvodněním, že jsem neměl zimní pneu, když je již dle zákona mít nemusím?

Prosím, nemoralizovat, zimáky mám stále a ještě si je v tomto období chvíli nechám :)

Zajímá mne to čistě teoreticky.

Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marmar*
hodnocení

0x
Zajímavá otázka. V podstatě můžeš v zimě jezdit na letních, když není sníh, ale nesmíš jet na cestu, kde je povinná zimní výbava. Žiješ v Česku a tady je normální, že je v zákoně mezera, se kterou se nepočítá. Přezuj na léto a buď v klidu. :D

asd1
hodnocení

0x

jj, přesně tak.

Ale kromě horských oblastí se sníh neudrží a i letní už jsou v pohodě = kdo jezdí např. po Praze od 9h ráno do večera tak zimní nepotřebuje. Já zimní nechám ještě ca 14 dní, jezdim i na kopce a bruslit na letních ve 4 ráno na ranní námraze se mi moc nechce.

suchy*
hodnocení

0x

Policie Vám sice nemůže dát pokutu,ale může si poklepat na čelo a předat Vám kontakt na nejbližší pohřební službu :).Pojišťovna si myslím bude zkoušet co se dá a bylo by třeba pečlivě prostudovat smlouvu,jestli tam je o něčem takovém zmínka.

kovpal71

Kdysi se jezdilo jenom na letnich a bylo min nehod, jak dneska uspěchane době , silnych aut a nervoznich šoferu.

asd1

To je nesmysl, hlavně oproti dnešku byla desetina aut a jezdilo se výrazně míň a pomaleji. Ty letní gumy taky vypadaly jinak a na sněhu byly lepší než současné letňáky...

martinhajek*

To je ale pitomý názor. Stejně pitomý, jako říct proč se používají pásy, když stará auta je neměla, ta hodně stará ani vepředu. Nebo proč musí děti sedět v dětské autosedačce, když to "taky nebejvalo". A nehod je víc, protože aut je víc.

Jezdit na letních na sněhu může jen blázen.

kovpal71

Pokud budeš jezdit jako blazen tak tě nezachrani ani zimní gumy, na cestách jich vidim denně.

mp*

Jak kdo, otec měl na Žigulíku zimní gumy už někdy v 85 roce a ještě jsme vozili v zimě v kufru bednu s pískem.

x1
hodnocení

0x
1) Pokud by došlo k nehodě, tak to IMHO policie bude posuzovat přísněji, než kdybys měl zimní pneumatiky. Tzn. pokud bude na vážkách mezi dvěma možnými kvalifikacemi, tak se přikloní k té závažnější. Pokud nedojde k nehodě, tak to patrně nebude problém.
2) IMHO ne.
3) Nesázel bych na to. Chtělo by to podrobně prostudovat smlouvu a pojistné podmínky, ale nedivil bych se, kdyby tam nějaká spoluúčast kvůli zjevnému nepřizpůsobení situaci byla.
asd1

ad 1) policie to bude hodnotit přísněji (resp. bude snaha hodit vinu na tebe) spíš když vylezeš v montérkách. Pokud vylezeš v obleku tak naopak bude snaha hodit vinu na toho druhého "z nižší kasty".

Ten zbytek je nesmysl - nepřizpůsobení jízdy podmínkám ano, ale jestli to 1.4. bylo na letních nebo zimních gumách je jedno. Spoluúčast za "nepřizpůsobení nehrozí". To by pojištění už ztratilo smysl a mohlo by se zrušit... Pak by mohla být i spoluúčast za přehlídnutí značky, za omdlení za volantem a vůbec za všechno (což by pojišťovny rády)

novada*
hodnocení

0x

Co je lepší..? Sjeté zimáky nebo uplně nové letní..?

newo
Mne neopomohly ani nové letni kola
A skončil jsem v příkopu s autem nic se nestalo. Pomohly mi řidiči. A žádná škoda na autě akorát se musím juknout na Geo. Jel sotva 15 a vjel sem do protisměru otočil a předek v příkopě
p.s sníh mne začkočil ve 3 vyjel a ve 4-5 to bylo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]