Nejste přihlášen/a.
Ahoj,chci se zeptat jako úplný laik,nechával jsem si měnit tlumiče na autě - přední i zadní,k tomu pružiny na předku,protože prý byla jedna prasklá,nějaké manžety a prachovky. Když jsem sednul do auta,tak mě hned zarazilo,že když jedu rovně,tak je volant na křivo,takže jsem se hned otočil a jel zpátky,tak mi pán ze servisu řekl,že s tím nic nedělali,ale udělal mi geometrii,za kterou jsem naštěstí nic neplatil,při ní mi srovnal volant,ještě nějakou věc,ale nešla udělat sbíhavost si myslím,byl to údaj u kterého byli stupně,mořil se tam s tím tak půl hodiny a potom řekl,že to nejde,víc že to neudělá,že je nadoraz. Dřív jsem na to nechával dělat geometrii jednou ale podle nějaké tyčky,tohle dělal laserem. Možná že je tam nějaká vůle,nebo co. Takže co teď?Mám to nechat být stím,že to tedy nejde?Za jízdy se volant opravdu minimálně stáčí do leva,ale to bylo už dřív. Jen mě ještě zarazilom,když stlačím zadní část auta,tak na pravé straně se ozve takový zvuk,jako když něco praská,nevím jak to popsat,to dělalo i před výměnou,ale mám za to že mnohem víc,to říkal,že to je něco jako plechovka na tlumiči. Zdá se mi,že se ještě něco jakoby ozívá za jízdy,slaboulinké bouchání,ale možná,že se mi to jen zdá,nebo jsem přehnaně puntičkářský..Dík..
Zajel bych na STK a tam to nechal pořádně prohlídnout. Podle popisu tam je hned několik problémů a servisu bych moc nevěřil, resp. bych zkontroloval jejich práci. Jaké auto, bylo bourané atd?
Auto je Seat Cordoba,mám ho asi 4 roky,bohužel nevím,jestli bylo bourané,nejsem první majitel..Samozřejmě,že je neznám,ale přišlo mi férové aspoň to,že mi udělal tu geometrii a nic za to nechtěl,nijak se nedohadoval,nebo tak něco..Servis to byl Auto Kelly..
Tak 1. předal vám auto se špatnou geometrií a 2. po upozornění že je špatně jí nedokázal seřídit. Jestli byla zadarmo je vedlejší, vzhledem k tomu že jí nedokázal seřídit tak zdarma beru jako slušnost a účtovat jí by bylo hodně nefér.
Nechte to skouknout jinde, tady na dálku to nepoznáme. Technik z STK má zkušenosti a ví kde hledat. V normální stanici se za pár peněz dá domluvit prohlídka.
Pravděpodobně nešlo otáčet tyčkou na řízení, kterou se seřizuje na každé straně sbíhavost.U staších aut to je pakárna.Né zřídka se to musí nahřát, aby sní šlo lehce otáčet a seřizovat...
Ale to by měl servis vědět. Vrátit auto s tím, že to nejde neberu.
Zajeď s tím na geometrii někam, kde dělají jen tu geometrii, budou mít víc zkušeností i zájmu problém vyřešit.
doplněno 31.03.15 07:52:Pokud to není normální, je to pružinama.
No zítra tam ještě zajedu,protože jsem si všimnul,že předek auta je výš,než zadek - přikládám foto. To je normální,nebo?Vepředu jsou nové pružiny,ale vzadu se neměnili,tak že by to bylo tím?Koukal jsem ještě na to vrzání a dělá to vzadu vpravo,nevím jestli třeba ten nový tlumič..a to se mi ještě zdá,že při stlačení to nějak zvlášť nepruží,nebo jak to správně říct..netlumí.. Ach jo,to je vždycky radost..potom mě mají v servisu za blázna..
To ti z toho udělali pažouta (pověstná zadní náprava). Můžou to být nový péra vepředu a starý unavený vzadu = aby to bylo OK tak vyměnit i zadní péra. Vrzat klidně může prasklý péro, ale pokud měnil tlumič tak by si měl všimnout, i když ulomený jen konec se dá přehlédnout pokud se na to nezaměří.
Ale předek mi přijde hodně vysoko - neni to benzín a např. péra pro naftový motor?
Jak už jsem psal - nech to prohlídnout nejlíp na STK, chce to zkušený oko který koukne a vidí. Kdoví kolik much tam je... Tam kde to dělali ti řeknou že to je OK, a do jinýho servisu je lepší jet když přesně víš závady (takhle si servis můžeš i otestovat).
No právě se mi to taky zdá,ani nevím,jak staré jsou ty pružiny v zadu..No jsem z toho celkově nějakej rozladěnej..Tady je link na ty pružiny,jestli se můžete podívat - autokelly.cz/...
Asi zkusím někam zajet,bohužel můžu nejdřív až ve čtvrtek. Dřív když jsem jel tak se zezadu vždycky byli slyšet rány,pomalu až do střechy,tak teď se mi to zdá lepší,ale pořád nijaký zázrak,čekal jsem že se to tím tlumičem spraví..A když jsem se ptal na to vrzání,tak to bohužel nebylo slyšet,jestli tím,byl déšt a bylo vlho a mokro,ale to řekl,že to dělají pakny nebo co,že jsou špatný..Jinak je to benzín 1,4.
autokelly.cz/... Vidím,že ten link nějak nefunguje,tak ho zkouším dát znovu,ale co pátrám,tak je určený pro to auto..Vůbec nevím,jak třeba řešit nějakou reklamaci,kdyby snad náhodu,to v servisu tam dají jiný provizorní díl? Znovu se platí práce a všechno?
Odkaz nefunguje, chce to číslo dílu nebo Print screen a vložit foto. Nejlíp ověřit podle VIN.
Reklamace - záleží co měli dělat a kdo objednal díl. Např. pokud jste pružiny sehnal sám a jsou na jinou verzi auta tak je to na vás včetně práce.
Tipuju ale že péra sedí a jen jsou ty vzadu unavené, a na autě jsou další závady - vůle v silentblocích, čepach atd. = neni co reklamovat ale další oprava a placení.
= Nechat prohlídnout, zjistit závady, a pak rozhodovat co opravit a co ne, příp. co reklamovat. Dělat generálku za desítky tisíc se těžko vyplatí, ledaže by kastle byla bez koroze...
P/L tlumič pérování STARLINE, kapalinový přední TL A31019, P/L tlumič pérování MONROE, plyno-kapalinový MO 23886, Pružina MONROE MO SP0154 - tohle by tam mělo být..Plus teď když na to koukám,tak nejenže je předek výš,ale i ta jedna strana vepředu se mi zdá že je výš..
Díly jsou správně.
Zajeď na to STK, chce to vidět naživo.
Tam kde to dělali nemá smysl jezdit - řeknou ti že to je OK.
PS díly Starline bych dával jen do auta na prodej na spytlíkování "aby to jelo"
Je samozřejmé, že demontáží tlumičů se přední geometrie rozhodí. Stačí se podívat do účtu za výměnu, jestli ji provedli a když ano, tak stačí reklamovat blbou práci. Standardně se nastaví volant na střed, zajistí speciálním držákem a pak se dělá geometrie. U novějších aut se snímá úhel natočení volantu pro ESP a jiné bezpečnostní prvky a tím by byl celý systém zmatený.
Tak jsem tam dnes byl,geometrii mi nedělali,to až když jsem tam přijel,že mám nakřivo volant,dnes jsem se tam vracel asi 3krát(geometrie v pořádku,ale volant asi špatně zajištěný,tak byl za jízdy křivě),geometrii udělali líp,srovnali kola,která byli úplně do V,tak to se srovnalo,všechny hodnoty byli v zelené,až na závlek,s tím se nedělalo nic,že prý to je spíš u novějších aut..to nevím jestli je dobře,měl jsem tam hodnoty asi kolem jednoho stupně v červené..Ale jízdní vlastnosti se mi zdají v pořádku..
doplněno 02.04.15 15:28:Možná teď když jsem jel,tak to stejně malilinko táhne doleva,ale to asi zase bude tím,že volant nebyl ve 100% rovině,ikdyž to dělal vodováhou,ale už nemám sílu tam znovu jít..
Na geometrii měří také odklon kola ( vzhledem k vodorovné základně ). Se záklonem neudělají nic. Když bude u předního náhonu sbíhavost perfektní, stačí zaměnit LZ kolo za PP kolo a směr natažení kordů může stahovat v přímé jízdě auto na stranu. To se stává celkem běžně. Než skončí nastavování geometrie, točí se volantem vlevo a vpravo na max. a pak opět střed. Tím se ukáže, jestli je vše OK nebo jestli náhodou není volný silentblok nebo některý kulový čep, podle typu nápravy. U moderních měřidel geometrie by neměl být žádný problém.
Tak se bohužel vracím k otázce,ikdyž ne přímo..Chystám se na tu STK,ale oni mi řekli že na tlumičích stejně nic nezkontrolují,tak se chci pozeptat,když sednu do auta a jedu,např. když stojí od předchozího dne,tak ze začátku při jízdě jdou slyšet takové duté rány..něco jako TU-TU...TU-TU...TU-TU :D Postupně jako auto jede to tak slyšet není,spíš někde když jedu pomalu,nebo na kostkách..Tak se chci zeptat,bylo mmi sděleno v okruhu přátel,že by to mohlo být,jak je tlumič nový a tvrdý - je to možné?Nebo s čím se aspoň na ně obrátit v tom servisu,co říct..Oni jinak na všechno řeknou,že je to OK..
Na STK zjistí, zda není volný některý kulový kloub. Mají vibrační třepačku, takže při třepání s koly zjistí vůli. Běžně se to to zdá trochu zjistit cukáním za kolo ale není to úplně 100 %. Tlumiče se testují na vibrační stolici, kde se měří útlum.
Není to právě ani pravidelně,někdy to jde slyšet,někdy ne..už se těším jak mu budu jako blázen ukazovat,že to bouchá a ono zrovna nebude.. Někdy se to ozve při zatáčení,někdy při couvání - spíš když přejedu nějakou nerovnost,tak potom..
Nový tlumič těžko, leda špatně namontovaný (vůle v uchycení tlumiče)...
Vůle v čepu, silentbloku. Na autě jich je spousta. Na STK si auto pohoupe a najde to hned. Co pořád máte s tím servisem, tam snad mají tu houpací lavici? Max. si to projede nebo prohlídne s pajcrem..
Na STK nepojedete udělat TK, ale domluvíte si individuální prohlídku "něco mi tluče, potřebuju zjistit co to je" Stojí to max. pár stovek a budete vědět přesně co tomu autu je. Dojížděním do servisu projezdíte víc...
No dnes jsem byl na STK a tam bohužel nic nenašli,na něčem - pravděpodobně na té lavici zkontroloval čepy,pohoupal jak říkáte,posvítil,kouknul na spodek,ale bohužel nic..Tak nevím co s tím teď..
Klidně může bouchat něco v kufru - hever pod rezervou atd ,klíč na kola. Nebo šusplech nad výfukem, samotný výfuk atd. Často se to blbě hledá.. Spolujezdec do kufru a poslouchat.
Pokud technik nic nenašel, tak jsou nápravy v pořádku, zásadní vada tam neni a je to nějaká ptákovina = můžete jezdit bez obav že se to někde rozsype.
Omlouvám se,za tu prodlevu než jsem reagoval - taky jsem si říkal,že to snad je aspoň bezpečné,když na STK nic nenašel,nicméně to jde opravdu slyšet hodně a vytáčí mě to,bohužel nejvíc to jde slyšet když auto nějakou dobu stojí a potom se jede,nebo,což jsem vypozoroval to jde slyšet když jedu s prudšího kopce a nepřidávám plyn,tak se to taky ozve..
Tak jsem dnes zajel do servisu,měli plno,takže jeden servisák se mnou aspoň jel a samozřejmě se to ani neozvalo - ještě když jsem odjížděl,tak jsem viděl jak kroutí hlavou,co jsem asi za pošuka.. :D A samozřejmě odpoledne jedu přes město,kde máme kostky a ozvalo se celkem dost..i přes nějaké výmoly za sebou,nedá se aspoň z toho něco vyvodit,že to dělá na menších nerovnostech?Do toho servisu stejně ještě musím,už přes měsíc řeším fakturu,tak to prý zvednou a podívají se na to,ale potom když jsem mu vlastně ukázal,že to (ne)bouchá to asi bude dost laksní přístup..
To auto vás má rádo Bych ho vzal k vrakovišti a pohrozil mu, že když bude zlobit tak tam skončí
Se servisákem se neozvalo - přisedne spolujezdec = změna zatížení, vůle se vymezí a netluče to. Bude to nějaká blbost, silentblok, čep, šusplech, výfuk, něco v kufru nebo kolem rezervy - klíč na kola, hever.. Hledá se to špatně a na dálku to najít nejde...
Kdysi jsem měl auto které v jedné táhlé pravé zatáčce do kopce (nikde jinde) dělalo hlasité HRRRRRRR jako když se strčí tyčka mezi zuby převodovky. Bylo to cítit i na volantu. Nenašel to nikdo a rozebíralo se úplně všechno. Dělalo to beze změny asi 100 tisíc km, tak jsem to koupil a tak i prodal.
Zesilte si rádio, nebo servisákovi rupnou nervy, zavyje "už je tu zas" a vezme vás montpákou
PS: Můžete to nahrát aby vám věřil že to opavdu tluče...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.