Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Stala se mi dopravní nehoda cca před dvěma měsíci. S viníkem jsme sepsali protokol , chybu uznal. Přijel likvidátor pojišťovny- kooperativa, a označil škodu jako totální. Slíbíl že do tří dnů bude výsledek. Pojišťovna zaslala jen prototokol od likvidátora,a od té doby se jen vymlouvá,že to šetří apod. Kolik času mají na šetření? a kam se obrátit s nespokojeností a postupem pojišťovny. Likvidátor mi také řekl že auto nesmím opravovat a jakkoli do něj zasahovat. že bude v aukci. Nicméně auto je rozbité 2 mesíce, já jezdím vlakem, platím povinné ručení a nic nevím. Jak z toho? Děkuji
doplněno 29.03.15 20:13:Kdybych alespon věděl zda můžu tedy auto opravovat.. člověk v tom je nevinně a ještě na to doplácí..
Dobrý den. Všechny jízdenky a účty za cestovné si schovávejte. Dle zákona by vám náleželo plnění za "půjčovné", ale v případě totální škody se půjčovné nevyplácí, protože si máte "vlastně ihned" raději koupit nový/ojetý vůz. S ohledem na jejich nečinnost musíte stále urgovat - maily, telefony... I ten vrak během 2 měsíců rezne a dále ztrácí na hodnotě. Požadujte vyjádření o předpokládaném plnění a pohrozte/požádejte o info/ půjčovným. Dané účtenky s čestným prohlášením můžete použít jako požadavek na doplatek škody...
Zákon č. 37/2004 § 16 (2) Pojistné plnění je splatné do 15 dnů po skončení šetření podle odstavce 1. Šetření je skončeno, jakmile pojistitel sdělí jeho výsledky oprávněné osobě. (3) Nestanoví-li tento zákon jinak, je pojistitel povinen ukončit šetření do 3 měsíců po tom, co mu byla tato událost podle odstavce 1 oznámena.
doplněno 30.03.15 20:18:Jenže se krátí až nepřiměřeně - je neekonomické mít půjčovné 500/den při vědomí, že je nutné zakoupit jiný vůz. Jelikož by se jednalo o neekonomické chování poškozeného, bylo by velmi výrazně kráceno nebo odmítnuto v souladu...§... Psal jsem takových dopisů 10 měsíčně.
doplněno 30.03.15 21:09:To máte pravdu - bohužel.
Já měl poškozeno auto od někoho s triglav pojišťovnou - 2 měsíce řešení kvůli jednomu blatníku...10 urgencí a jeden jimi ztracený doporučený dopis.
Půjčovné u vozu za 20 tis při ceně 400,-Kč na den (a to je opravdu minimální sazba nižší třídy), je za dva měsíce více než cena vozu před nehodou - toto je právě neekonomické jednání a na půjčovné si dejte velký pozor! Vše bych si vždy nechal PÍSEMNĚ schválit pojišťovnou.
Urgovat, urgovat, urgovat... vyhrožovat kontrolou ČOI, předáním na média, stížnostmi,...
A jak jsem již psal - místo půjčovného žádat o náhradu za cestovné. Co nedoložíte, to je na čestné prohlášení, běžně akceptovatelné. Urgujete a oni se nesnaží, pouze zakazují opravu ...
Půjčovné se vyplácí i v případě totální škody a to až do chvíle než byly ze strany pojišťovny posláno plnění.
Víte jak, mě jde jen oto, mít klid, nic jsem neudělal, a mám nejvíc starostí.. K čemu mi je že já mám drahou a myslím že dobrou pojišťovnu, když viník má hovada... po ukončení situace, přejdu k nejlevnější..
Takhle to bohužel tady na tom českým hnojišti chodí. A s tím pojišťovny počítají, že dřív nebo později rezignujete a přistoupíte na jejich zlodějskou hru. Měl jsem svého času také problém a nedařilo se mi ho řešit. Pojišťovna přestala komunikovat a krátila plnění o tisíce korun. Na můj nesouhlas nereagovali. Reakce přišla, až když jsem jim nezaplatil pojistné a navrh zápočet s částkou, která mě po právu náležela. Najednou bylo všechno vyřešeno během týdne. Dostal jsem všechny peníze a ještě se třikrát omluvili. Skutečně 3x mi volali, jestli bylo vše vyřízeno tak, jak jsem si představoval. Až jsem z toho byl trochu vedle, protože jsem moc v úspěch nedoufal.
Takže buď budete mít nejvíce práce a starostí a možná zvítězíte a nebo to zabalíte. Na to ovšem oni čekají a mnozí motoristé to tak nechají. V tomto státě, kde slovo právo je neznámý pojem to bohužel tak chodí. Hodně štěstí, pokud najdete sílu bojovat. Jsou to všeobecně zmetci.
Povinné ručení platíte, protože nevyužíváte možností, to je vaše chyba. Již dávno jste mohl dát značky do depozitu a pojistku zrušit. To za prvé. A za druhé, pojišťovna Kooperativa je v současné době jedna z nejhorších variant. To samozřejmě již nyní neovlivníte. Jestliže je auto v aukci, tak ho opravovat asi už nebudete. Pokud se najde kupec, tak pojišťovna doplatí jen rozdíl mezi tím, co dá kupující a cenou, kterou oni považují za reálnou. Ta cena se vám samozřejmě líbit nebude, ale to je vlastnost všech pojišťoven, že kradou. Dále píšete, že jste v tom nevině, proč jste si nevzal auto z půjčovny, máte na něj nárok, na což vás zřejmě nikdo neupozornil a to tak dlouho, jak dlouho bude trvat řešení pojistné události. Z toho je patrné, že se v tom neorientujete a nikdo vám neporadil nebo jste si nenechal poradit. Nechci propagovat práci lovců nehod, sám je nemám rád, ale někdy pomohou a auto by vám jistě půjčili bez doplatku. Je vidět, jak vás pojišťovna opět okrádá, protože její povinností bylo upozornit vás na možnost náhradního vozu. Věřte, že s Kooperativou mám své , jenom špatné, zkušenosti.
Auto v aukci se neopravuje to se prodává.
Dobrý den, mě likvidátor řekl, že s autem nesmím nijak nakládat. Protože jde právě do zmíněné aukce, že to bude trvat tři dny. Nicméně to trvá daleko dýl, a na auto tedy ASI furt nesmím sáhnout. Když jsem nedávno volal že si zapůjčím auto, tak mi bylo řečeno že už to tak nefunguje, že to je snad jen na tři dny. Prostě s lidmi vy... Tak pokud mi nabídnou že auto vykoupí tak ať si ho vezmou.. hlavně ať už něco proboha dělají.
Dobrý den,
Mají tři měsíce od jakého data? od nehody, nahlášení nehody, dodání všech dokumentů, navštívení likvidátora? nebo od kdy?
Děkuji za odpově´d
totálka znamená že se auto ( zbytky vozidla) nabídnou v internetové aukci registrovaným překupníkům, nejvyší nabídka se odečte od celkové vozidla ( počítá se podle tzv. !znaleckého standardu", jinak řečeno v neprospěch poškozeného), rozdíl je částka která bude pojišťovnou vyplacena
Doporučuji tento postup:
1.) počkat na to jak bude oceněno vozidlo a kolik pojišťovna vyplatí ( výše uvedený rozdíl)
2.) když budete mít rozdíl na účtu, pokusíte se "zbytky vozidla" prodat sám za vyšší cenu než nabídnul překupník pojišťovně v aukci
3.) Pak budete způsob výpočtu skutečné hodnoty vzidla rozporovat, jinak řečeno budete požadovat doplatit 10, 15, 20, 30 nebo více tisíc
4.) pokud ty prachy chcete, musíte na sobě zamakat, nastudovat si jak pojišťovny likvidují pojistné údálosti, jak počítají hodnotu vozidla ( výše uvedený znalecký standard atd...)
5.) velké pojišťovny si dávají větší pozor než ty malé nízkonákladové, pokud budete mít dojem že se vás pokouší ošidit tak do toho
Je to trošku OT ale přidám svou, díky bohu dobrou zkušenost s ČP ( i když se nejedná o DN).
Stalo se mi, že se mi zlomil vnitřek vložky zámku (co jsem zjistil,tak je to opotřebením), zadní zámek vlivem nepoužívání zasviněný a zatuhlý a DO momentálně nefunční (buďto prasklý drát nebo mikrospínač v zámku). Takže jsem přemýšlel co udělat, pak mi docvaklo, že kromě vandalismu mám komplet havarijku s úplně kompletními asistenčními službami. Zavolal jsem na pojišťovnu, do cca 10ti minut od obdržení SMSky z pojišťovny (kde sami spali, že do deseti minut je u mne Asistenční služba) přijeli chlapi z nedalekého servisu a otevřeli mi auto abych mohl odjet. Samozřejmě vše vyřídila pojišťovna. Oprava zámku i s opravou toho kufrového pro příště mne vyšla u známého na 800,-Kč (možná, že kdybych se více zajímal, tak i to by mi zaplatila pojišťovna, kdo ví?) ale i tak jsem nadmíru spokojený.
doplněno 30.03.15 19:24:Samozřejmě to, že práci odvedli mechanici a ne člověk na telefonu vím. Na druhou stranu také pracuji s lidmi,takže vím, že pokud by pracovník na telefonu nechtěl, tak by mi nepomohl i kdybych na to měl sebevětší právo. Proto jsem to také takhle napsal. Tu pojistku mám díky tátovi, jelikož on má maximum bonusů a tak je pojistka psaná na něho, kdyby byla na mne, tak by se mi to nevyplatilo.
Vaše dobrá zkušenost je ale dobrá zkušenost se soukromou firmou a ne s pojišťovnou. Pojišťovna jen zavolala a zaplatí nějaký drobný peníz. Šikovnost a to, že se to povedlo je JEN a JEN zásluhou chlapů ze soukromé firmy a ne z nějaké kanceláře pojišťovny. Tedy váš dík má patřit mechanikům a ne pojišťovně. Ta totiž nemá na šikovných rukách sebemenší podíl či zásluhu. Já vím, pro vás, jako motoristu je to vlastně jedno. Vy jste měl problém a ten byl vyřešen k vaší spokojenosti, ale pojišťovna - resp. její asistenční společnost , se na tom podílela jen jako telefonický zprostředkovatel. Tento zprostředkovatel ale možná vydělal víc, než kluci ze servisu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.