Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze zrušit povinné ručení

Od: pepa555* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, mám neustálý problém s pojišťovnou. Měl jsem staré auto, které jsem koupil od nějakého podvodníka co mi slíbil, že pošte TP ale neposlal. Auto je psané na něj, respektive je na něj odhlášené-nedohlásil (v polopřevodu). Já to koupil, mám jen kupní smlouvu a kopii TP. Auto jsem zlikvidoval mám protokol o likvidaci. Pojištění je od minulého června. Zrušit nelze, jelikož není v TP zapsáno, že bylo auto zlikvidováno, i přes to, že mám doklad, že prostě vozidlo neexistuje tak v zákoně je psáno, že ke zrušení pojištění je potřeba mít v TP toto zaznamenáno. Obracím se tedy na Vás jestli bude někdo ochoten poradit. I když mám na mé pojištovně známého a to je generální reprezentant tak s tím nedokáže nic dělat.

1. Jak tedy postupovat? Doplatit poslední půl rok a pak ukončit povinné ručení k datu kdy bylo vozidlo pojištěno? To lze i bez tohoto dokladu?

2. V červenci končí polopřevody, auto jsem měl, mám kupní smlouvu, nyní i doklad o likvidaci, v TP nikde nejsem čeká osobně mě nějakej postih? Až ty auta budou vyřazovat? Co s SPZ značkami? Jsem vlastník pouze podle kupní smlouvy ale jinde na úřadě veden nejsem, a ani v TP.

doplněno 29.04.15 21:21: Dobrý den, předem bych chtěl Vám všem poděkovat za rady.Pojištění je již zrušeno, přesně podle zákona o zániku povinného ručení zák. 168/1999 § 12 a).Paní na přepážce nejdříve nechtěla tak učinit když jsem řekl, že jsem auto prostě prodal a kupní smlouvu máme pouze ústní, která je podle občanského zákoníku také možná, ale nic jiného jí nezbylo, řekl jsem jí přesné znění zákona a paní jen pokyvovala. Takže jestli tohle bude číst někdo k s tímto má problém, tak ať to provede stejně jako já podle tohoto znění zákona, není-lo to jinak možné.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ten Váš známý zaA) nedokáže? Nebo za B) spíše NECHCE? (správná odpověď je za B)

Jinak již jste se tu na toto ptal a dostal jste odpověď,ale když máte dostatek peněz abyste platil PR za auto které již není tak jim to klidně doplaťte a můžete zaplatit i za moje !

auto ekologicky zrušené na protokol= NELZE PROVOZOVAT, a ani NEHODLÁM PROVOZOVAT = NEMUSÍ BÝT POVINNÉ RUČENÍ! Navíc dle jejich tvrzení NEJSTRE ZAPSÁN V TP= NEMUSÍTE ani PLATIT-at vymáhají po osobě zapsané v TP!

Bod 2 Vás nemusí zajímat když nikde nefigurujete.Pkd se to potom po lidech na něž bylo odhlášeno bude vymáhat ,tak ten co Vám to prodal bude hoodně vzpomínat komu prodal!

doplněno 26.03.15 20:45:

Vaše odpověd měla být,když Vám písli že výpověď neakceptují skrz absenci doložení změny zápisem v TP, že na toto nemají právo a pokud to chtějí vidět-tak dle jakého zákona !NEMAJÍ na to právo ,ale čekají na lidi jako Vy co raději zaplatí než aby šli proti nim do sporu!Není pro ně nic lepšího než platba za auto co již neexistuje-vydělek absolutně bez rizika vzniku škody!

pepa555*
hodnocení

Dobře děkuji moc :) To jsem chtěl slyšet. Ano ptal jsem se, jenže už jsem byl na pojištovně, známý to v pohodě bez TP zrušil respektive dal žádost a odeslal. Po měšíci přišel domů dopis, že k přerušení pojistného mám jim zpět odeslat kopii TP s vyznačením, že vozidlo bylo vyžazeno z registru vozidel. To nemám a ani mít nebudu když nemám ani TP a bývalý majitel nekomunikuje... Takže takhle no, dobře zajdu znovu na pojišťovnu ale nevím zda uspěju. V zákoně 168/1999 Sb. je psáno, že vozidlo, na kterém chceme zrušit povinné ručení musí mít v TP napsáno, že je vyřazeno.. Proto to i oni požadují.. Jsou s tím problémy akorát, prostě auto neexistuje a i přes to, že máte doklad o eko likvidaci tak to nelze ukončit..

Musíte jim vysvětlit, (oni to ale ví), že dle našeho právního předpisu, nelze v tomto stavu udělat zápis do techničáku.

Jelikož vozidlo neexistuje, nemůže způsobit škodu, a jin vzniká nedovolené obohacení, když nechtějí zrušit pojištění za něco co neexistuje.

i6ubu

Vysvětlování nepomůže. Zákon přesně stanovuje, kdy a jak lze zrušit povinné ručení. Bohužel v případě likvidace vozidla je dnem zániku pojištění den, kdy je toto zapsáno do registru vozidel.

Já bych na to šel jinou cestou a uplatnil bych

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

Protože vlastníš toto vozidlo? Ne nevlastníš. A toto oznámení nemusíš ničím dokládat.

doplněno 27.03.15 08:48:

@diesel Jak nemají právo. Oni v tomto případě postupují přesně dle zákona.

U vozidla , které podléhá evidenci je totiž dnem zániku pojištění den, kdy toto vozidlo bylo trvale vyřazeno z registru. Jeho samotný zánik vozidla nestačí.

Zanikne-li vozidlo, které podléhá evidenci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den jeho trvalého vyřazení z evidence vozidel podle odstavce 1 písm. c) s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná k tomuto evidenčnímu úkonu nemohla z důvodů nezávislých na její vůli tuto povinnost splnit a jestliže ji splnila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy takové vozidlo zaniklo.

A bylo vozidlo vyřazeno z registru? Ne nebylo. Takže podávat žalobu na pojišťovnu je hloupost.

doplněno 27.03.15 21:30:

Tak znovu. Zákon nepřipouští možnost zrušit povinné ručení na základě jeho pouhého zániku. To znamená, že si nemohu vynucovat zrušení pojištění na základě protokolu o ekologické likvidaci vozidla. To zákon neumožnuje.

doplněno 28.03.15 13:30:

Zajdeš na pojišťovnu osobně a oznámíš jim přesně dle zákona, že již nejsi vlastníkem pojištěného vozidla. Na základě tohoto ti zruší pojištění. Nesmíš se nechat odbýt a trvej na zrušení dle bodu

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

V zákoně je jasně napsáno, že pojištění se ruší na základě oznámení. Takže po tobě nemohou vyžadovat nic jiného.

Pokuď nemáš chuť na osobní konfrontaci, tak to zašli doporučeně s dodejkou na adresu pojišťovny.

Andělíčku-sdělil jsem že nemají PRÁVO VYŽADOVAT zápis v TP,že jim stačí jen KS či protokol a tím to haslo-nic již nechtěli vidět a zrušili!Ale pokud se toto nějakým zákonem změnilo a maji-li právo na toto tak se omlouvám!

pepa555*
hodnocení

Děkuji moc za informace. Já vím, že na vozidlo nejde zrušit povinné ručení i když už neexistuje, nemůže nikoho ohrozit a ani omezit, protože v zákoně je přesně psáno, že když vozidlo podléhá registraci - což tohle podléhá tak zrušením pojištění je den, kdy vozidlo má v TP zapsáno, že je vyřazeno z registu - jak zde správně píšete.

Takže i rozumím tomu, že postují přesně podle zákona a také to nechtějí zrušit.

Psal jste něco o bodu a), který jsem moc nepochopil, máte pravdu, že vozidlo vlastně nevlastním a ani nejsem nikde v TP zapsán a nic takového, šlo by to i tak nějak udělat abych tedy mohl nějakým způsobem zrušit to povinné ručení?

Co bych jim v takovém případě měl říci? Děkuji.

asd1

Změna vlastníka - např. ho prodáte/darujete svojí ženě a oznámíte to pojišťovně = ta ze zákona musí pojištění ukončit (pojištění končí dnem oznámení změny vlastníka). Kupní smlouva může být i ústní. Vaše žena vám ho pak může prodat zpátky, KS opět ústní. Jen pozor, ta změna vlastníka není fiktivní ale skutečná, hrozí že vám vaše žena to neexistující auto už nevrátí a nechá si ho ;)

pepa555*
hodnocení

Super to je taky možnost :).. I kdyby tohle neprošlo, což podle zákona projít musí bylo by možné napsat kupní smlouvu, že jsem třeba prodal auto mojí mamce a následně na tu smlouvu také zrušit povinné ručení? Nebo prostě na jiného člověka, ten už by s tím stejně mít problém neměl když auto prostě už neexistuje a v TP je napsaný vlastník předemnou v polopřevodu.

Já to taky od něj jen koupil a on na kupní smlouvu zrušil pojistku.

pepa555*
Tak když prodám vozidlo mamce, napíšeme KS a na tu zruším pojistku tak to půjde taky bez problémů nebo ne?
asd1

Ano. Jen se občas pojišťovny cukají - chtějí vidět zápis v techničáku atd., na to ale nemají nárok. Pokud se změní vlastník a vy jim to oznámíte, tak ze zákona pojištění končí dnem oznámení.

= V prodáte vozidlo třeba mamce a pojišťovně to oznámíte. KS může být i ústní, takže nic sepisovat nemusíte. Jednoduše jim oznámíte "dne xx došlo ke změně vlastníka" a oni musí pojištění ukončit. Když se budou cukat, tak si nechte zavolat nadřízeného ať vám vysvětlí proč porušují zákon. Argumentují "fiktivní změnou vlastníka", ta ovšem není fiktivní ale skutečná - vy pak máte povinnost do 10 dnů vozidlo přepsat na registru = pokud si mamka vozidlo nechá a nepřepíšete to, tak vám za to hrozí sankce. Pokud vám ho zase prodá zpátky, tak není co přepisovat. Změny vlastníka jsou dvě.

= 1. prodejte vozidlo, 2. oznamte to pojišťovně (ta ukončí pojištění), 3. vozidlo zase kupte zpátky.

pepa555*
Děkuji. Jak jsem výše psal, auto je odhlaseno na předchozího majitele v TP, já to od něj koupil, jezdil půl roku a měl pojištění, pak auto nejezdilo tak se zlikvidovalo. Na pojišťovně chtějí vyznaceni v TP, TP nemám, v TP nejsem, mám pouze KS od předchozího majitele. Když tedy prodám auto mamce, zruším pojištění, ona mi ho další den prodá nazpět (ekozlikvidovane vozidlo ☺;) tak co bude dál?
Do 30.6. bude v registru, pak ho vymažou a po kom půjdou? Od koho budou chtít SPZ, dolozeni vozidla kde se nachází atd? Po tom co je v TP v odhlasce nebo po mě?

Neřešte značky,na pojištévně sdělte-NEJSEM majitel NEMÁM tudíž povinnost mít uzavřené a platit PR.Tím spíš že nikde nefigurujete-v TP

asd1

Takhle ne, to by pojišťovna smlouvu ukončila až k výročí. (Si to asi pletete s poplatkem od ČKP). Jde o ukončení smlouvy a tam jde o změnu vlastníka, on měl nejdřív změnu a až pak uzavřel pov. a teď na ukončení musí být další změna, kecy že není vlastník mu nepomůžou.

Ten zbytek s polopřevodem asi vyšumí do ztracena resp. auto zruší úřad bez dalších sankcí, oznámí to poslednímu v registru... Odhlášení proběhlo a na dohlášení termín nebyl, navíc dohlášení platí pro toho kdo "hodlá provozovat" a těžko půjde hodlat provozovat zlikvidované vozidlo...

mzxy*
hodnocení

2x

auto nemá nožičky, ale pokud se samo ekologicky zlikvidovalo, tak na stránce podle uvedeného odkazu stačí zadat SPZ a systém zobrazí informaci o tom, kdy a kterému oprávněnému subjektu bylo auto předáno...

autovraky.mzp.cz/...

Jsou to stránky které zastřešuje Ministertvo životního prostředí, které je ústředním ogánem státní správy.

Pojišťovně to musí stačit k pochopení, že auto neexistuje, že neexistující auto nelze provozovat podle zákona o povinném ručení a proto není nikdo, kdo by měl podle zákona povinnost platit povinné ručení. Není co pojistit.

Konstrukce o fiktivním prodeji neexistujícícho auta mamce jsou absurdní.

i6ubu

Toto je nepochopení meritu věci.

Zákon nám říká " Zanikne-li vozidlo, které podléhá evidenci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den jeho trvalého vyřazení z evidence vozidel "

Takže samotný zákodárce předpokládal, že vozidlo bude pojištěné i době, kdy již neexistuje. Pokud by chtěl dát lidem možnost zrušit pojištění na základě pouhého zániku, tak by to tam napsal. Ale není to tam.

Takže pojišťovně sice může být jasné, že zaniklé vozidlo nelze provozovat, že nemusí mít pojištění,že není již co pojistit ... ...atd Ale i přes to všechno nemusí na dohodu přistoupit a bude vyžadovat přesně dle zákona, že ukončí pojištění dnem jeho trvalého vyřazení. Přece jen o peníze jde až v první řadě.

doplněno 09.04.15 08:47:

Celou pasáž jsem již citoval v předchozím příspěvku, ale protože na tento konkrétní případ se nedá vyjímka použít, tak jsem jí pro zjednodušení již neuváděl.

Postupovat dle §12 jsem již také radil v předchozím příspěvku.

cicko*
Citujete-li znění zákona, bylo by vhodné citovat celou pasáž vztahující se k tématu, v tomto případě minimálně §12, odst. "3" v plném znění, neboť právě ve zbývající neuvedené části je pro tento případ to podstatné. Je tam toto: "s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná k tomuto evidenčnímu úkonu nemohla z důvodů nezávislých na její vůli tento evidenční úkon provést a jestliže tak učinila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy nastala nevratná změna znemožňující jeho provoz."Pro tazatele je rozhodující postup podle zák 168/1999 Sb. :Zánik pojištění odpovědnosti§ 12 (1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidlaPojistník oznámí pojistiteli, že vozidlo změnilo majitele. Ne však na fiktivní osobu (pojistný podvod), ale podle skutečnosti, že novým vlastníkem je osoba, které vozidlo předal k likvidaci, což doloží písemným dokladem.doplněno 12.04.15 21:01: "Pepo" , špatně jste moji radu pochopil. Nemůžete prodat něco, co již neexistuje! Vozidlo jste předal (daroval, prodal nebo podobně) "osobě", která má oprávnění na ekolikvidaci vozidel. Od této osoby máte doklad, který vám v tomto případě plně poslouží při ukončení pojistky, stejně jako kupní, darovací nebo jiná smlouva. Musíte však trvat na svém, že pojistku rušíte právě podle červeně značeného znění zákona a ne proto, že vozidlo zaniklo.
pepa555*
hodnocení

Děkuji za další rady Podle tohoto znění "s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná k tomuto evidenčnímu úkonu nemohla z důvodů nezávislých na její vůli tento evidenční úkon provést a jestliže tak učinila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy nastala nevratná změna znemožňující jeho provoz.".Já vlastně ani nemůžu tento evidenční úkon dokončit, jelikož mám jen KS a když půjdu na registr vozidel tak chtějí k vytvoření nového TP i plnou moc, kterou nemám, takže nevím jestli by šlo postupovat i podle tohoto znění..Chtěl bych se ještě zeptat, slouvu máme napsanou a zítra tam jdeme.Nemůžeme mít zase nějakej postih když vlastně auto prodám mamce a v tu chvíli nebude na nikoho pojištěno (neexistující zlikvidované auto). Nebude pak nějaké nepojištěné dny ČKP účtovat podle nějakých sazeb? Vlastně pojištění sice zruším tímto prodejem, já mít pojištěno již nemusím ale mamkavtuto chvíli vlastní vozidlo nepojištěné (sice zlikvidované) což oni neví ale bude nepojištěné.. To je zapletený..
mzxy*

jdi na pobočku, řekni jim že auto neexistuje, dolož dokladem, neodcházej dokud nebudeš mít v ruce potvrzení o zániku pojistky...pan nám všem napiš jak to proběhlo

pepa555*
Já vám rozumím jak to myslíte. Že jim dám doklad o likvidaci a řeknu, že auto osoba která zprostředkovává eko likvidaci přijala. Jenže to už jsem zkoušel, říkali že, podle zákona musí být vozidlo odhlaseno z registru vozidel a to mít zapsané v TP. Takže autem nemůžete způsobit žádnou škodu, ale je stále pojištěné. Tím, že auto nevlastním atd.. je taky nezajímá, protože jsem si ho prostě pojistil a podmínky odstoupení od smlouvy jsou zase jiné. (Když jsme takto likvidovalo jiné auto tak nebyl žádný problém, zlikvidovalo se, zajeli jsme na úřad , napsali do tp, šli na pojistku a vše v poradku ale s tímhle. ...)

Ještě bych zapomněl, ten známý podal žádost o zrušení pojistky a bylo vše v pořádku jen chtěl papír od likvidace, ale za týden nám přišel dopis z Prahy z pojišťovny a chtěli odeslat obratem ofoceny TP že je to tam napsané, že je vyřazeno)
Už jsem z toho jelen, dneska tam půjdu a už ani nevím co jim říct, když ho prodám mamce tak zase ona pak bude mít nepojistene vozidlo nevím jestli pak nebude něco vymáhat CKP.
i6ubu

Zapomeň ,že máš nějaký papír o likvidaci. Je jasné, že ti to na pobočce nejde.

Tak vem papír a sepiš dopis na adresu pojišťovny. Doporučeně s dodejkou.

Zde jim dle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a dle §12 oznam, že od ... již nejsi vlastníkem předmětného vozidla a tedy požaduješ zrušit pojištění. Nic dál nedokládej, nepiš.

doplněno 13.04.15 08:43:

A vytvářet fiktivní kupní smlouvy je také blbost.

doplněno 13.04.15 09:30:

Ne nebudou a hlavně nemůžou.

V zákoně je napsáno, že pojištění zaniká dnem, kdy oznámí ...

Takže ti jim to oznámíš. To je celé. Pokuď by zákonodárce chtěl, aby lidé něco dokládali, tak to tam napíše. Ale není to tam.

pepa555*
Ano, ale kdyz jí povím, že nejsem vlastník, tak budou chtít nějakej doklad, že tomu tak doopravdy není.
pepa555*
Oznamim, že jsem auto předal(prodal) osobě, která poté zprostredkovala likvidaci vozidla a budu tam tak dlouho dokud to nezruší.

Pepo, vy assi nečtete správně rady andělíčka.

Oznamim, že jsem auto předal(prodal) osobě, která poté zprostredkovala likvidaci vozidla a budu tam tak dlouho dokud to nezruší.
OK?

doplněno 14.04.15 07:20:

Po doplnění.. Pepo, vidíte, že to jde..

liu*
hodnocení

0x

Docela by mě zajímalo u jaké pojišťovny toto řešíte? Taky dělám v pojišťovně a je pravda, že jsme dříve striktně museli vyžadovat TP a tam zápis, ale pokud tento zápis v TP nebyl, tak pak nám stačil i dokument o likvidaci vozidla a jiné. Takže k tomu známému bych se asi ani radši nevyjadřovala :-D

hodnocení

0x

A víte co je tu nejzajímavější? Když se uzavírá PR tak nechtějí NIC vidět-TP,ORV nebo KS,alespoň u mne jim stačilo když jsem jin zadal základná dat-objem motoru motoru a výkon,max ještě max povolenou hmotnost-nic víc nic míň!Ale když toto chcete zrušit-ani nejste dle zápisu v registru majitel tak dělají obstrukce a málem by chtěli vidět i velikost spodního prádla!

Říkejte si kdo a co chcete,ale být v dané situaci jako Pepa tak jim sdělím nejsem majitel a nehodlám Vám platit a hotovo.

pepa555*
hodnocení

0x
Tak včera jsem tam byl, paní u přepážky jsem řekl, že pojistné ruším z důvodu prodeje vozidla, a že máme kupní smlouvu ústní. Nejdříve se jí to moc nelíbilo ale co mohla dělat, podle občanského zákoníku lze u této prodeje použít i smlouvu ústní takže nemohla nic říci. Vyplnila papír o zrušení pojistného a odeslala. Takže už jen budu čekat co přijde za papír a pak si s nima budu už jen dopisovat poštou :)(kdyby něco)
Děkuji všem moc za pomoc a přeji hezký den.

pepa555*
hodnocení

Dobrý den, předem bych chtěl Vám všem poděkovat za rady.

Pojištění je již zrušeno, přesně podle zákona o zániku povinného ručení zák. 168/1999 § 12 a).

Paní na přepážce nejdříve nechtěla tak učinit když jsem řekl, že jsem auto prostě prodal a kupní smlouvu máme pouze ústní, která je podle občanského zákoníku také možná, ale nic jiného jí nezbylo, řekl jsem jí přesné znění zákona a paní jen pokyvovala.

Takže jestli tohle bude číst někdo k s tímto má problém, tak ať to provede stejně jako já podle tohoto znění zákona, není-lo to jinak možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]