Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod a ekologická daň

Od: matrixx* odpovědí: 4 změna:

Zdravím všechny kolegy tady a měl bych jeden dotaz k převodu automobilů podle současné legislativy a k tzv. ekologické dani. Kdysi jsem jako doplňkovou činnost nakupoval a prodával automobily. Některé byly třeba i v polopřevodu nějakou dobu na moji firmu a převod se vždy dokončil až na konečného kupujícího (mého zákazníka). Již se touto činností asi 10-12 let aktivně nezabývám a rád bych věděl, jak je to v současné době.

Získal jsem za velice zajímavých podmínek několik vozidel Škoda Felicia (cca r. 2000 -2001, ale některé jsou i o něco málo starší). Vozidla zaplatím jako celek - soubor majetku, převezmu je a zároveň obdržím technické průkazy, ve kterých bude vyznačen polopřevod na moji společnost.

Chci se zeptat:

1) mohu postupovat v těchto případech jako dříve, tj. vozidla nechat v "polopřevodu" na moji firmu a převod dokončit až konečným odběratelem, toho, kterého kusu?

2) jak je to s Ekologickou daní? Je možné, aby si ji zaplatil až konečný kupující?

Samozřejmě je mi jasné, že budu muset do doby prodeje platit za vozidla povinné ručení (nebo depozit RZ). Prosím o fundovanou odpověď někoho, kdo tuto problematiku dobře zná. Stalo se mi totiž to, že když jsem se několika lidem zmínil, že budu taková vozidla nabízet, měli by o ně zájem i s tím, že si veškeré formality (EKO poplatek, atd.) zaplatí sami.

Moje představa je taková, že ta auta dám raději levněji, přirazím si např. jen 3 tis. Kč na každý ks, s tím, že ti zájemci si zplatí Eko poplatek sami a já je takhle i rychleji rozprodám - sice s přirážkou menší, než by bylo možno přirazit, ale zase poměrně rychle a pro mě bez administrativy a placení dalších poplatků.

Chtěl bych se zeptat, jestli to takto jde realizovat a dále i na to, co by se stalo, kdyby ten kupující poplatek neuhradil, aby se naše firma nestala jeho ručitelem, nebo podobně?

Moc děkuji za názor.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

samozřejmě můžete auta nechat v polopřevodu, nic Vám za to nehrozí, důležité je, aby ten kdo bude auto kupovat doložit při registraci jakým způsobem auto nabyl, pokud není v odhlášce uvedeno jeho jméno, ale jméno Vaší firmy...kdyby bylo v odhlášce uvedeno jméno někoho úplně jiného,a auto by koupil od Vaší firmy, musel by jste mít Vy jako prodávající kupní smlouvu s tím, kdo je uveden v odhlášce, a konečný kupující smlouvu s Váma...klidně řetěz několika kupních smluv...pokud je v registračním dokladu zapsána odhláška, ale zápis bylů proveden před 1.1.2009,je jedno, na koho, klidněš na někoho úplně jiného než je konečný vlastník, který na sebe auto bude registrovat, eko daň se při této registraci neplatí, protže podle výkladu ministerstva dopravy byl proces registrace zahájen ještě před nabytím účinnosti zákona č.383/2008 Sb., který výběr eko-daní řeší..tedyx před 1.1.2009.Ekologickou daň v tomto případě zapaltáí až ten, kdo bude uvedenou felicii na sebe registrovat jako další vlaastník. Pokud je odhláška s datem po 1.1.2009, ekologickou daň platí ten, kdo na sebe auto registruje, tedy ten, jehož jméno je uvedeno v protokolu o evidenční kontrole...samozřejmě ještě před tápisem do registru...takže je jedno, zda se s kupujícím domluvíte na slevě, zda kupujícíc zaplatí eko-daň sám bez ohledu na výši kupní vceny felicie, nebo zda formality vyřídíte Vy jeho jménem na základě písemné plné moci...eko daň musí být zaplacena podle zákona...u jednoho auta jen jednou, při první registraci - přeregistraci po 1.1.2009.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

ještě jednou k Vaší poslední větě, předpokladem zápisu do registru vozidel je zaplacení všech poplatků podle zákona o správních poplatcích.Poplatek musí být uhrazen před zápisem do eletronické části registru, tedyx před provedením samotného úkonu.

Výběr ekologické daně bohužel zajišťují dopravní úřady, které jsou součástí orgánů samosprávy a s ministerstvem životního prostředí, kterému se tyto peníze posílají na zvláštní účet nemají vůbec nic společného.Ekologická daň není správním poplatekem, nezůstává městu nebo obci, ale je poplatkem podle zákona.Její zaplacení se uvádí jak v elektronické části registru, tak ve velkém technickém průkazu.Musí být proto zaplacena současně se správním poplatkem za registraci, resp. s dalšími správními poplatky.Až poté správní orgán provede požadovaný úkon a tuto skutečnost zapíše a potvrdí.Pokud auto prodáte a máte podepsanou kupní smlouvu, resp, předávavcá protokol, je zaplacení eko-daně na novém vlastníkovi a firma za to neručí...jde jen o to,aby jste kupujícímu řekl, že prodávaná felicia plní normu euro II a čeká ho příslušná eko-daň...jsou totiž i nepovctiví prodejci, kteří kupujícím lžou a chudák občan se pak u okénka dopravního úřadu diví, proč má zaplatit 10.000,- Kč eko-daň, když nu bylo prodávajícím sděleno že auto plní normu euro III,. nebo že eko-dań již byla zaplacena...

matrixx*
hodnocení

Díky moc za vyčerpávající odpověď, která mě potěšila. Co se týká informovanosti kupujícího, tam je to zcela jasné. Řeknu mu, kolik daň činí (asi 3.000,- + 800,- za převod). Myslím, že když mu prodám Felicii Combi výrazně pod cenou z r. 2000, 2001 za nějakých 25-30.000Kč, tak ten poplatek rád zaplatí a nebude to hrát žádnou roli.

Ještě jednou díky za přesnou odpověď.

pribi*

Zdravím, můžeš mě kontaktovat na mailu pribi@centrum.cz? Zajímal bych se o koupi těch aut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]