Nejste přihlášen/a.
zdravím, pročetl sem sekci administrativa a tak nějak sem nenarazil na to co hledám..
kupuji od známé auto a chtěl bych se vyhnout placení eko daně, převodu a prostě všeho u auta,. Je možnost že auto v techničáku zůstane napsané na ní, ale pojistku budu platit já?(budu mít bonusy normálně)?nebude stím třeba na pojišťovně problém že chci pojistit auto co není moje?(řešilo by to sepsání nějaké smlouvy)?nebo nebudou mít problémy policajti při kontrole?popřípadě co by hrozilo majitelce? - pokud teoreticky např neuteču od nehody kdybych způsobil tak je vše na mě ne?
díky za odpověď
Zdravím,
eko dani a převodu se můžete vyhnout pouze tím, že auto zůstane napsané na původní majitelku (pokud s tím ona bude souhlasit - stačí ústní dohoda).
Pojistku si můžete udělat na sebe na jakékoli auto - nemusíte být jeho majitelem a k uzavření PR nemusíte mít od majitele ani žádný papír - prostě nic. Bonusy budete mít takové, jaké vám náleží podle počtu měsíců bezeškodního průběhu vašich pojistných dob.
Policajti ani nikdo jiný neřeší, jestli je pojistka toho auta na vás nebo na někoho jiného - stačí jim ukázat doklad, že auto je pojištěné (zelená karta).
Pokud vyrobíte na silnici nějaký problém (ujetí od nehody, přestupek, kdy vás vyfotí nějaký automatický radar apod.) pak samozřejmě podle RZ bude policie kontaktovat majitelku auta a ne vás. A ještě na jednu důležitou věc nezapomeňte - pokud budete účasníkem dopravní nehody (ať už jako viník nebo postižený), musíte vždycky volat k nehodě policii - viz zákon a poškození majetku ve vlastnictví třetí osoby.
Pojistník může být kdokoliv, třeba babička tvého souseda - s tím problém není. Ale auto bude v registru vedené na ní = všechny problémy půjdou za ní, tj. např. budou jí obesílat za všechny přestupky které se neřeší na místě (pokuty z radarů, parkování atd.).
Pokud se s ní něco stane, např. jí trefí šlak a auto půjde do dědictví, tak aby ti zůstalo tak budeš muset kupní smlouvou doložit vlastnictví = provalí se že jste auto nepřehlásili do 10 dnů = možná sankce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.