Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Před pár měsíci jsem prodal auto, jenomže auto jsem prodal v polopřevodu a majitel auto na sebe dosud nepřepsal, pojistku jsem byl ukončit ihned, ale před pár dny mě přišel dopis o předložení výpisu z evidence vozidel o změně majitele.
Byl jsem tam a bylo mě oznámeno že jsem stále vlastníkem vozidla já, a varovali mě že pokud to nepřehlasí do 1.6 auto zanikne.
Zkoušel jsem všechno a neuspěl jsem platím pojistku dál a v květnu mám zaplatit pojistku na další rok. Chci se zeptat jestli je nějaká možnost jak ji zrušit, nebo jestli to 1.6 zanikne a s tím i pojistná smlouva?
Děkuji moc za každou odpověd.
poslechněte rady asd,
je to nejlepší odpověď.
Když pojišťovna nebude chtít ukončit smlouvu, ať písemně doloží, proč to nechce udělat, když vy jste předložil podle zákona vše, co jste měl.
Zápis v techničáku nevyjadřuje vlastnické právo.
Nejdříve se podívejte do pojistných podmínek vaší smlouvy, jestli tam náhodou není napsáno, že jste při ukončení povinen předložit kopii TP s převodem.
doplněno 16.03.15 18:36:Jestli to má v pojistných podmínkách, které má u smlouvy a podepsal, že souhlasí, tak tady může mít pravdu kdokoli, ale realita je jiná.
doplněno 16.03.15 19:40:Příklad. Česká pojišťovna. Všeobecné pojistné podmínky, čl. 4, bod 9
Dojde-li k zániku pojistné smlouvy z duvodu oznámení zmeny
vlastnictví, mimo jiné podle § 12 odst. 1 písm. a) zákona c.
168/1999 Sb., je osoba, která oznamuje zmenu vlastníka
vozidla podléhajícího evidenci vozidel, povinna soucasne
doložit pojistiteli provedení zápisu zmeny vlastníka tuzemského
vozidla u orgánu evidence vozidel podle § 11 odst. 1
zákona c. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na
pozemních komunikacích, v platném znení.
doplněno 16.03.15 22:52:Teď jsem se díval na podmínky Allianz a Kooperativy. Ujednání obsahují podobné. Pokud nesouhlasíte, asi už nikde napojistíte auto.
Pckop nemáte pravdu toto stanoví zakon a ne podmínky pojištovny!
Jediná správná je od ASD !
Pckop- já netvrdím že to nemají v podmínkách já jen že přesto bych jim vysvětlil že to chtějí neoprávněně!I přes jejich interní podmínky,dle zákona stanovuje vlastnictví kupní smlouva popřípadně rozhodnutí soudu jistých případech ,ale nikdy ne zápis v registru.nic víc nic méně.
Šalamounská odpověď. A co - Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti. Pojištěný podmínky akceptoval.
Postup, kdy pojistka, pojištění odpovědnosti zaniká najdete v zákonu. Přijdu, oznámím, že jsem auto prodal, požádají o vrácení ZK a vyplatí zbytek pojistného. Pokud máte kupní smlouvu a neprodal na per hubu, předložte ji. Hrozbu vyřazení z evidence oznamte kupci. Vlastníkem prodejem nejste. Podivný postup ...
Vlastníctví určuje kupní smlouva, ta může být i ústní.
Pokud jste vozidlo odhlásil na nového majitele, tak jste svojí povinnost splnil a tím to pro vás končí. Dohlášení je už jeho problém.
Pojištovně oznamte změnu vlastníka, ze zákona dnem oznámení končí pojistná smlouva = pojišťovna MUSÍ pojistku ukončit. Co je v registru (techničáku) to pojišťovnu nemusí zajímat. Došlo ke změně vlastníka, vy to oznámíte a nazdar.
To je právě ten problem, byl jsem na pojištovnu předal kupní smlouvu s tím že chci zrušit pojistku, bohužel za pár dní přišla obálka at doložím výpis z evidence nebo velký technicky prukaz. Poslal jsem znovu pojištovně kupní smlouvu s popisem opět nic.. Ted už přišla složenka na zaplacení dalšího roku, volal jsem tam s tím že nehodlám platit za auto který už nevlastním at zruší pojistku opět to samé s evidencí apod.
Takže pokud ted složenku nezaplatím zanikne a bude klid?
Došlo ke změně majitele, dokládáte kupní smlouvou. Na nic dalšího pojišťovna nemá nárok, pojištění musí ukončit. Požadujte ukončení ze zákonného důvodu k datu kdy jste jim to oznámil poprvé - měli povinnost ukončit.
Jen to zkouší, chtějte nadřízeného co to má znamenat, proč pojištění neukončili (porušují zákon) a místo toho požadují dokumenty na které nemají nárok.
Komunikujte jen prokazatelně.
Zákon o povinném ručení č. 168/1999 Sb.
Zánik pojištění odpovědnosti
(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká
a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,
Změna vlastníka oznámena dne XX, doložena kupní smlouvou.
S s nima moc nemažte...
doplněno 16.03.15 11:54:PS složenku neplaťte - pojištění zaniklo dnem kdy jste jim oznámil změnu vlastníka. Naopak požadujte vrácení pojistného ode dne zániku pojištění.
První věcí je, zda jste nahlásil na pojišˇˇtovnu to, že jste vůz prodal. Upozorňuji, že pojišťovny ZPĚTNĚ POJIŠTĚNÉ NEUKONČUJÍ! POV nikdy, maximálně havarijní, pokud nemáte nehodu apod. POV ani nemohou, jelikož je pak čeká postih od ČKP. Smlouva se ukončí ke dni doručení žádosti nebo ke dni, kdy půjdete tuto skutečnost nahlásit na pobočku dané pojišťovny. Nahlásit to je ale vaše povinnost nezávisle na tom, jestli jste auto prodal včera nebo před rokem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.