Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neprovozované vozidlo v polopřevodu

Od: jarmila* odpovědí: 9 změna:

Dobry den , otazka spise pro pana Cukrare

Chtela bych se zeptat jak to je s vozidlem ktere jsem zakoupila od kamaradky za ucelem dalsiho prodeje .

Vozidlo se na me prevedlo a ja sem ho dala ke kamaradovi do autobazaru a tam se prodavalo vubec sem s nim na silnici nevyjela a ted mi prisla pokuta ze mam za tento delikt zaplatit pokutu .

Ptala sem se jak to dela kamarad v autobazaru a on rikal ze pokud nehodla provozovat vozidlo tak ho nemusi dohlasovat ale ja nic takoveho nemuzu nikde najit v zadnym zakone a proto se obracim na sirokou verejnost . Koupila sem si vozidlo kdysi z AAA a tam to bylo taky v poloprevodu asi rok preci neni mozne aby si to bazary dohlasovali na sebe .

Diky za radu a pomoc Jarmila

doplněno 13.03.15 16:54:

neprihlasila jsem vozidlo do 10 dnu a prislo mi ze jsem porusila zakon 56/2001 paragraf 83 odst,1 pismeno D ale ja jsem ho nehodlala ani provozovat proste jsem ho koupila za ucelem jeho dalsiho prodeje k tomu mam i zivnostensky list

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tombrava
hodnocení

0x

§ 83a Správní delikty právnických osob a podnikajících fyzických osob

(1) Právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že

d) nepožádá v rozporu s § 8 odst. 2 o zápis změny vlastníka silničního vozidla,

§ 8 Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla

(2) žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla nebo oznámení se podává do 10 pracovních dnů ode dne

a) převodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu, nebo

b) přechodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu nebo nabytí právní moci rozhodnutí soudu v dědickém řízení.

-------------------------------------------------------------

Po novele od 1.1.2015 (=prodeje auta po tomto datu) platí 10denní lhůta (nově pod hrozbou sankce při nedodržení) pro zápis nového majitele pro FO i PO stejně.

Sem tam se objevují zprávy, že bazarníci silně lobují za modifikaci tohoto zákona, která by jim umožnila dále ponechávat vozidla v polopřevodu, ale zatím ticho po pěšině...

doplněno 16.03.15 10:29:

Pokud jste nezamýšlela na sebe dohlašovat, neměla původní majitelka ani odhlašovat na vás - zvlášť když to je známá. Měli jste to nechat jen kupní smlouvou a úřední šiml by se nic nedozvěděl (nebo komisionářskou sml. k zajištění prodeje).

hodnocení

0x

Jarmilo, četl jsem Váš příspěvek, ale když radili jiní, já mlčel.

Vy si musíte vzít šikovného právníka, aby Vás z toho vysekal právnockou řečí..

Takto se normálně vozidla převáděli ve všech autobazarech a bez sankcí. Vy ale sama neustojíte nátlak úřadu, nepomohou rady ani od kolegy z jiné poradny.

Páč klidně řekneme "A", ale úřad řekne "B" a co pak? Musí někdo reagovat přesně dle zákona.

Já osobně zastávám názor, že polopřevod (hantýrka) je úkon, který nařizuje zákon 56/2001, kde se musí nahlásit změna vlastníka. To přeci bylo uděláno a úřad Vás zapsal, že vozidlo bylo odhlášeno na Vás. Určitě se začátek stihl do zákonné lhůty. Jelikož pak ještě je dokončení změny vlastníka, zde již není žádná lhůta, páč by všechny autobazary musely platit sankce.

Když požádáte úřad, aby sdělil, který předpis nařizuje, do kdy musí být změna vlastníka dokončena, co Vám asi sdělí.

Je to již dávno, co na mdcr.cz seděla Ing. Eva Zlámalová (již tam není) a toto jsme spolu řešili. není takový předpis, který toto stanoví. Úřady ale hledají a spojují všemožné, proto jedině dobrý právník.

buss
hodnocení

0x

Pan Cukrar odpověděl, takže můžu. Udělala jste chybu, vy jste se měla poradit předem, a hlavně si načíst, co říká zákon a ne kamarád. Podle něj se nepostupuje. Vždy se ptejte PROČ a kde to je. V normě byste zjistila, že se musí převod uskutečnit do 10 dnů. Zda to jezdí nebo ne není podstatné a co bylo kdysik je pryč, s tím neargumentujte. Je to dnes jinak. Polopřevod jako takový, co jsme znali není, je jen jeden úkon. Prostě jste zákon porušila. Vozidlo prodejce na vás převedl a zůstalo "viset". Furt platí, že neznalost zákona neomlouvá. Že by úřad někde byl tak poctivý a sledoval převody? Načtěte poctivě 56tku o změně vlastníka. Skutečně napsali § 83/1d? Když se tím chcete živit, měla byste normy ovládat, nebo mít právníka. Šlo to prostě, nic nepřevádět a prodat.

mzxy*

V roce 2014 platil starý zákon který si vysvětloval každý jak chtěl, pokud někdo něco hodlá, jde o psychický stav který lze prokázat jedině tak, že človek v polopřevodu udělá přestupek a bude přitom identifikován...I z toho se lze vykroutit protože se mohl rozhodnout k provozovánoí vozidla - odhldoal se - těsně před spácháním přestupku...

Kdo nehodlal vozidlo provozovat, ten neměl žádnou povinnost auto registrovat...

Zákon byl paskvilem protože prováděcí právní předpis vyžadoval k registraci vyplnění a předložení přihlášky k registraci, a k zápisu změny žádost o zápis změny.

Pokud tedy někdo vytrvale opakuje že platila 10-denní lhůta pro "přeregistraci" ( viz § 20 zrušené vyhlášky), já tvrdím, že podle § 11 starého zákona platila tato lhůta pouze na zápis změny. Jde o odlišné úkony, jinak by již zrušená vyhláška o registraci nevyžadovala pokaždé předložení jiného formuláře. 10-denní lhůta se vztahovala jen na tzv. "odhlášku", tedy úkon, kdy registrovaný provozovatel do 10 dnů od prodeje nebo darování auta atd...měl za povinnost přijít na úřad a nahlásit změnu...uvést údaje nového vlůastníka, na formuláři "žádost o zápis změny" , nechat vše vytisknout do TP a TP předat spolu s auten novému majiteli...Ten neměl žádnou lhůtu, pokud vozidlo nehodal provozovat, mohlo být v tomto statutu neomezeně...Až nová právní úprava od 1.1.2015 vše změnila...

Proti příkazu k pokutě je nutné podat v zákonné lhůtě jednouchý odpor, ve kterém napadnou výrok a nesouhlasit s ničím, příkaz je tím zrušen, pokud orgán řízení hned nezastaví ale nařídí nějaké ústní jednání a pozve tazatelku k podání vysvětlení, je nutné přebírat zásilky až v 10. den jejich přípravy k vyzvednutí, kdo má poštovní schránku až v 11. den kdy mají být vloženy do schránky, pak je zpravidla 15-denní lhůta k případným odvoláním, odvolání u nadřízeného orgánu může trvat léta, pokud se přestupek nevyřeší do roka od jeho "spáchání", je promlčen.

V tomto případě nejde o přestupek ale o neschopnost polo-úředníků MDCR nevthnout poslancům ke schválení normální a funkční zákon. Ani nový zákon není dokonalý, i kyž je io něco málo lepší.

Musím jen souhlasit. Ale stojíte obranu ve správním řízení, bez právníka?

mzxy*

Paní J. na autowebu píše, že vozidlo prodala v červenci 2014 a s autem v polopřevodu byl spáchán přestupek v listopadu a v prosinci 2014...má smlouvu o koupi i o prodeji...pak není co řešit...žádné správní řízení nebude, a pkud ano, musí být zastaveno...

buss

Tazatelčina otázka je k ... Neuvedla kdy ty šachy provedla, nebo jsem to přehédl? Za účinnosti jakého zákona. Předpokládám, že podle nového když se ptá teď. Informace má být přesná, úplná atd.

mzxy*

Paní J. upřesnila dotaz na serveru www.autoweb.cz

Správní orgán uvádí, že porušila zákon 56/2001 Sb. platný v roce 2014, s tím že uděluje sankci podle zákona platného a účinného od 1.1.2015

jarmila*
hodnocení

Díky všem za info sepsala jsem odvolání proti přestupku co jsem neudělala a uvidíme. Budu zde informovat o případu .

Chtěla bych ještě jednou poděkovat lidem bojujícím za nespravedlnost v TÉTO rozkradené zemi .

Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]