Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Historie zadních kotoučových brzd

Od: yanek® odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,matně si vzpomínám,že někdy v 70. letech m.s.,když se začaly do osobních aut montovat kotoučové brzdy na zadní nápravu,byl problém s ruční brzdou a dokonce se na zadní nápravě používaly kotouče pro provozní brzdy a současně bubny pro parkovací brzdu.Bylo to asi jenom krátkodobé řešení,než se podařilo vyřešit mechanické ovládání brzdových destiček,přesto by mě zajímalo,jestli někdo ze zdejších rádců neví o nějakém konkrétním autě,kde byl tento "duální"systém použitý.Děkuji za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

2x

System dvojitých brzd se používá i dnes. Třeba Nissan Terrano, Patrol... Ovšem zrovna u toho Terrana je v poměru k váze, ten brzdný účinek malý.

jirkamatapat*
hodnocení

2x

Ten systém používá i BMW. Já ho měl na E-28 (žraloku) a nedávno jsem si všimnul,že je i na novějších typech.

hujer123*
hodnocení

2x

Používal to Opel ještě u Vectra B, Od Vectra C už jen kotouč.

albatros498022*
hodnocení

0x

Mercedes tento systém používá u dodávek stále.

hodnocení

0x

O tomto sice nebyl dotaz ale nedá mi a musím napsat. Toto jsem neviděl,ale údajně jedno z prvních seriově vyráběných aut s kotoučovými na všech kolech byl F125 a u toho (resp. u jeho polské licence,homologace pro ČSSR -1968, já měl rv 1972) se při zatlačování pístků muselo s nimi otáčet (např při výměně desek), totéž měli i na předku citroeny BX a Xantie (ruční na předek!)Jen poznámka mám takové tušení dřív než na všechna se montovali hlavně na předek! Vždyť ještě dnes mají auta předek -kotouče a zadek bubny ,dle motorizace.Takže to jak píšeš bylo spíše na autech s kotouči na všech 4!

hodnocení

Ano,samozřejmě jsem myslel kotouče na všech 4 kolech,možná jsem nepřesně položil dotaz,předpokládal jsem,že je samozřejmé,že kotouče na přední nápravě byly standartně montovány mnohem dřív,mež na všechna kola.Jenom si matně vybavuji článek v tehdejším Světě motorů,kde o této problematice psali.

hodnocení

0x
Zrovna jsem dělal brzdy na Hyundai Trajet a vzadu jsou taky "duální".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]