Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chce po mě vrátit peníze - prodej auta

Od: laskonka87* odpovědí: 21 změna:

Zdravím a moc Vás prosím o radu , stala se mi taková věc, měla jsem starší auto r 19, r.v 95 ,se kterým jsem denně jezdila někdy i delší trasy vše v pořádku mě sloužilo,bohužel auto bylo v polopřevodu,nutno zaplatit ekodan,končila stk, tak jsem se auto radši rozhodla prodat.Jedna se o stareho renaulta,kterého jsem prodala za pouhých 6500 kč. Přijel si proto pán, který si to projížděl, zkoumal atd.něco se mu nelíbilo u motoru řkám nezlobte se nevím co to je, pokud to nechcete neberte to, mam dalsi zajemce atd.Sepsali jsme kupní smlouvu v které bylo uvedeno,že pán je s vozidlem a stavem seznamen. Odjel a 2 dny na to kdy už jsem peníze utratila mi začal vypisovat at mu okamzitre vratim penize, ze to je oprava za 4000kč a do toho on to davat nebude,at mu zaplatim servis renault plus benzin co ke me projel...Ja mu auto nenutila a o závadě jsem nevedela jako zenska tomu nerozumim.a penize uz nemam..co mam ted delat?NEchci se s nikym hadat,ale prece neni muj problem,ze on si auto vzal mohl si zavolat nekomu a poptat se co to muze byt...ma na neco narok?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Bohužel pane, koupil jste staré auto a já tomu nerozumím. Na ceně jsme se domluvili, vy jste souhlasil. Vůz jste prohlédl a to důkladně. Opravu za 4000,- jste investoval kvůli sobě (ani netuším, jestli byla potřebná a jestli vás nepodvedl servis...). Pokud máte chuť, můžete mne žalovat, dle kupní smlouvy jste souhlasil se stavem za danou cenu.

Peníze nevrátím - nechápu, jak můžete za takové peníze chtít nové auto bez investic..

repkin*

Souhlas, ale asi se shodnem, že by pán měl poměrně vysokou šanci na výhru toho soudu.

Osobně bych tak vysokou šanci na výhru neviděl! Je to přece jen stará olítaná vrána navíc měl výhodu-protivník ,žena co se nevyzná,takže si myslím spíš opačně!

Tazatelka-skoro jistě zkouší.Pošlete jej někam!

Pokud bude trvat,na vrácení,tak mu sdělte-ano ,ale vrácenou sumu pokrátím o sumu,kterou by platil v půjčovně za zapůjčení auta!

doplněno 07.03.15 17:42:

Andělíčku díy za hodnocení,byť omylem jak píšeš.

Osobně bych do soudního sporu také nešel,ale z osobní zkušenosti vím,že většinou se takoví "borci" snaží prodejce vojebat! proto ten dovětek.

doplněno 07.03.15 18:56:

Ještě požadavek na Laskonku: Dej se prosím potom jak to dopadlo!

ejav

To kladné hodnocení jsem ti dal nechtěně já *smich*

Ale k věci. V případě, že se zakoupená věc nemá vlastnosti jaké byli ujednány, tak šance na úspěch je velká.

Např. koupím auto, které se ihned po odjezdu začne přehřívat. Takže ho odvezu do servisu, kde mi druhý den řeknou, že je min. špatné těsnění pod hlavou a nebo i třeba prasklá či prohnutá hlava. Takže volám prodávajícímu, že chci auto vrátit a tedy i peníze. A nebo zaplatit opravu.

V případě soudu je šance na výhru vysoká. Já bych do takového sporu určitě šel.

Do soudu u vozu za 6000? Kvůli možnosti získat "slevu" 4000? - ten borec to měl dát do servisu a opravoval věc neekonomicky - neekonomické jednání je v několika § a jako bývalý likvidátor pojišťovny jsem velmi často takové lidi odmítal.

Z logiky věci - pokud vůz kupujete za méně než 10tis, pak už musíte předem předpokládat, že není 100% funkční a jeho stav je spíše na ND.

Do soudu s prodejcem bych jako kupující rozhodně nešel !

doplněno 07.03.15 16:01:

Hmm, pak je to o tvrzení, kdy se mu co stalo... Nevidíme důvod nutné opravy - ani jestli je opravdu nutná = spekulace...

Třeba chce měnít brzdy nebo výfuk... nebo olej a filtry... :)

Stojím si za svým, byť také záleží na způsobu sepsání kupní smlouvy. Termíny se dají různě chápat. Osobně jsem takové "vraky" prodal 3 - vždy jsem psal do smlouvy, že vůz má špatný stav odpovídající ceně a prodává se na ND.

ejav

1. Většina soudních sporů je do 10tis Kč.

2. Ten "borec" dle příspěvku nic neopravoval.

3. Logika u soudu většinou nefunguje. Pokuď kupuji auto do 10tis, tak mi sice může být jasné, že třeba tlumiče už nedělají svou práci, budu muset vyměnit brzdy, rozvody, filtry atd. atd. atd. Ale tohle vše je běžné opotřebení. Naopak třeba prasklá hlava běžné opotřebení není.

doplněno 07.03.15 15:57:

Jinak teď se zrovna soudím o 2450Kč. Zákazník mi je odmítl zaplatit, že prý nemá. *plac*

laskonka87*
hodnocení

To bych mu nejradši fakt napsala,zatím nějak nereaguji, smlouva je napsane ručně,jsou tam zakl.udaje a dale taky napsane ze auto je v polopřevodu,nutno přihlásit a zaplatit ekodan,vozidlo odpovídá stáří ,kupující je s vozidlem a stavem seznámen...Jsem fakt zvedava zda jen vyhrozuje a nebo bude činit..idiot..

Já bych asi mrtvého brouka nehrál - rovnou bych mu sdělil to již zmíněné...

Případně s dovětkem - Já koupil minulý týden staré ojeté pneu na discích (běžný rozměr na favority), ale kola byla nachystána na sezonu - 2000,-kč. K tomu jedna plná nádrž - 1100,-. - to je polovina ceny vozu. Kola a benzín. ...

Co by chtěl kupující? Slevu 4000? Nebo odstoupit od smlouvy? Musel by přijít sám s písemným odstoupením od smlouvy a právně odůvodněným...

hodnocení

2x

nic mu nevracejte a slušně ho pošlete do háje pokud mu vi dobrovolně nic nedáte tak prakticky neni šance jak ty peníze z vás dostat

hodnocení

2x

Pokud by ve smlouvě bylo uvedeno, že kupující kupuje věc "tak jak stojí a leží" (to není básnický obrat ale oficiální právnický termín), tak by bylo vymalováno. V opačném případě má skutečně nárok na slevu, když věc měla v době koupě vady, o kterých nebyl informovaný. Ovšem výše slevy by zase měla být přiměřená a ne srovnatelná s kupní cenou.

Rada? Asi zatím nereagovat a počkat, jak se to vyvine. Třeba chlápek vychladne.

repkin*

Já jsem zas naopak slyšel, že právě takový termín a jemu podobné stejně toho prodejce neviviní z případné "reklamace". To že v tomto případě jde o vychcánka se shodnem ale všichni.

layborrr

jethro - 3 roky tato formulace pro soudní řízení již nic neznamená

Občas mám dojem, že ani samotný zákon pro soudní řízení leckdy nic neznamená. Ale to je už jiná pohádka.

repkin*

Nevím, co konkrétního myslíte, tak to klidně rozepište.

Každopádně se to tu i několikrát řešilo na poradně a to především u prodeje auta, že věty tohodle typu nic neřeší. Jsou prostě věci právně reklamovatelné a věci nereklamovatelné bez ohledu na to, co napíšete do smlouvy. Samozřejmě někteří o tom, že na to mají právní nárok nevědí ale jen to ze své hlouposti (v rámci koupě vraku) zkoušejí. Což je však pro prodávajícího, který v dobré víře auto prodá s tím, že ten kdo to kupuje tomu rozumí, prohlédnul si to a ví do čeho jde, je špatně :(

Z toho všeho mi nejlíp vychází hláška "vozidlo na opravu nebo pro účely ND" - je evidentní, že se jedná o ojetinu, která byť pojízdná není určena na běžnou jízdu. Ale zase se někdo může najít, kdo řekne "já to chtěl koupit pro ND, že vyměním motor a ony prdly rozvody" ...

Pokud někdo chce ojeb-t, tak to taky udělá. Český človíček si najde skulinku vždy a všude.

Tak mě napadlo, že kdyby tomu tak bylo, tak skupovat stará auta a nechávat je opravovat na účet prodejce by byl úžasný džob.

fthrtjurj
hodnocení

0x

Já myslím, že nejvíc záleží na kupní smlouvě. Já když prodávala staré auto (taky asi za 5000), tak jsem tam napsala, že kupující bere na vědomí, že auto je staré tolik a tolik let, a proto všechny součástky mohou být poškozené a mohou být ihned na výměnu. A že si auto důkladně prohlédl a se stavem souhlasí. Fakt bych chtěla vidět, jak by mě nějaký soud donutil platit opravu takového křápu.

repkin*

Jednoduše jsme v ČR, to je právě to, o čem se tu celou dobu bavíme. Prostě existuje jakási "záruka", kterou má i použitá věc. Je pravdou, že kdybych prodával náhradní díly v podobě celého vozidla, které nejsou určené pro provoz, tak potom by to asi bylo jiné. Ty smlouvy tak píšou všichni, logicky je to OK, ale právně ne. To je vše, tak nevím, co pořád rozpitváváte, když tady tomu stejně nikdo pořádně nerozumíme :D

zeli*
hodnocení

0x

Laskonka87: Můžete nás spravit o tom, jak spor dopadl? Předem děkuji.

doplněno 20.03.15 14:01:

Samozřejmě jsem myslel "zpravit" :)

ujendys*
hodnocení

0x

paní budte v klidu ve smlouvě byl na vše upozorněn a co kupec čeká od auta z roku 95?bud je ten člověk opravdu hloupej nebo až moc vyčůranej a takových je víc nejste jediná pokud vás bude obtěžovat volejte 158 mě to tak pomohlo od tý doby dal otrava klid

buss
hodnocení

0x

Na stáří a na ceně nezáleží, reklamovat lze cokoliv. Možná bylo lépe prodat auto po STK, vypadá to lépe. Jako kupec bych si tu STK vyhradil. Ono se to tak prodává, když nechci investovat, že? Otázkou je, jak byla napsána kupní smlouva, na intu kolují různé nesmysly, je třeba je konfrontovat s OZ. Jsou vesměs podle starého OZ a ještě dokonce i podle HZ. Jakým způsobem byl se stavem seznámen? Že jste žena a nerozumíte tomu je nepodstatné! Vy ani nevíte zda a co nechal opravit. Nastudujte OZ, nebo čekejte s čím přijde. Nebo ať vrátí a dávejte mu ..n Kč drobných měsíčně. Nepleťte si nárok a právo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]