Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jaro se blizi tak resim obuti na leto. Na podzim jsem dojezdil sadu letnich. Varianta prvni je, ze koupim 4 nove letni gumy. Varianta druha, ze koupim jen 2 nove letni gumy a dalsi dve gumy pouziju zimni co mi jeste zustaly z predesleho auta. Samozdrejme stejny rozmer. Jsou to Continental TS 830. Vzorek po cele plose 4,5mm a stari cca 5 let. Muzu tedy pouzit kombinaci letni a zimni na leto? Pripadne ktere pouzit na predek a ktere na zadek? Jedna se o predni nahon. Dekuji Martin
Ano klidně můžete zvolit letní-zimní na předek dejte letní budou lépe držet v zatáčkách
doplněno 07.03.15 23:11:rambo proč riskovat život?Jestli jezdím jak prase tak mě nepomůžou sebelepší pneu.Jinak do děště dám raději 4mm zimní než 2mm letní(odvedou více vody)
doplněno 08.03.15 14:56:diesel: ta samá zkušenost i u mě kamoš má pneuservis a nejen já mu ty ojeté zimní v létě ještě trochu ekolikvidujeme a větší spotřebu nebo velký úbytek pneu nepozoruji.Je to tah výrobců a pneuservisů
Já mám letňáky na zádi,na předku šíleně hučeli,takže zimák dojíždím (asi jsem dojel-myslím že již jsou těsně před hranicí použitelnosti) na přední nápravě.
Jj nedoporučuje se to stejně jako lepší dát v zimě na zadek u předohrabů!Zatím nikdo nevysvětlil co udělat s autem ,když v zatáčce více jeté přední ustřelí a šinete se pod kamion!
doplněno 08.03.15 14:16:Já osbně už pár let jezdím na zimních v létě a zimě (na zimu nové)na léto se vzorkem pod ony 4mm výjímkou jsou ony letní,dostal jsem je od známého-prodal auto a zůstali mu tak jsem je dvě sezony jezdil.
Problém jak píe Jmlc nemám-spotřeba trvale stejná jak léto tak zima,drží stejně,osobně se mi zdá že líp než letní a že by ubývali víc? No to taky nepozoruji.
doplněno 08.03.15 15:10:Jinak- připadá mi že u objemu válců kolem 1300ccm je rozdíl ve spotřebě léto-zima,zaímco u objemů 1905ccm nafta (P405break) jsem tento rozdím nepoznal,ježděno jen zimní pneu, takže rozdíl spotřeby Lvs Zímní jsem nemohl pozorovat. Nyní na X1-1,8i16V- první dva roky ježděno na pneu (GoodYear nebo Michelin,již nwn,zimní) s rozdílem ai 1 deci leto-zima.poté jsem sehnal alu SWIFT -předek zimní zadní letní,bez rozdílu spotřeby leto-zima,bez rozdílu pojetí pneu -zimní předek vs letní zadek.
Asi záleží na typu vozu a stylu jízdy - v okolí je u mnoha důchodců s auty jako favorit, fiesta atd běžné, že mají jen 2+2 kusy a nápravu přehodí dle ročního období.
Můj názor - letní gumy v zimě jsou k ničemu a při pojistné události na sněhu, ledu atd - problém. Zimní gumy v létě se velmi rychle opotřebují, je vyšší spotřeba a jelikož jsou měkké, může to ustřelit...
Nicméně pokud je to "na dojetí" a řidič si je vlastností vědom, nemám potíž. Právně je to ok.
doplněno 08.03.15 13:17:Při 30°C - tj. na silnici třeba 40 a více - zimní pneu bude mít delší brzdnou dráhu, při prudkém brzdění se může "probrzdit" a znehodnotit. Je i větší nebezpečí smyku. To vše je ale závislé na stylu jízdy. V každém případě jsem přesvědčen, že neušetříte - úspora pneu na půl sezony vás bude stát více na palivu a s vyšším rizikem.
Osobně mám (a vždy jsem měl) na každé osobní auto dvě sady kol. Zimní, které mají už jen ty 4 mm, nechávám "dojet" do května, max. června (dle počasí). Ale můj nájezd je přes 30tis ročně, takže to letní sjetí je velmi rychlé...
doplněno 08.03.15 15:01:Možná záleží s tím opotřebením na voze... mám kombi 2,0HDi - takže je těžší než 1,4benzín v sedanu...
Spotřeba na zimních o 0,3l na sto km vyšší, opotřebení nesleduji - mám prostě gumy na 30 tiskm +- Hodně záleží na značce. Barumky jsem měl polaris 2 na 24tis km, continentalky na 35tis !
Auto je Peugeot 307 hdi a jezdim mesto nebo dalnice, hlavne delsi streky . Nevim, ale pred zimou jsem sundal letni barumky ktere mely v predu tak 2 mm a v zadu 3 mm.a na desti hodne plavaly, hlavne vyssi rychlost na dalnici. Barumky uz nikdy vic. No moc jste me tady nepresvedcili na kombinaci letni a zimni. Neni uz lepsi jezdit PREDEK I ZADEK v lete na zimnich 5 let starych a uz tvrdych gumach se vzorkem 4,5 mm?
Nevím, jak někdo může napsat, že zimáky drží stejně jako letní. To je naprostý nesmysl a nebo jezdí do 50km/h
Takjane,
Nevím, jak někdo může napsat, že zimáky drží stejně jako letní. To je naprostý nesmysl a nebo jezdí do 50km/h
Já jezdím více jak 50km/h, netvrdím, že drží stejně, páč to nemůžu vyzkoušet na zkušební dráze (vy ano?), klidně dojíždím zimní v létě, neznám jediný případ, že někdo v létě havaroval z důvodu toho, že měl zimní pneušky.
Vy snad znáte někoho takového?
Děkuji
Můj brácha měl letní na Nubiře - při brždění (bez ABS) sjel na pneu vzorek snad víc než 2mm (celkem prudké brzy na dálnici...) - nemůžu říct, jestli brzdná dráha byla větší, ale gumy šly do ekodvoru. Je však pravdou, že to samé s letními nechtěl zkoušet jen aby porovnal výdrž...
zimní prostě více gumují... např. při ostrém rozjezdu na křižovatce mi podkluzovaly - což za týden letní nedělaly...
Stále platí - pokud jezdím jako zvíře (mám pud sebezáchovy), pak je vše OK.
Jedu do zatáčky a vyloženě cítím, že se autu nechce zatáčet. Prostě jsou ty gumy uzší a nemají takovou přilnavost. A vzadu to samé.
Už jsem to zde psal hned jak zavedli povinost mít zimní gumy, že rapidně poklesne prodej letních vzorků, lidé budou v létě dojíždět zimní obutí. Navíc u nich platí, že čím starší, tím tvrdší :o))
Horší gumy vzadu = při moc rychlém najetí do zatáčky (nebo brzdění v zatáčce) přetáčivý smyk a ten 90% řidičů nesrovná, auto se přetočí bokem a vysáňkuje kam se mu chce... Při běžné jízdě to nepoznáte, ale jak dojde na krizovku v zatáčce tak je přůšvih.
Počítejte, že nová letní a stará zimní hlavně za mokra bude rozdílná.
= Buď dojet 4 zimní nebo koupil 4 letní. Kombinace je o hubu.
PS: Milan to tu obhajuje že pohoda - jeď na mokru kilo v táhlé levé zatáčce a prudce zabrzdi - s touhle kombinací ti uteče zadek doprava, budeš muset odbrzdit, srovnat auto a až pak znova brzdit = stát budeš až tak po 200 metrech a pokud tam těch 200m nebude volno tak nedobrzdíš. A pokud neumíš srovnat přetočení tak vyletíš bokem do škarpy.
"jeď na mokru kilo v táhlé levé zatáčce a prudce zabrzdi"
Jo, tak na mokrém, v zatáčce, stovkou, a na nepřehledném místě. Tak za mne, ani náhodou. Nejsem blázen.
100 kmh v táhlé zatáčce je běžná cestovní rychlost a jede tak většina aut. Ani ne tak nepřehledné místo jako nečekaná překážka - stačí stojící auto 50m za tou zatáčkou, je vidět z dálky, ale než vám dojde že stojí tak jste v půlce zatáčky a zbývá 100m na zastavení - ze 100 kmh to už je s vlnícím se autem problém. Pokud dojde na brždění, tak ta kombinace letní/ zimní není dobrá a to řidič zjistí až když to uklouzne. Do té doby jezdí tisíce km bez problému a myslí si že to je OK. Ještě horší je, že takový řidič běžně jezdí bez smyků a prudkého brždění = tyhle situace vůbec nezná. Pak když ta situace přijde tak neví co s tim, první malý smyk, udělá hrubou chybu a ztratí kontrolu nad autem. Oproti dobrým gumám je za stejné situace rozdíl v desítkách metrů brzdné dráhy (během rovnání smyku se musí přerušit brzdění) a špatný řidič to rovnou roztočí do hodin a vyletí do škarpy.
Kdo nevěří ať si nasadí tu kombinaci a jede si zablbnout na okruh...
Že se to stává - aut po příkopech je mraky...
Neříkám, že s tím mám problémy. Ale je to prostě tak. Zimní v létě není optimální, obzvlášť na cestě na jih. Řp mám 39 let. A jezdil třeba v Brně na okruhu.
No ja prave mam ted na aute 4 zimni nove. Ty dve zimni co chci dat na leto na zadek mam jeste ze stareho auta co jsem prodal. Samozdrejme se jedna o ten samy rozmer 195/65 r 15. Tak bud ty dve gumy vyhodim, protoze mi v garazi prekazi a koupim 4 nove letni nebo je dojezdim ted v lete a k nim dve nove letni. Nikdy jsem takovou variantu nemel tak proto se ptam. Nejezdim jak hovado a jsem hodne zkuseny ridic. Martin
Ehm, hodně zkušený řidič by se neptal jaký gumy použít, ten by to věděl sám
Pokud to auto chceš mít delší dobu (40 tisíc km letního nájezdu), tak kup nové letní a dej to na druhé disky (pak se mění celá kola letní = zimní), něco z kvalitních = za mne Dunlop Bluresponse
Levná varianta je dojet starší zimní, = sehnat něco se vzorkem 4-5 mm, dojet ca na 2 mm a vyhodit. Opět kvalitní gumu = GY ultragrip 7,8,9, Conti TS850, Michelin Alpin A4, A5 atd. Jen rovnoměrně ojeté, bez boulí atd. Stáří max 5 let.
Ty starší zimní s polovičním vzorkem se blíží vlastnostem letní - směs je tvrdší a lamely jsou krátké a neohýbají se = pneu se moc neojíždí a neplave (na rozdíl od nové zimní) Odvod vody je většinou dobrý (lepší než u letních), až pod 3mm hrozí riziko plavání ve větší rychlosti. Z praxe: Barum Bravuris 2mm vzorek plavala už při 90kmh, GY UG7+ s 2mm začínala plavat až při 120 kmh
Hodně rozdílné pneu přední/ zadní náprava - pokud je horší (klouzavější) pneu vzadu tak to je špatně, pokud je vepředu tak to ještě jde.
Myslim, ze jsem dost zkuseny ridic, mam najeto pres milion a bez nehody Samozdrejme mam dve sady disku, zimaky nove Conti TS850 SUPER GUMY. Letni sjete Barum myslim Bravuris a musim rict ze gumy onicem. Spatne na vode. Cely zivot to delam dobre, menim cela kola a gumy vzdy bud 4 x zimni nebo 4 x letmi. Jen ted se mi vali v garazi dve stare zimni myslim Conti TS830 tak jsem spekuloval o jejich vyuziti. Martin
PS: nejlevnější var. je koupit dvě staré zimní podobné těm co máš a dojet to takhle.
2 nové letní je drahé a je to horší kombinace než 4 napůl ojeté zimní. (pokud to nejsou Barumky brusle)
Continental contact jsou gumy posledních 10 let v TOP3, většinou první v každém testu. Nájezd km byl vždy nejdelší ze všech typů, co jsem měl. Jsou výborné!
Cenu neposoudím, neznám rozměry... ale zřejmě je výhodná - nejběžnější 195/65/15 bývají kolem 1300 v akci
NIkdy jsem na nich nejel, ale podle testů jedno z nejlepších. Cena výborná, vem všechny 4 a ty dvě staré zimní prodej někomu na dojetí.
Zimní TS 850 jezdim druhou sezónu a je to celkově nejlepší zimní guma jakou jsem zatím poznal.
TS 830 je predchodca TS 850.Nevidim sebemenší dôvod na to aby ich nevyjazdil v lete.Ono aj ten 1.mil nájazd nevznikol z večera do rána.Kupovať na základe testov O.K. Ale treba si uvedomiť aj minimálne 2 fakty.Testy už boli niekoľkokrat zmanipulované.A druhý fakt BARUM aj MATADOR nikdy nebude môcť byť lepší ako CONTI.Aké náhodné však?.A pritom keby neboli jeden koncern možno by to poradie bolo iné.Ale nemyslím ani v prospech MATADOR-u ani BARUM-u.Použiteľnosť pneu je do 10 rokov čo by v prípade použitia TS 830 bolo v poriadku.Potom sa už montáž neodporúča.Orientoval by som sa na jazdné vlastnosti a na správanie sa auta s ohľadom na poveternostné podmienky.Ani tá jazda po diaľnici nieje prikázaná na rýchlosť 130km/h.Čo je dôležitejšie je uvedomiť si fyziku a dodržiavať odstup a predvídať.A to už po 1.mil asi vie.Čo sa týka dezénu ...vyšsí vždy do zadu.Čo sa týka lamiel tie už sú skrátené na asi 4-5mm ako už spomínal a teda s ohľadom na nejaký vek pneu aj tvrdšie.Čiže by sa mohlo jednať o zdanlivo letný dezén.Plávanie pneu je dané jej konštrukciou a bočnicou.Schválne skúste si porovnať bočnicu na MATADOR MP 58 a BARUM POLARIS 2.Alebo BARUM BRILLANTIS 2 vs. NOKIAN NRT 2.
doplněno 11.03.15 11:44:Pre asd1:Plávanie sa dá eliminovať používaním hmotnostného indexu "C".Zakázané to nieje.
Aké pneu by ste používali keby nebolo tých slávnych ADAC testov a masáže okolo toho?Lebo mám pocit že ste si pomýlil cestnú dopravu s uzavretým okruhom a čokolvek čo nieje víťaz testu je nepoužiteľné.Alebo ste už zabudli že sme ešte nedávno jazdili celoročne na OR6,OR34,OR37,MP12 a sme živí.S autom nebúram ale jazdím a chápem aj fyzikálne zákony ktoré sa niektorí vodiči snažia vyvrátiť nákupom práve prémiových značiek.
Ty zimní má jen dvě = musel by sehnat ještě dvě další podobné. Kupovat k nim 2 letní je nesmysl, to by ušetřil oproti novým letním ca 1500,- resp. míň protože nové letní mu vydrží mnohem dýl než ty staré zimáky.
Testy jsou jedna věc a osobní zkušenost druhá. Já potvrzuju, že ty testy celkem sedí a zmanipulované nejsou. Conti - Barum - si ty gumy projeď a rozdíl uvidíš sám.. Barumky snad ani nejsou z gumy, na mokrým asfaltu kloužou jak TS850 na sněhu - měl jsem Brillantis, Bravuris, Polaris 1 a 2, od každého tak dvě sady komplet oježděné. Nový Barumky neznám protože mi už na auto nesmí, jen je občas potkám na půjčeným autě a s tim jezdim bez klouzání.
Historie - taky si pamatuju kolikrát se do kopce v zimě auta tlačily. Mmch. se jezdilo výrazně míň a v mnohem menším provozu.
Rozdíl v gumách znamená hlavně rozdíl v brzdné dráze + ovladatelnosti a to nejvíc na mokru. Nedobrzdit o 5 metrů se dost prodraží, navíc plechy se zaplatí ale zdraví ne. Šetřit na gumách je hloupost.
Z praxe 10 let stará čína nebo barumka X nová dobrá guma - ze 100 kmh za mokra je rozdíl brzdné dráhy tak 30 metrů = pokud máš brusle, tak za mnou musíš jet minimálně 30 metrů + reakce 20 metrů = 50 metrů minimální odstup, jinak mi při brzdění skončíš v kufru. Takový odstup je v praxi nereálný - do tak velké mezery se vždycky někdo nacpe.
Mám najeto jen 600t km (bez nehody). Krizovek jsem řešil hodně - magor v protisměru, bouračka přede mnou, zvěř, děcko vyběhne před auto, nedání přednosti - na špatných gumách se to řeší výrazně hůř než na dobrých. Jet bezpečně = pomaleji než ostatní není dobré - furt se někdo lepí na zadek, předjíždí atd. a riziko bouračky se zvětšuje.
Ahoj. Tak jsem si tu přečetl o různých kombinacích nasazených gum na nápravách. A o vyjádřeních k tomu. V pátek jsem musel zajet do servisu, protože mi začalo houpat vozítko. Mělo na zadku bouli. Začali jsme shánět podobnou a nebyla. Našly se dvě letní. Tak jsem ji nasadil a sundal i tu druhou. Ta byla taky podobně dokonalá. Dokonce z obou lezly dráty. Tak že, mám nasazený dva zadní leťáky. Je to na 14 dní a celkově na 6 týdnů. Mrznout a sníh už asi nebude a když bude, tak nepojedu. Odpoledne už je běžně teplo. A když jezdím klidně a rozumně, neočekávám nějaké dramatické úlety náprav.
Potkávám docela dost řidičů, co mají na svém autě pořád nalepenou loňskou dálniční známku. Vůbec netuší, že mohou být zkasírováni i mimo dálnici.
Tak to by chcelo foto-myslim tie droty.Tak teraz je to vlastne ako?Vzadu su letne...nove? Alebo?Vpredu su nejake zimne ak som spravne pochopil.A budu sa kupovat letne aj sem?Tie co ste vyhodili su z tych garazovych zasob alebo su to tie co sa na nich jazdilo celu zimu? Vela otazok ja viem,len ma to tak zaujima ako sa to cele vyvinie.
pokud už z vnitřní strany pneu lezly drátky, pak je něco špatně - sbíhavost, francouzská náprava s potřebou repase, ...
Rozhodně bych to šel řešit - pak už je jedno, jestli máte letní nebo zimní, když to drhne o podběh a při 80tce bouchne kolo..
To už jsi rovnou mohl přezout na letní komplet...
Jestli na pneu máš boule a lezou ti z nich dráty, tak by ses měl zamyslet nad častější kontrolou pneu. Dvě gumy - to už není náhoda.
Dramatický úlet zadní nápravy - ten můžeš potkat právě až při krizovce kdy se před tebou něco semele a budeš muset brzdit... Klidná jízda je OK. Já dovedu v pohodě jezdit i na sněhu na ojetých letňákách, ale při nečekané krizovce s tim jednoduše budu v p., začne to bruslit a pápá bezpečná jízdo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.