Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porušení kupní smlouvy

Od: macina odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,spolujezdec mého syna svým nepřístojným chováním zapříčinil dopravní nehodu.Vozidlo bylo týden před nehodou na STK ,tudíž v dobrém technickém stavu a díky nehodě z něj byl šrot,totálně na odpis. Protože oprava nepřicházela v úvahu a vozidlo bylo psáno na mě, dohodli jsme se, že viník si to vozidlo ode mne odkoupí za rozumnou cenu. Vzhledem k tomu, že jde o mladého člověka, který splácí hypotéku na byt, udělala jsem mu cenu podstatně nižší, než byla skutečná hodnota a dohodli jsme si splátky.Kromě čestného prohlášení, kde přiznává svoji vinu na nehodě mám i kupní smlouvu,kde se zavazuje splácet měsíčně 1000Kč ,vždy k 25dni v měsíci. Vozidllo je přihlášené na jeho jméno. Problém je v tom, že mi poslal jednu celou splátku, další splátka byla 500Kč s sms zprávou ,,pět set,nebo nic" a tím zkončilo splácení i komunikace. Jakákoliv snaha se s ním spojit je marná. Telefon nezvedá, na sms zprávy a emaily nereaguje.Netuším,co mám dělat, jak ho přimět k tomu, aby platil. Prosím o radu. Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

s kupni smlouvou a vypisem z uctu k exekutorovi :) kdyz nechce zaplatit 25k, tak zaplati 50k, jeho volba :) uvidite jak rychle to budete mit, exekuce + byt neni zadna sranda :)

doplněno 03.03.15 02:03:

skoda ze nemate smenku, bylo by to jednodussi, ale i kupni smlouva postaci

doplněno 03.03.15 02:19:

zavolejte na nejaky nejblizsi exekutorsky "urad" (at to mate blizko) a nebo si zvolte exekutora podle jmena napr. s Prerovskym p. Vranou maji dluznici "jen ty nejlepsi zkusenosti", ten se nesere :), poradte se, zda vyhovuji doklady apod a exekuci nic nebrani a dotycnemu hnupovi tuto skutecnost oznamte doporucenym dopisem jako vyzvu k placeni pred vymahanim formou exekuce

pripadne metoda kontaktovat jeho rodice by mohla take zabrat a zminit se jim o exekuci jako posledni moznosti

danys*

Joudo, pobavils*smich* Si to představuješ moc jednoduše!

Jinak pro tazatele: Můžete to vymáhat soudně u občanského soudu. porběhne soud (počítejte, že to bude trvat pěkně dlouho, protože soudy jsou zavalené mnoha případy), poté vydá rozhodnutí bud aby vám váš známý zaplatil peníze za auto a náklady řízení nebo nezaplatil peníze za auto a náklady řízení platíte vy (plus samozřejmě advokáty atd).

Jinak pro Joudice: Pokud povinný nebude plnit rozhodnutí soudu, pak je na řadě exekutor - soudní exekutor,který to bude vymáhat.

Jinak by bylo hodně vtipný, kdyby tazatel zavolal na exekutorský úřad, nejlépe Přerov a JUDr. Vránovi, že chce, aby na základě kupní smlouvy provedl exekuci*smich*

sunset*

Z praxe - můj soud trval 1/2 roku od sepsání žaloby, hned na první stání vydal platební rozkaz a ten jsem dostal uhrazený za další cca 3 týdny.

doplněno 04.03.15 16:51:

Nejsou všichni sebevrazi, tím chci říct, že věděl z precedentů, že to prohraje u všech soudů a protože byl i jinak slušně majetný, právník mu dobře poradil.

Ale jinak máte pravdu, nicméně u mně to nebyla zásadní suma a tak bych si rád počkal i na úroky :)

danys*

Pokud by povinný proti platebnímu rozkazu podal odpor, tak věřte, že peníze máte za hodně dlouho:)

hodnocení

0x

macina,

doporučuji vyzvat dlužníka písemně k plnění závazku, písemného uznání dluhu, vyzvání před soudní žalobou, žaloba k soudu, dle rozsudku výzva k úhradě, až pak exekutor.

Nesmíte věřit všemu co se píše, třeba že můžete hned za exekutorem..

sos*
hodnocení

0x

Já mám opačný názor. Pokud to bude dáno k soudu, ten zřejmě rozhodne, že dotyčný jednal pod nátlakem a podepsal něco, co mu bylo vnuceno a on to o své svobodné vůli vlastně nechtěl. . A tam je i nějaký paragraf. Tady asi nebude nic jiného, než jednat a jednat. Druhou možností je soukromá vymáhací agentura, pokud jí to za to bude stát.

aaella*

Z toho, co tazatel uvedl, lze na 100% konstatovat, že kupující žádnou kupní smlouvu pod nátlakem či výhružkou násilí neuzavřel. V podstatě, nejlépe se k tomu vyjádřil @milancukrar.

aaella*

díky... a já si zase Vaše odpověedi ráda čtu, je z nich cítit "praktik" :)

macina
hodnocení

Máte pravdu v tom, že smlouva nebyla podepsána pod nátlakem, protože dlužník si ji napsal sám vlastní rukou, podepsal a poslal poštou s žádostí o můj podpis a následné vrácení na jeho adresu( samozřejmě v dvojím vydání).Sám si vypsal i termíny splátek.

sos, spekulujete o možnostech nátlaku, ale to není žádná rada.

Zkuste sdělit, jak to bude probíhat obecně, nikoliv předjímat rozhodnutí soudu.

doplněno 03.03.15 12:50:

paní aaello, velice si cením Vaší pochvaly, ale skromně *hi* musím označit Vaše odpovědi jako nejlepší..

buss
hodnocení

0x

Dotaz, proč by dlužník nemohl ihned za exekutorem? Očekávám udání normy, co to zakazuje.

aaella*

to @buss: Protože exekutor provádí "nucený" výkon exekučního titulu. Kupní smlouva není exekuční titul. Za tzv. exekuční titul je zásadně považován pravomocný rozsudek, další exekuční tituly - viz. ust. § 274 OSŘ. Odpověď na Vaší otázku tedy zní: žádná norma nezakazuje dlužníkovi jít ihned za exekutorem, exekutor však exekuci provede pouze na základě exekučního titulu, k němuž kupní smlouva nepatří.

§ 274 občanský soudní řád

[Výčet titulů]

(1) Ustanovení § 251 až 271 se použije s výjimkou § 261a odst. 2 a 3 i na výkon

a) vykonatelných rozhodnutí soudů a jiných orgánů činných v trestním řízení, pokud přiznávají právo nebo postihují majetek;

b) vykonatelných rozhodnutí soudů ve správním soudnictví;

c) vykonatelných rozhodnutí rozhodčích komisí a smírů jimi schválených;

d) vykonatelných rozhodnutí státních notářství a dohod jimi schválených;

e) notářských zápisů se svolením k vykonatelnosti sepsaných podle zvláštního zákona;

f) vykonatelných rozhodnutí a jiných exekučních titulů orgánů veřejné moci;

g) rozhodnutí orgánů Evropských společenství;

h) jiných vykonatelných rozhodnutí, schválených smírů a listin, jejichž soudní výkon připouští zákon;

s výjimkou titulu, který se vykonává ve správním nebo daňovém řízení.

danys*
Očekávat můžeš co chceš, zkus hledat tu normu

aaella*
hodnocení

0x

Musíte zvážit, zda od kupní smlouvy odstoupit a požadovat vrácení auta oproti vrácení obdržené části kupní ceny, anebo kupujícího zažalovat o úhradu zbývající části kupní ceny, případně dlužné splátky. Je taky důležité, jak máte splatnost kupní ceny v kupní smlouvě uvedenu. Pokud tam máte uvedenu sankci ztráty výhody splátek v případě prodlení s jednou splátkou, musíte toto právo kupujícímu písemně sdělit a vyzvat ho k úhradě zbývající části kupní ceny. Pokud však tuto sankce v kupní smlouvě nemáte, tak můžete kupujícího zažalovat jen o ty splátky, s nimiž je v prodlení. Postup je obdobný, jak popsal @milancukrar.: písemně, na dodejku vyzvat kupujícího k úhradě zbývající části kupní ceny či dlužné splátky (podle toho, co máte v kupní smlouvě sjednáno), a to neprodleně, neučiní-li tak, nazbude Vám jiné řešení než dát celou záležitost k soudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]